Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sobota,
25. 7. 2015,
16.52

Osveženo pred

3 mesece, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Jure Zdovc Kranj Zoran Dragić Big Foot Mama Jaka Blažič Goran Dragić Goran Dragić Alen Omić

Sobota, 25. 7. 2015, 16.52

3 mesece, 2 tedna

Zdovc ne skriva jeze, Američana je prekrižal (foto)

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Slovenska košarkarska reprezentanca se brez nekaterih največjih zvezdnikov pripravlja na letošnje evropsko prvenstvo. V soboto je na dnevu odprtih vrat opravila trening v polni kranjski dvorani.

Po uvodnem polnjenju baterij v Kranjski Gori, kjer v teh dneh trenira tudi srbska košarkarska reprezentanca, se bo Zdovčeva četa kmalu preselila na Štajersko. V ponedeljek se seli v Zreče, kjer bo vstopila v napornejši del priprav, po katerem bo že bolj razvidno, kdo od omenjenih kandidatov bo še vztrajal za mesto v elitni dvanajsterici potnikov za evropsko prvenstvo. Do začetka EuroBasketa je še daleč, zato se selektorju Juretu Zdovcu, ki je ob predstavitvi članov izbrane vrste v Kranju doživel gromek aplavz in predstavlja v tem trenutku ob boku Zorana Dragića celo prvega reprezentančnega zvezdnika, ne mudi.

Po pravilih Mednarodne košarkarske zveze (FIBA) mora dokončno postavo za evropsko prvenstvo sporočiti 48 ur pred uradnih začetkom. Do takrat bo še resno razmislil, saj zdaj računa na skoraj 20 kandidatov. ''Ogromno nihajo. Prvi dan te pozitivno presenetijo, naslednji dan pa je drugače,'' je pojasnil slovenski selektor, ki je v začetnem obdobju priprav na EuroBasket doživel nemalo udarcev.

Po odpovedi Nikolića je bil Zdovčev ego načet

Zadnjega je občutil po odpovedi obetavnega organizatorja igre Alekseja Nikolića, ki se ni pridružil članski reprezentanci. ''Ko sem bil jaz igralec, kaj podobnega ni bilo mogoče. Zdaj živimo v nekem drugem času in je nesprejemljivo, da nekdo na tak način odpove sodelovanje, čeprav resno računaš na njega. Že lani smo ga vključili, zato je bil moj ego malce načet. Sem razočaran in jezen, a smo na nek način nemočni. Fant je bil pod vplivom raznih informacij in pritiskov. Njegova poškodba ni taka, da ne bi mogel pomagati reprezentanci. A zgodba je končana, gremo dalje,'' poudarja slovenski selektor, ki se je stežka sprijaznil z novo izgubo.

Zaradi takšnih in drugačnih razlogov je ostal brez številnih kakovostnih igralcev, ki bi igro reprezentance znali dvigniti na višjo raven.

Kot kaže, bo mesto pod obročema zasedel Alen Omić, ki se je vrnil iz poletne lige NBA, kjer se je dokazoval v dresu Denverja in bil navdušen nad pogoji. ''To je drug svet, zelo sem zadovoljen. Hvala Olimpiji, dala mi je res ogromno in se ji zahvaljujem, a zdaj razmišljam o novih možnostih in odhodu v tujino,'' je priznal najvišji član slovenske reprezentance, da je začutil potrebo po selitvi na tuje parkete.

Slovenija ne računa na Američana, glede Gorana nič novega

Ker lahko vsaka reprezentanca pod svojo streho sprejme le enega naturaliziranega tujca, bo to skoraj zagotovo visoki center, rojen v BiH. Možnost, da bi slovensko reprezentanco okrepil ameriški krilni center Bryant Dunston, je le še simbolična, besede selektorja pa so dovolj nazorne, da si strokovno vodstvo z njim sploh ne beli več glave.

''Že dolgo ne računam več na njega. Ko sem videl, kaj se dogaja okrog tega, mi je bilo na nek način takoj jasno, da iz tega ne bo nič.'' Podobno velja za Gorana Dragića, neizpodbitno prvega asa slovenske košarke in po novi donosni večletni pogodbi, ki jo je sklenil z Miamijem, tudi najbogatejšega slovenskega športnika.

''Z Goranom ni nič novega. O tem niti ne sprašujem niti ne razmišljam. Osredotočeni smo na delo z igralci, ki so na voljo. Če bo prišel, bo, drugače pa moramo iti dalje,'' se noče obremenjevati z ljubljencem slovenskih košarkarskih ljubiteljev, ki pričakuje drugega otroka in bo očitno stiskal pesti za rojake z druge strani velike luže.

