SiolNET. Sportal Košarka
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Začetek slovenske invazije na Poljsko

2

termometer

Z odhodom v Nemčijo, ki bo le vmesna postojanka na poti do Poljske, kjer bo evropsko prvenstvo v košarki, so se izbranci Jureta Zdovca poslovili od slovenskega ozemlja.

Lahko bi rekli, da se je prav danes začel slovenski "napad" na Poljsko. Pa ne takšen, kot ga je pred sedemdesetimi leti nacistična Nemčija izvedla nad njeno vzhodno državo, s čimer se je začela druga svetovna vojna, temveč bo slovenska košarkarska reprezentanca skušala unovčiti ves svoj potencial na evropskem prvenstvu, na katerem bo naskakovala vrhunsko uvrstitev – tako želeno medaljo.

Predsednik Košarkarske zveze Slovenije Dušan Šešok je pozdravil slovenski štab pred odhodom v Bonn, kjer bo v sredo predzadnja pripravljalna tekma med Nemčijo in Slovenijo, obenem pa zaželel košarkarjem veliko sreče na Poljskem. "Zahvaljujem se fantom, ki so dali svoj prosti čas za reprezentanco. To bo moje že osmo evropsko prvenstvo. Začel sem leta 1995 z Zmagom Sagadinom. Igralsko smo bili takrat precej bolj šibki. Prvi pravi preboj nam je uspel leta 2005 v Beogradu, ko smo si s šestim mestom zagotovili nastop na svetovnem prvenstvu na Japonskem. Uspešen je bil tudi turnir v Španiji, kjer smo si priigrali olimpijske kvalifikacije. Pred nami je nov izziv. Na Poljsko odhajamo z najboljšo reprezentanco vseh časov. Po individualnih sposobnosti košarkarji prekašajo izbrane vrste iz preteklih rodov. Vendar to še ni zagotovilo za uspeh. Potrebno je delovati kot moštvo. Verjamem v strokovni štab, da bo znal to urediti. Je pa potrebno še izpostaviti en segment, in sicer željo po uspehu. Ta je prisotna prav pri vseh – igralcih in slovenski javnosti," vre optimizem pri Šešoku.

Nachbar: Ene najtežjih priprav

Čeprav selektorju Juretu Zdovcu zadnji pripravljalni tekmi nista ravno po godu, ju bo skušal izkoristiti za zadnje uigravanje taktičnih zamisli pred odhodom v Varšavo, kjer lahko po besedah Mateja Avanza, vodje članskih reprezentanc, pričakujemo od 2000 do 2500 slovenskih navijačev. Z njihovo pomočjo bo slovenskim fantom veliko lažje, kar smo lahko videli že v pripravljalnem obdobju, ko so praktično venomer pred domačo publiko slavili zmago. Da pa so bile priprave res odlično izpeljane in obenem zelo težavne, se strinja tudi Boštjan Nachbar, ki je bil na zadnji tekmi proti Grčiji do izključitve najboljši mož na parketu dvorane Tabor: "Za nami je več kot pet tednov napornih priprav. Lahko rečem, da so bile te ene najtežjih v karieri. Vendar smo veliko odnesli, kar se vidi tudi na parketu, saj smo fizično zelo dobro pripravljeni."

Zdovc komaj čaka, da se EP začne

Na zadnjih dveh tekmah bo selektor Zdovc nekaj več minut namenil tudi Jaki Klobučarju in Gašperju Vidmarju, ki nato ne bosta odpotovala v poljsko prestolnico, temveč nazaj v Slovenijo. Slovenski selektor je tudi javno priznal, da si teh dveh tekem ni želel, vendar sta pač v sklopu pripravljalnih tekem in ju je potrebno odigrati. "Prva in obenem glavna želja je, da bi košarkarji ostali zdravi. Razen Matjaža Smodiša nimamo večjih težav s poškodbami. V Nemčiji bomo lahko v miru opravili sklepni del priprav na evropsko prvenstvo, nato pa nas čaka odhod na Poljsko. Komaj čakam, da se vse skupaj začne. Vemo, da ne bo lahko, vendar se ob pravem pristopu in borbeni igri nimamo ničesar bati," pa je pred odhodom z letališča Jožeta Pučnika dejal Jure Zdovc.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin