Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Sreda,
21. 9. 2016,
18.42

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,88

Natisni članek

Sreda, 21. 9. 2016, 18.42

6 let, 6 mesecev

Trener Uniona Olimpije Gašper Okorn o ljubljanskem izzivu

Olimpija pred začetkom sezone postavila svetovni rekord

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,88

Foto: Vid Ponikvar

Praktično povsem na novo sestavljena Olimpija bo imela v prihajajoči sezoni ogromno dela. Košarkarji bodo, vsaj videti je tako, tekmovali na treh frontah, trener Gašper Okorn pa bo od njih zahteval maksimalno borbenost, četudi bodo, kot pravi sam, na pol mrtvi.

Nekdaj ponos slovenske košarke in spoštovan tekmec v elitni evroligi že lep čas ni slavil kakšne od pomembnejših lovorik. V državnem prvenstvu je minilo sedem let, odkar je stal na vrhu, v ligi ABA pa prav tako ne najde stika z najboljšimi.

Povrhu vsega se v Stožicah ukvarjajo s finančnimi težavami. Ker ne vidijo rešitve, kako vrniti dolg, velik približno dva milijona evrov, so se odločili, da poizkusijo s poenostavljeno prisilno poravnavo, za katero pa bodo morali dati upniki zeleno luč.

7. november je ta datum, do takrat pa bo Olimpija odigrala veliko tekem. Prvo že prihodnji četrtek v ligi ABA na gostovanju proti Mega Leksu.

Ne prezrite

Želeli Balažiča, ekipo po zeleni luči sestavljali noč in dan

Mirko Mulalić je novi kapetan Uniona Olimpije. | Foto: Sportida Mirko Mulalić je novi kapetan Uniona Olimpije. Foto: Sportida Trener Gašper Okorn se je letos vrnil v zmajevo gnezdo, a imel ogromno dela, da je sestavil ekipo. 8. avgusta so se vodilni v klubu dogovorili, da lahko začne sestavljati moštvo, nato pa ga je sestavil ekspresno. V pičlih dveh tednih.

"Postavili smo svetovni rekord. V to smo bili prisiljeni. Vedeli smo, da moramo v kratkem času zgraditi moštvo in ob tem ne grešiti ter streljati v prazno. Večino igralcev sem spremljal sam. Noč in dan smo delali, ko se je vse začelo. Hitro smo morali najti rešitev. Upam, da smo bolj ali manj zadeli. Če bi le pri enem naredili napako, bi bilo to super," razlaga Okorn.

Od staroselcev ima v svojih vrstah le Gregorja Hrovata in Blaža Mesička, ki se bo poškodbi hrbta počasi priključil ekipi na treningih.

Velika želja je bil nekdanji reprezentant Jure Balažič, ki bi bil podaljšana roka trenerja, a je bil turški Gaziantep premočan. Novi kapetan je tako Mirko Mulalič, ki ima še nekaj težav s poškodbo mečne mišice, vendar se bo kmalu vrnil v pogon.

Kot zadnji prišel Marko Mladjan

Proračun ekipe se je zaradi finančnih težav tudi v tej sezoni zmanjšal, zato Okorn težko napoveduje lov na najvišja mesta v regionalni ligi ABA in Eurocupu, saj imajo tekmeci bistveno višje proračune in kakovostnejše zasedbe.

Moštvo Uniona Olimpije v sezoni 2016/17

Številka Ime Igralno mesto Datum rojstva Višina (cm)
4 Jan Barbarič org. igre 30.09.1995 188
5 Devin Oliver krilo 02.07.1992 204
6 Semen Šaškov krilni center 28.11.1989 205
7 Dražen Bubnič krilni center 13.01.1986 207
8 Mirko Mulalić branilec 16.04.1988 195
9 Blaž Mesiček branilec 12.06.1997 197
10 Jure Pelko branilec 17.05.1990 190
11 Stevan Milošević center 03.10.1985 211
12 Nikola Janković center 13.02,1994 207
13 Brandon Jefferson org. igre 25.11.1991 175
14 Žiga Jurček branilec 22.04.1998 196
15 Gregor Hrovat branilec/krilo 18.08.1994 196
  Marko Mladjan krilni center 26.03.1993 205

Kot zadnjega so Ljubljančani v svoje vrste danes pripeljali Marka Mladjana (letnik 1993, 205 cm in ima švicarsko ter srbsko državljanstvo), ki je nazadnje igral v švicarskem prvenstvu in v povprečju dosegal 16,4 točke in 6,7 skoka na tekmo.

