Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Nedelja,
20. 9. 2015,
21.52

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Pau Gasol

Nedelja, 20. 9. 2015, 21.52

8 let

Neverjetni Gasol in špansko rajanje v Franciji

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Tretjič v zgodovini so košarkarji Španije osvojili naslov evropskih prvakov. Litva ni bila dorasel tekmec, "pravi finale" pa smo očitno spremljali že v polfinalu. Pau Gasol je bil spet prvi mož.

Pau Gasol in soigralci so se finala lotili z rušilno močjo. Nemudoma so pokazali, da imajo v glavah le misel na zlato odličje. Motilo jih ni niti negodovanje praktično celotne dvorane, v kateri se je zbralo približno 27 tisoč ljubiteljev košarke. Ker so Španci v polfinalu porazili Francijo, so navijači te države razumljivo navijali za Litvo.

Slednja je kmalu zaostajala z več kot desetimi točkami razlike. V prvi četrtini je bilo po osmi točki Gasola – 14 v prvem polčasu – že 19:6. Izbranci Sergia Scariole niso popuščali niti v drugi četrtini, v kateri so pobegnili na velikih 16 točk (34:18). A so se Litovci ob koncu prvega polčasa z dvema trojkama Renaldasa Seibutisa in eno Jonasa Mačiulisa povsem ob izteku igralnega časa približali na –8 (33:41).

Na EuroBasketu prevlada neverjetnega Pauja Gasola

A so Španci, ki so imeli na tribuni tudi podporo teniškega šampiona Rafaela Nadala, kmalu spet postavili stvari na svoje mesto in po trojki Pauja Ribasa v 25. minuti vodili z velikih 17 točk razlike (52:35). Ob koncu tretje četrtine je postalo dokončno jasno, da bo Španija tretjič v zgodovini osvojila zlato medaljo na evropskem prvenstvu, potem ko je vodila že s 60:42. Tragična oseba zaključnega boja pa je bil Rudy Fernandez, ki se je poškodoval in celo zapustil dvorano, a se je nato vrnil na klop in na slavnostni podelitvi z reprezentančnimi kolegi le proslavil zlato kolajno.

Kot se je izkazalo, je bil četrtkov obračun med Španijo in Francijo že finale pred finalom, a so se gostitelji morali posloviti od boja za zlato in v tekmi za tretje mesto nato preskočili Srbijo (81:68).

"Manjkali so igralci, Gasol in Rudy sta bila poškodovana, a so verjeli"

Prvi mož prvenstva je z odličnimi igrami postal Gasol, ki je bil tudi v finalu najbolj razpoložen. K zmagi z 80:63 je prispeval 25 točk, pohvalil pa se je z dvojnim dvojčkom, saj je imel ob tem še 12 skokov, nad njim je bilo storjenih deset prekrškov, v statistiko pa je vpisal še štiri podaje in tri blokade ter potrdil prevlado na EuroBasketu.

"To je ekipni šport. Manjkali so nam številni igralci, ključni pa so imeli težave s poškodbami – Pau Gasol in Rudy Ferndandez –, vendar smo rasli tako iz psihološkega kakor tudi košarkarskega vidika. Fantje so delali zelo trdo, da so prišli do zlate medalje. Verjeli so, da so sposobni tega, čeprav smo na prvenstvu izgubili dve tekmi. Nenehno so verjeli. Vse skupaj je lepa nagrada za vse," je po tekmi povedal italijanski trener na selektorskem stolčku Španije Sergio Scariolo – prav pod njegovim vodstvom so Španci med drugim osvojili vse tri zlate medalje na EuroBasketu.

Ne spreglejte