Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
30. 8. 2009,
18.32

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Nedelja, 30. 8. 2009, 18.32

8 let

Zmaga na ulični košarki NLB spet v Srbijo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Čeprav je slabo vreme zaključni regionalni turnir v ulični košarki razdelilo v dva tekmovalna dneva, so udeleženci finala v nedeljo dopoldne zadovoljni zapuščali središče Ljubljane.

Zmaga je še drugič zapored odšla v Srbijo, potem ko je moštvo Kamenoresci v finalu s 15:12 ugnalo zmagovalce slovenskega kvalifikacijskega turnirja Ordinathor.com, oboji pa so v soboto in nedeljo občinstvo navdušili s številnimi potezami, ki se jih ne bi sramovali niti poklicni košarkarji.

Za najdominantnejša so se sicer tokrat vnovič izkazala srbska moštva. Vsi trije tamkajšnji predstavniki - z lanskimi zmagovalci Kursadžijami (Srbija 3) vred – so se namreč brez enega samega poraza v predtekmovanju uvrstili v četrtfinalne izločilne boje, Srbija 2 (Džeja Džezerica) pa je pozneje skupni uspeh dopolnila tudi z zmago v tekmi za 3. mesto. Zmagovalci so se tako ob prestižnem nazivu prvakov ulične košarke lige NLB veselili tudi denarne nagrade 2000 evrov, polovica manj pa je pripadla poražencem v velikem finalu, slovenski navezi Ordinathor.com, za katero je tokrat igral tudi Simon Finžgar, sicer član slovenskega prvoligaškega moštva Škofja Loka, ki je že v polfinalu navdušil z nekaj izjemnimi zabijanji in bil tokrat vlečni konj svoje zasedbe.

Prav finalni dvoboj je postregel z eno najbolj zanimivih in sila izenačenih predstav, v kateri pa so Rajko Radinović, Dušan Zec, Stefan Fekete, Ivan Lacković in Dušan Domović-Bulut v tesni končnici ohranili več zbranosti, četudi so nabito polne tribune in okolica igrišča glasno spodbujali domačo zasedbo. Med njimi tudi nekaj znanih košarkarskih imen, od nekdanjega slovenskega reprezentanta Ivice Jurkovića do novega člana Uniona Olimpije Edina Bavčića in nekdanjega "zmaja" Saša Dončića, ki je tokrat celo zaigral, a se s svojo zasedbo ni prebil čez sobotno in nedeljsko predtekmovanje. Kdo ve, morda pa bi bilo drugače, če košarkarjev v soboto s terena ne bi pregnal močan dež, ki je organizatorje primoral, da so s tekmovanjem potegnili v nedeljski dopoldan, v katerem jih je pričakalo sončno vreme.

Tudi nekateri častni gostje in podeljevalci pokalov najboljšim zasedbam, od člana uprave glavnega pokrovitelja lige NLB Mirana Vičiča do župana mesta Ljubljane Zorana Jankovića, so se strinjali, da ulična košarka, ki jo je bilo moč tokrat videti v središču Ljubljane že močno presega amaterske okvire in da so udeleženci pokazali prenekatero veščino, ki se je ne bi sramovali niti njihovi profesionalni stanovski kolegi. To je še posebej razveselilo generalnega direktorja lige NLB Romana Lisca, ki že nekaj let poudarja, da je ulična košarka – četudi gre za povsem drugo raven od tiste, zaradi katere je liga NLB leta 2001 sploh štartala – nujno dopolnilo ne le za delovanje tega mednarodnega tekmovanja, marveč tudi za športne navdušence, ki so na takšnih tekmovanjih deležni tudi obilo zabave.

"Žal mi je le tega, da tekmovanja zaradi sobotnega dežja nismo mogli izpeljati v enem dnevu in da smo bili zato prikrajšani za nočno finale, saj tekma pod reflektorji deluje povsem drugače in ima še večji naboj. A vreme je res edino, na kar ne moremo vplivati. Vse drugo je bilo izredno, od bojev do številnega občinstva, ki se je odlično vživelo v tekmo in potrdilo, da se moramo že zaradi gledalcev tudi v prihodnje držati projekta ulična košarka. Izredno sem zadovoljen, saj menim, da smo zdaj z ulično košarko dokončno dobili resen projekt na mednarodni ravni. Vse čestitke zmagovalcem, vsem ostalim pa veliko sreče morda že drugo leto, ko se spet vidimo v Ljubljani," je napovedal Lisac, ki ga v prihodnjem mesceu že čakajo priprave na še zahtevnejšo nalogo – deveto sezono regionalne lige NLB, v kateri bosta sodelovala tudi Union Olimpija in Helios.

Ne spreglejte