Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Sreda,
1. 9. 2010,
22.26

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sreda, 1. 9. 2010, 22.26

8 let

Z obrambo zacementirali Brazilce in drugo mesto

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Slovenski košarkarji so naredili velik posel na SP, potem ko so v drugi četrtini povsem zadušili Brazilce in prišli do pomembne zmage, ki jim zagotavlja v osmini finala tekmeca Avstralijo ali Angolo.

Glede na to, da Brazilija veliko igra s tremi nizkimi košarkarji, je tudi Memi Bečirović, kot je napovedoval, v dvoboj poslal tri branilce – Lakoviča, Dragića in Bečirovića. Na klopi je ostal Boštjan Nachbar, ki je v igro prišel v osmi minuti. Glavna vloga začetka brazilsko-slovenskega obračuna pa je kljub številčni premoči pripadla centrom. Primož Brezec je dosegel vseh prvih osem točk (8:7), na drugi strani pa je pričakovano povzročal preglavice Tiago Splitter, ki je pridno polnil koš, kaj kmalu pa je izsilil tudi drugo osebno napako Brezca. A je tudi zamenjava odlično nadomestila njegov izostanek na parketu dvorani Abdi Ipekci. Gašper Vidmar je namreč suvereno rinil pod koš mimo Splitterja in takoj dosegel štiri točke, tik ob koncu prve četrtine, ki jo je Slovenija dobila z 20:18, pa je grd prekršek – moral bi biti namerna osebna napaka – nad njim storil Marcus Vieira. Izgledalo je, da si je Vidmar celo poškodoval levo ramo, na katero je nemudoma dobil ledeno oblogo, vendar je v nadaljevanju tekme vnovič lahko igral.

Pa je le prišla obramba, ki smo jo vsi čakali

Očitno je splet teh okoliščin le podžgal slovensko izbrano vrsto, ki je prvič na tem turnirju zaigrala obrambo, kakršno so si želeli igrati sami in kakršno pričakuje selektor. Slednji je že večkrat poudarjal, da je vse v glavah posameznikov in druga četrtina je bila lep dokaz, da je temu tako. Če se izrazimo v nogometnem žargonu, je peterka Lakovič-Bečirović-Nachbar-Zupan-Brezec zaklenila svoj koš za kar šest minut in deset sekund, v tem delu pa naredila delni izid 14:0, potem ko je že svojo 16 točko dosegel razigrani Brezec ter postavil rezultat 34:18. Brazilsko mučenje je prekinil šele Splitter (14 točk v prvem polčasu), poleg Barbose edina svetla točka čete Rubena Magnana. Da je slovenska reprezentanca res odigrala vrhunskih drugih deset minut, je bil trden dokaz na tribunah, na katerih so slovenski navijači s stoječimi ovacijami pričakali zaključek prvega polčasa (44:30).

Lakovič v pravem trenutku zbistril soigralce

V košarki radi poudarjajo, da je tretja četrtina ključna in v slednjo so odlično krenili dvakratni svetovni prvaki (1959 in 1963), ki so po košu Splitterja ter trojkah Huertasa in Giovanani naredili delni izid 8:0 ter se približali na -9 pri 38:47. Memi Bečirović je nemudoma ukrepal z minuto odmora, ki je zalegla. Obramba se sicer ni bistveno izboljšala, je pa vsaj igra v napadu vnovič stekla. A brazilski izbrani vrsti je na pomoč pristopila še sodniška trojka, ki je dopuščala košarkarjem v belih dresih agresivno igro v obrambi na meji prekrška, zaradi česar so imeli Slovenci kar nekaj preglavic pri organiziranju napada. Tako so se Brazilci približali na osem točk zaostanka, potem ko je štiri točke zapored dosegel nervozni Garcia. Svoje stvari je v roke nemudoma vzel Boštjan Nachbar, ki je imel veliko pomoč v Jaki Lakoviču, ki je v tej četrtini dosegel uvodnih pet točk za Slovenijo. Kapetan naše izbrane vrste je, kot se za vlogo, ki jo ima, spodobi, znal v pravem momentu umiriti soigralce, ko so bili živci zaradi neracionalnega sojenja na nitki. Ko so se strasti v glavah polegle, je začela zaradi večje zbranosti vnovič delovati obramba, zaradi katere so pod taktirko Slokarja (štiri točke v tem trenutku) naredili delni 7:0 ter vnovič pobegnili na velikih 16 točk prednosti (67:51).

Približno šest minutno paniko prekinil Lakovič

Kdo bi si mislil, da lahko ekipa, ki je prej igrala tako odločno, pade tako globoko v pičlih petih minutah, v katerih so se Brazilci približali na vsega štiri točke zaostanka, potem ko je za 66:70 trojko zadel Machado. Slovenski košarkarji so imeli v tem delu igre obilico težav ob conski postavitvi Brazilcev, katere niso znali prebiti. Zaradi panike, ki se je nasejala, so začeli tudi izgubljati žoge in nasprotnik se je uspel približati celo na dve točki zaostanka (68:70), potem ko je Splitter dosegel 18 točko. Kriznih šest minut je na srečo le prekinil Lakovič, ki je dosegel dve trojki zaporedoma za 76:68, obenem pa je slovenski kapetan dosegel prvih devet točk za svojo ekipo v zadnji četrtini. Ob podpori izvrstnih navijačev, v Carigradu ji je nekoliko manj kot na začetku prvenstva, je bilo v zadnjih dobrih dveh minutah težko zapraviti takšen naskok. Brazilci so sicer skušali ogroziti košarkarje v zelenih dresih, ki pa so tako kot proti Hrvaški odigrali pametno končnico. Za zrelo igro so bili ob zmagi nagrajeni z drugim mestom v skupini B, že dan pred koncem uvodnega dela svetovnega prvenstva pa je jasno, da se bo Slovenija v osmini finala pomerila bodisi z Avstralijo bodisi z Angolo, ki se bosta zadnji dan spopadli med seboj.

Ne spreglejte