''Upam, da bo Goran prišel in da se bodo dogovorili. Bomo videli. Če ne bo prišel, ga popolnoma razumem. Ne zaradi tega, ker je moj brat, ampak da vsak postavi na prvo mesto družino,'' je povedal Zoran Dragić, ki je ob bratovi odsotnosti čez noč prerasel v prvega asa slovenske reprezentance.

Želel je priti že na priprave v Kranjski Gori, a mu tega skupno pravilo Fibe in lige NBA ni dovoljevalo, tako da bo lahko z resnimi treningi začel šele 1. avgusta. ''Je, kar je. Kar imamo, pač imamo. Komaj čakam, da igram. Lahko bi tudi sam odpovedal, a nisem, ker tega nisem hotel,'' je dejal in pojasnil, da starejšega brata noče obremenjevati z reprezentačnimi temami, zato jih v zadnjem obdobju nista odpirala.

Kmalu se pridružijo Zoran, Uroš, Nebojša ...

Številnih udarnih imen, ki so v zadnjem desetletju pisala zgodbe reprezentance Slovenije, a na velikih tekmovanjih kot po tekočem traku ostajala brez odličja, ni več tukaj. Selektor Zdovc vseeno izpostavlja visok cilj, saj bi ga zadovoljil le preboj na zmagovalni oder.

''Zaradi poškodb in odpovedi se moramo prilagajati. Kar se mora, pač ni težko. Pomembno je, da ostaja dobro vzdušje ter da delamo naprej in iščemo pozitivne stvari,'' izpostavlja Zdovc, zelo zadovoljen nad pozitivno energijo, ki med pripravami kroži v slovenskem taboru. Čez nekaj dni bo na parketu vodil še Dragića, novoopečenega očka Uroša Slokarja, ki v času neprecenljivega druženja s hčerko sploh še ne razmišlja o iskanju novega kluba, izkušenega branilca Nebojšo Joksimovića, ki ga je bolezen za nekaj dni preselila v posteljo, tako da v Kranju še ni treniral, ter povratnika Saša Zagorca, ki je pred dnevi opravil operacijo kolena, na igrišče pa naj bi se vrnil čez poldrugi teden.

Pojasnil je, da bi bil njegov veliki vzornik, starejši brat Željko Zagorac, nekdanji slovenski reprezentant, zelo ponosen, če bi si priboril mesto med potniki na EuroBasket. ''Dejal mi je, da bi bil bolj srečen, kot je bil takrat, ko je nastopil za Slovenijo na svetovnem prvenstvu,'' je dejal Ljubljančan in namignil, da se bo 99-odstotno preselil v vrste Uniona Olimpije. Manjka le še podpis pogodbe, ki se pričakuje zelo kmalu, ljubljanski klub pa bo tako ujel še enega reprezentanta s širšega Zdovčevega seznama.

Blažič navezan na kranjsko dvorano

O pozitivni energiji, ki kljub odsotnosti velikih mojstrov slovenske košarke vlada v domači slačilnici, se je prepričala tudi kranjska dvorana Planina. V soboto je bila polna oboževalcev košarke, ki niso skoparili z aplavzom.

Optimistično ozračje je dvigoval Lipko, nepogrešljiva maskota nepozabnega EuroBasketa 2013, ki ga je Slovenija ponosno gostila pred dvema letoma, proti koncu treninga pa je pevec skupine Big Foot Mama Grega Skočir predstavil še novo himno košarkarske reprezentance.

''Všeč mi je,'' je priznal Jaka Blažič, ki je v Kranjski Gori pogosto srečeval soigralce iz Crvene zvezde, udeležencev srbskih priprav na EuroBasket. ''Današnji trening je bil imeniten. Hvala gledalcem, da so tako napolnili dvorano Planina, na katero sem zelo navezan, saj sem tu začenjal kariero,'' je priznal košarkar beograjskih rdeče-belih in dodal, da je dvorana v vseh teh letih ostala skoraj nespremenjena, izjemo predstavljajo le prenovljene slačilnice.

Tudi on verjame v podvig, da je Slovenija z zasedbo, kakršno ima zdaj na voljo selektor Zdovc, na evropskem prvenstvu prekrižati načrte velikemu številu favoritov. S takšnim sporočilom so se reprezentantje tudi poslovili od kranjskega občinstva in po koncu treninga našli čas za druženje z navijači. Prevladovale so želje po avtogramih, priljubljenih sebkih in kratkem klepetu, po katerem so slovenski reprezentanti spoznali, da je košarka pod Triglavom še vedno globoko zasidrana v srcih.

Obljubili so jim, da jim bodo za podporo vrnili že v Zagrebu, ko bodo zaigrali na skupinskem delu evropskega prvenstva. Do takrat bo na jasnem s kandidati tudi Zdovc. Za zdaj je gotovo, da na njem ne bo naturaliziranih Američanov. Bo morda prišel Slovenec, ki blesti v ZDA?

Ne spreglejte