Veliko težavo zna Olimpiji predstavljati zgoščen urnik, če bo morala dejansko igrati na treh frontah, kar pomeni tri tekme na teden. Liga ABA, Eurocup in še državno prvenstvo, v katerem želi Košarkarska zveza Slovenije vse slovenske klube od samega začetka.

"Brez dlake na jeziku lahko povem, da me je izredno razočaral"

Novi-stari trener Uniona Olimpije Gašper Okorn je moral na hitro sestaviti ekipo, kar je po njegovem mnenju svetovni rekord. | Foto: Vid Ponikvar Novi-stari trener Uniona Olimpije Gašper Okorn je moral na hitro sestaviti ekipo, kar je po njegovem mnenju svetovni rekord. Foto: Vid Ponikvar In kako bodo odigrali tri tekme na teden? "To vidijo drugi, kako jih bomo. Jaz se bom držal le filozofije. Če bomo fizično zmožni priti na tekmo, bomo igrali," odgovarja Okorn, ki je vesel, da je spet pri Olimpiji: "Zadovoljen sem, tako zaradi družine kakor tudi sebe. Olimpijo imam še vedno za največji slovenski klub. Marsikdo bo ob tem skočil. Olimpija je moj klub. Še vedno je na zelo zgledni in urejeni ravni, kar se tiče športnega dela."

So pa morali v tem poletju enemu košarkarju pomahati v slovo. Justin Robinson jo je hitro popihal iz Ljubljane. "Brez dlake na jeziku lahko povem, da me je izredno razočaral. Ne kot igralca, ampak kot osebo. Sploh se ni poslovil od nas. Preprosto je odšel. Hvala bogu, da se nam je to zgodilo takoj, ker bi bile zdaj težave. Razočaran sem. Takšen igralec si ne zasluži, da igra v Olimpiji in naj se vrne v Trikalo. Sami poglejte, kje na zemljevidu je to mesto," razlaga prvi mož stroke pri Olimpiji.

Ne prezrite

"Vsako tekmo analiziramo in fantom peremo možgane"

Od fantov bo zahteval maksimalno agresivnost. | Foto: Vid Ponikvar Od fantov bo zahteval maksimalno agresivnost. Foto: Vid Ponikvar Za konec se je Okorn dotaknil še opravljenega dela v zelo kratkem času priprav. "Funkcioniramo solidno. Rezerv je ogromno. Vsako tekmo analiziramo in fantom peremo možgane. Skušamo nadgrajevati. To delo se bo še vleklo. Morali bomo vztrajati. Glede na profil igralcev bomo morali kakšno stvar čez prste pogledati. Nimamo izkušenih košarkarjev, imamo pa ogromno rezerv," pravi Okorn.

Hkrati se zaveda, da bodo zaradi povsem nove in neizkušene ekipe v igri prisotni padci, ki jih bodo skušali spraviti na minimum: "Energija je na trenutke dobra, nato nas ponese in se začnemo ukvarjati z drugimi stvarmi, ki niso povezane z našimi stvarmi. Zato v sezoni pričakujem strahovite vzpone in padce. Na eni tekmi bomo odigrali fantastično, čez tri dni … Ampak to je moja naloga, da iz njih iztisnem maksimum. Zahteval bom, četudi bodo na pol mrtvi, da bodo dali vse od sebe. Želim borbenost. To je moja filozofija."

O ciljih ne želi preveč razpredati, saj se zaveda, da je njegova zasedba v Eurocupu avtsajder, v ligi ABA je v ospredju štiri, pet ekip, nato pa bo prišel prostor za Olimpijo in preostale. Pravi, da želijo v državnem prvenstvu izboljšati rezultate iz preteklih sezon – lani so Ljubljančani izpadli v polfinalu, leto prej pa celo v četrtfinalu. 

Ne spreglejte