Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Ponedeljek,
19. 9. 2016,
14.15

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,28

3

Natisni članek

Ponedeljek, 19. 9. 2016, 14.15

6 let, 7 mesecev

Pri Olimpiji upajo, v igri črn scenarij, 213 upnikov bi se lahko obrisalo pod nosom

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,28

3

Košarkarska Olimpija bije bitko s časom in z upniki, ki jim je dolžna približno 1,9 milijona evrov. Ker takšnega zneska pri vse manjših sponzorskih vložkih ne bodo mogli pokriti, so se oklenili prisilne poravnave. V začetku novembra bo znano, kakšna bo usoda največjega kluba v Sloveniji.

Slovenski paradni konj ni na kolenih, ampak leži, so besede Matjaža Smodiša, ki nazorno opisujejo, v kakšnem stanju se nahaja Union Olimpija.

O finančnih težavah in dolgovih pišemo že vrsto let, v zadnjih pa je šla navzdol tudi rezultatska krivulja. Olimpija je bila nazadnje državni prvak pred daljnimi sedmimi leti.

Če je bilo leta 2012 še slišati, da bo klub v roku dveh let splaval iz rdečih številk, se je stanje spet zaustavilo, dolg pa zdaj znaša približno 1,9 milijona evrov.

"Klubski dolg smo v štirih letih s 4,5 milijona evrov znižali na to številko, kar je ogromno. Če bi operirali s takšnim proračunom kot pred leti, bi nam uspelo. A se vložki sponzorjev iz leta v leto znižujejo, saj se pri nekaterih menjajo lastniške strukture. Rezultat je jasen. Ekipa je vedno bolj šibka," razlaga direktor Olimpije Matevž Zupančič.

Poleti je prišlo že celo tako daleč, da so razmišljali o stečaju kluba, a so poprijeli za zadnjo bilko – poenostavljeno prisilno poravnavo. Če bo sodišče prižgalo zeleno luč, bo klub svojim upnikom moral vrniti 20 odstotkov celotnega zneska (približno 380 tisoč evrov).

Kdo so največji upniki?

Gašperju Potočniku Olimpija dolguje veliko denarja. | Foto: Urban Urbanc/Sportida Gašperju Potočniku Olimpija dolguje veliko denarja. Foto: Urban Urbanc/Sportida Največji je Nova Ljubljanska banka, ki ji klub dolguje 240 tisoč evrov, kar pa je v bistvu kredit.

Takoj zatem sta zapisani agenciji, ki skrbita za košarkarje. Reval sport agency za svoje igralce pričakuje 128 tisoč evrov. Med vsemi, ki so del te agencije, Olimpija največ dolguje Draženu Bubniću, ki je letos spet član Olimpije, in sicer 17.900 evrov. Nekdanjemu trenerju Gašperju Potočniku 25 tisoč, ki pa je upnik tudi kot Gašper Potočnik s.p. – tu je dolg 40 tisoč evrov.

Naslednja v vrsti je agencija Indevco entertaiment&media, ki ji Olimpija dolguje 84 tisoč evrov.

Na visokem četrtem mestu je podjetje Promet Mesec, ki se ukvarja s transportom, Olimpija pa mu ni izplačala 51 tisoč evrov.

Med košarkarji, ki si od Olimpije še obetajo denar, so tudi Vlado Ilievski (25 tisoč evrov) Dino Murić (25 tisoč), Gregor Hrovat (dobrih 22 tisoč), Latvijec Ronalds Zakis (22 tisoč) …

Poglejte si, kdo vse so upniki Uniona Olimpije...

Čas, da prepričajo upnike, je 7. november

"Mesec in pol nazaj je bil klub na prelomnici, ali bo sploh še živel. Poenostavljena prisilna poravnava je oblika preživetja in ne smrti," pravi direktor Olimpije Matevž Zupančič. | Foto: Vid Ponikvar "Mesec in pol nazaj je bil klub na prelomnici, ali bo sploh še živel. Poenostavljena prisilna poravnava je oblika preživetja in ne smrti," pravi direktor Olimpije Matevž Zupančič. Foto: Vid Ponikvar 7. julija so na sodišču vložili vlogo, v naslednjih štirih mesecih (7. november) pa mora klub prepričati upnike, da se strinjajo z nižjim finančnim prilivom. A so upniki nekako potisnjeni v šah pozicijo, saj se zavedajo, da obstaja možnost, da ne dobijo nič, če Olimpija razglasi bankrot.

In kakšno nalogo imajo v Stožicah, da bi sodišče sprejelo poenostavljeno prisilno poravnavo? Da zanjo glasujejo upniki, katerih skupni znesek terjatev znaša vsaj 60 odstotkov vseh terjatev, oziroma za prisilno poravnavo glasuje več kot polovica vseh upnikov.

"Postopek poteka v skladu z zakoni in predpisi. Poenostavljena prisilna poravnava je oblika preživetja in ne smrti. Ti moraš delati naprej, kar je zahteva sodišča. Marsikdo se sprašuje, kako lahko Olimpija sestavlja ekipo, podpisuje igralce, če je praktično v prisilni poravnavi. Mora. Sodišče je odobrilo, da klub lahko preživi. To je bil pogoj sponzorjev, da sploh financirajo klub. Mesec in pol nazaj je bil na prelomnici, ali bo sploh še živel," pravi Zupančič.

