Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Torek,
26. 7. 2016,
20.48

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,90

Natisni članek

Torek, 26. 7. 2016, 20.48

6 let, 6 mesecev

Zakaj se je Branik znašel v stečaju?

Maribor: stečaj in nov začetek

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,90

Predsednik Smučarskega kluba Branik Boštjan Tancer pojasnjuje, zakaj so se skupaj s sodelavci odločili, da sodišču predlagajo uvedbo stečaja nad lastnim klubom.

Ilka Štuhec: do zdaj SK Branik, v prihodnje? | Foto: Ilka Štuhec: do zdaj SK Branik, v prihodnje?

S sklepom mariborskega okrožnega sodišča se je začel stečajni postopek Smučarskega kluba Branik, ki je tesno povezan s številnimi smučarskimi uspehi in Zlato lisico. Kot je razvidno iz sodniškega sklepa, je začetek stečajnega postopka predlagal dolžnik, zato se, skladno z zakonskimi določili, domneva, da je dolžnik insolventen.

Nepremostljive ovire

"Krediti in tudi podana poroštva za kredite Športnega centra Pohorje predstavljajo nepremostljivo oviro v poslovanju in onemogočajo kakovosten razvoj bodočim vrhunskim športnikom," pojasnjuje predsednik Branika Boštjan Tancer, ki si je v zadnjih letih kot nov obraz prizadeval mariborsko valilnico talentov popeljati na zeleno vejo.

"V preteklih dveh letih in pol je bilo vloženo ogromno energije v iskanje rešitev za nastali položaj, in sicer tako vodstva kluba kot tudi najpomembnejših upnikov, predvsem DUTB. Ob vseh bremenih, ki so ostala iz preteklosti, je nemogoče zagotavljati razvoj in zdravo okolje, ki ga mladi športniki potrebujejo. Prav tako je pomembno dejstvo, da je v januarju 2016 odpadla tekma za svetovni pokal onemogočila redno poravnavo obveznosti, ki so ostale iz naslova poenostavljene prisilne poravnave," pravi predsednik.

Mitja Dragšič, vodja tekme Zlata lisica, in Boštjan Tancer: Za Zlato lisico naj vas ne skrbi. | Foto: Mitja Dragšič, vodja tekme Zlata lisica, in Boštjan Tancer: Za Zlato lisico naj vas ne skrbi.

Nov začetek

Pogovor z mariborskimi smučarskimi delavci, ki priznavajo, da gre za hud moralni udarec, razkriva, da v stečaju in postavljanju novih temeljev vidijo rešitev za boljšo prihodnost smučanja na Štajerskem in tudi Zlate lisice. Boštjan Tancer daje vtis, da je njihov optimizem upravičen.

"Ob vsem opravljenem delu v zadnjih dveh letih je naša odgovornost, da poskrbimo, da bodo tudi v prihodnje delovali programi, ki so potekali v Smučarskem klubu Branik. Pred nami je naporna jesen, v kateri pa želimo tekmovalcem, trenerjem, staršem, sponzorjem, članom organizacijskega, gospodarskega in tehničnega odbora Zlate lisice ter vsem preostalim zagotoviti novo, bolj zdravo ter predvsem pozitivno in s preteklostjo neobremenjeno okolje. Glede na načrtovane aktivnosti bomo v prihajajočih tednih predstavili nadaljnje delovanje alpskega smučanja v Mariboru, pri čemer smo se že zdaj zavezali, da je naša poglavitna naloga, da bodo vsi programi nemoteno potekali tudi v prihodnje," je sklenil Tancer.

Otroka Branika tudi najboljša slovenska smučarja

Z Branikom je tesno povezana marsikatera smučarska zgodba o uspehu. "Branikovci" so bili med drugim tudi Tone Vogrinec, Franci Čop, Dušan Senčar, Filip Gartner, Katja Koren, Rene Mlekuž, Peter Pen, Mitja Dragšič … Kar nekaj članov Branika je tudi med najvidnejšimi aktualnimi slovenskimi smučarji. Tako so pod okriljem tega kluba svoje smučarske poti začeli Klemen Kosi ter točkovno najboljša slovenska smučarja pretekle zime Boštjan Kline in Ilka Štuhec.

Vogrinec: ŠC Pohorje je v prepad potegnil tudi Branik  Vogrinec: Branik je bil zgodba o uspehu, zdaj pa ... | Foto: Vogrinec: Branik je bil zgodba o uspehu, zdaj pa ...

Kako pa na stečaj Branika gleda dolgoletni sodelavec kluba in za mnoge oče slovenskega smučanja Tone Vogrinec, ki kot temeljni razlog navaja gospodarsko delovanje športnega kolektiva?  

"SK Branik je bil dolga leta najuspešnejši klub v nekdanji in novi državi. S svojo uspešnostjo je svojo dejavnost razširjal v gospodarstvo. Klubski ljudje so ustanovili ŠC Pohorje, ki je zaslužen za bogato infrastrukturo. Zataknilo pa se je pri posojilih, ki jih niso bili zmožni vračati. ŠC Pohorje, ki je bil s popkovino povezan s klubom, je v težave potegnil tudi klub. Novo vodstvo kluba si je prizadevalo rešiti klub, a neuspešno," pravi Vogrinec ter dodaja, da bo za prihodnost mariborskega smučanja ključen odnos med upravljavcem smučišč in morebitnim novim klubom.

Ne spreglejte