Nekaj športnih klubov v Sloveniji, ki so šli v stečaj ali v prisilno poravnavo

Finančne težave imajo tudi na Bonifiki. | Foto: Vid Ponikvar Finančne težave imajo tudi na Bonifiki. Foto: Vid Ponikvar Kot zadnji, o katerem smo pisali, da je šel v stečaj, je bil Smučarski klub Branik Maribor. Leta 2014 je bil v postopku prisilne poravnave, ko je dolg znašal 1,7 milijona evrov, letos julija pa je naznanil stečaj. Klub zdaj deluje na novo, imenuje se Alpski smučarski klub Branik Maribor, prav danes pa se je vpisal v Poslovni register Slovenije

Aprila lani smo pisali, kako je naznanil stečaj še en štajerski športni kolektiv. Košarkarski klub Maribor v stečaj je takrat igral v prvi slovenski ligi, a je bilo breme preveliko.

Nogometna Olimpija je propadla leta 2004, nova pa se formirala leto dni pozneje in nato v štirih letih prišla ekspresno nazaj v prvoligaško druščino, medtem ko so se upniki obrisali pod nosom. Takrat je propadla tudi Ljubljana.

Podobno zgodbo je isto leto doživela nogometna Mura, ki pa so ji šli na Nogometni zvezi Slovenije nekoliko na roko in so jo degradirali le v tretjo ligo.

Med nogometnimi klubi je v zadnjem času opevan koprski. FC Koper ima približno 3,4 milijona evrov dolga, enako kot košarkarska Olimpija pa je dalo vlogo za poenostavljeno prisilno poravnavo.

Jeseniški hokejski klub ni zmogel več in šel leta 2012 v stečaj. | Foto: Vid Ponikvar Jeseniški hokejski klub ni zmogel več in šel leta 2012 v stečaj. Foto: Vid Ponikvar A se je zapletlo, ker se je dobesedno čez noč kot največji upnik pojavilo podjetje Swiss sport agency iz davčne oaze (Maršalovi otoki), ki mu naj bi klub dolgoval 2,1 milijona evrov. Hkrati je to pomenilo, da bi prišlo do prisilne poravnave, saj bi to podjetje predstavljajo upnike, ki jim klub dolguje več kot 60 odstotkov vseh terjatev. Višje sodišče v Ljubljani je nato na podlagi pritožbe dveh velikih upnikov – nekdanji predsednik Milana Mandarića in trener Radolfa Vanolija – razveljavilo prisilno poravnavo in postopek vrnilo sodišču prve stopnje v nov postopek.  

O stečaju smo pisali tudi v primeru jeseniškega hokejskega kluba, ki je 31. avgusta 2012 ob dolgu 2,7 milijona evrov razglasil stečaj.

Do stečaja pa ni prišlo v hokejskem klubu Olimpija, ki je imel na dan 31. 12. 2014 tri milijone evrov dolga. Upnikov je bilo 110, Olimpija pa je uspela prepričati tiste, ki so imeli skupni znesek 2,3 milijona evrov, kar je znašalo 74 odstotkov zneska celotnih terjatev. Ker je za poenostavljeno prisilno poravnavo pogoj 60-odstotni znesek, je Olimpija stopila v prisilno poravnavo in mora do 2019 poplačati 20 odstotkov vseh terjatev (približno 600 tisoč evrov).

Če ne bo prišlo do prisilne poravnave, bi lahko sledila usoda nogometne Olimpije

"Če prisilna poravanva ne bo šla skozi, si na istem znesku 1,9 milijona evrov. To ne pomeni direktnega stečaja, vendar v praksi ja." | Foto: Vid Ponikvar "Če prisilna poravanva ne bo šla skozi, si na istem znesku 1,9 milijona evrov. To ne pomeni direktnega stečaja, vendar v praksi ja." Foto: Vid Ponikvar In kako poteka postopek pridobivanja upnikov na svojo stran? "Za zdaj ne bi komentiral. Vse gre prek sodišča, odvetnika oziroma organa, ki nam pri teh stvareh pomaga. Preteklost je od sedanjosti ločena. Jasno je, da se mora stvar v štirih mesecih izpeljati. Dokler ni jasno, ali bo šla zgodba v pozitivno ali negativno ser, je brezpredmetno razglabljati," odgovarja operativni vodja ljubljanskega kluba. Pri vsem tem bi še obstajala možnost, da bi se našel kdo in pokril celoten znesek ter na ta način začel novo zgodbo kluba.

Če bo prišlo do poenostavljene prisilne poravnave, bo moral klub od 7. novembra v dveh letih povrniti vse stroške, v nasprotnem primeru pa: "Če ne bo šlo skozi, si na istem znesku 1,9 milijona evrov. To ne pomeni direktnega stečaja, vendar v praksi ja, ker tega ne moremo izvesti. Vsaj sodeč po informacijah, ki jih imam s sveta sponzorjev. Trgovina bi se zaprla. Če ne bi obstajal princip prisilne poravnave, bi jo že poleti."

V primeru stečaja formacija novega kluba in odhod v nižji rang tekmovanja

Raje si ne zamišljamo, kakšna bi bila v Stožicah vsebina, če bi prisilna poravnava padla v vodo. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Raje si ne zamišljamo, kakšna bi bila v Stožicah vsebina, če bi prisilna poravnava padla v vodo. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Ker je stanje negotovo, pri Olimpiji prav tako ni novega predsednika. Jani Möderndorfer je le še formalno na tej funkciji, neformalno pa se je že odmaknil. V roku meseca in pol bo torej več znano, kakšna bo usoda ljubljanskega kluba, ki je bil nekoč reden in strah vzbujajoč član elitne evrolige, zdaj pa še na domačem parketu ne more pomesti s tekmeci.

Ob najbolj črnem scenariju bi košarkarska Olimpija doživela usodo nogometne. Formirati bi se moral nov klub in sledila bi selitev v najnižji rang tekmovanja. Nogometna Olimpija je morala takrat v najnižjo ligo, ki je bila peta in od tam graditi novo zgodbo.

Ne spreglejte