Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
23. 10. 2024,
7.06

Osveženo pred

2 dneva, 18 ur

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,70

Natisni članek

Natisni članek

Jayson Tatum Boston Bruins Los Angeles Lakers Bronny James LeBron James Liga NBA Liga NBA

Sreda, 23. 10. 2024, 7.06

2 dneva, 18 ur

Liga NBA, 22. oktober

Oče in sin James spisala zgodovino lige NBA, prvaki prejeli prstane in začeli zanesljivo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,70
LeBron James, Bronny James | LeBron James in Bronny James sta postala prva naveza oče-sin, ki je združila moči na uradni tekmi lige NBA. | Foto Reuters

LeBron James in Bronny James sta postala prva naveza oče-sin, ki je združila moči na uradni tekmi lige NBA.

Foto: Reuters

Začela se je nova sezona lige NBA, in to na kakšen način! LeBron James in Bronny James sta spisala zgodovino najmočnejše košarkarske lige na svetu kot prva oče in sin, ki sta moči združila na uradni tekmi lige NBA. Njun LA Lakers je sezono odprl z zmago s 110:103 nad Minnesota Timberwolves, oče je k zmagi prispeval 16 točk, sin je odigral slabe tri minute in v tem času vknjižil en skok. Prvo ime Kalifornijcev je bil s 36 točkami in 16 skoki Anthony Davis. Na drugi tekmi uvodnega dne so branilci naslova Boston Celtics odpravili NY Knicks, Jayson Tatum je k zmagi s 132:109 prispeval 37 točk in deset asistenc. Luka Dončić, ki vstopa v sedmo sezono lige NBA, bo s soigralci pri Dallas Mavericks na delu v noči na petek, ko bodo zaigrali proti San Antonio Spurs, Vlatko Čančar pa bo z Denverjem isti dan igral proti Oklahomi.

Luka Dončić Dallas Mavericks
Sportal Luka Dončić obrača nov list

V Crypto.com Arena v Los Angelesu je dobrih 18 tisoč gledalcev v živo videlo zgodovinski dogodek. V drugi četrtini srečanja LA Lakers – Minnesota Timberwolves pri vodstvu domačih z 51:36 sta na parket skupaj stopila veteran LeBron James in 20-letni Bronny James ter postala prvi oče in sin, ki sta združila moči na uradni tekmi lige NBA. "Si pripravljen? Vidiš intenzivnost? Igraj brez zadržkov," je rekel oče sinu James, kar je bilo slišati po televizijskih mikrofonih, preden sta vstopila v igro.

"Nor trenutek, ki sem ga doživel z očetom. Zelo hvaležen sem za vse, dobil sem odlično priložnost, da sem del te lige in da iz dneva v dan rastem," se je smejalo 20-letnemu Bronnyju, ki je ob debiju odigral manj kot tri minute in v tem času zbral en skok.

"Poseben večer, ker gre za družino. V življenju mi je bila ta vedno najpomembnejša. Zaradi predanosti tej ligi, ogromno časa sem preživel na poti v gosteh, sem zamudil ogromno trenutkov z družino, s svojimi otroki, zato je ta trenutek še toliko bolj poseben. Da lahko delam in igram s sinom, je eno od največjih daril, ki sem jih dobil," pa je ob zgodovinskem trenutku dejal 39-letnik, ki je v 35 minutah ob zmagi s 110:103 v statistiko vpisal 16 točk, pet skokov in štiri asistence.

Prvi oče in sin, ki sta zaigrala na isti tekmi lige NBA:

Anthony Davis je bil prvo ime ob zmagi LA Lakers. | Foto: Reuters Anthony Davis je bil prvo ime ob zmagi LA Lakers. Foto: Reuters

Prvi mož dvoboja je bil sicer s 36 točkami in 16 skoki Anthony Davis, Rui Hachimura je k zmagi dodal 18 točk. Anthony Edwards je ob porazu dosegel 27 točk,  Julius Randle je 16 točkam dodal devet skokov, Rudy Gobert pa je vpisal dvojni dvojček (13 točk, 14 skokov).

Prvaki Boston Celtics so prejeli šampionske prstane, nato pa zanesljivo zmagali. | Foto: Reuters Prvaki Boston Celtics so prejeli šampionske prstane, nato pa zanesljivo zmagali. Foto: Reuters

Prvaki po podelitvi prstanov do zanesljive zmage

Pred tem so prvaki Boston Celtics po tradicionalni podelitvi prstanov in dvigu svojega 18. šampionskega prapora sezono začeli tako, kot so končali prejšnjo, udarno, ne da bi nasprotnikom dali priložnost. Boston Celtics | Foto: Reuters Foto: Reuters

Prvi koš v sezoni NBA je od daleč zadel Jayson Tatum (37 točk, deset podaj) in sprožil enostransko igro, s katero so domači zdrobili Knicks z 29 uspešnimi meti za tri točke iz 61 poskusov. Čeprav so zgrešili zadnjih 13 tovrstnih poskusov, pa so izenačili rekord NBA.

Boston, ki je junija proti Dallasu zmagal v finalu lige s 4:1, potem ko je že dominiral v rednem delu sezone, je lahko znova računal na Derricka Whita (24 točk) in MVP finala Jaylena Browna (23 točk). Karl-Anthony Towns je po presenetljivem prihodu iz Minnesote odigral prve minute pri Knicks za 12 točk in sedem skokov.

Jayson Tatum je vpisal 37 točk in deset podaj. | Foto: Reuters Jayson Tatum je vpisal 37 točk in deset podaj. Foto: Reuters

Pred začetkom nove sezone

Danes ponoči se bo s prvima tekmama Boston  New York in Minnesota  LA Lakers začela nova sezona lige NBA. Slovenski zvezdnik Luka Dončić bo prvič na delu v noči s četrtka na petek proti San Antonio Spurs, Denver z Vlatkom Čančarjem pa isti dan proti Oklahomi.

Luka Dončić je pripravljen na svojo sedmo sezono v ligi NBA. | Foto: Reuters Luka Dončić je pripravljen na svojo sedmo sezono v ligi NBA. Foto: Reuters Analitiki enotni: Dallas brez težav do končnice

Analitiki čez lužo novi bolj uravnoteženi zasedbi Dallas Mavericks po porazu v finalu prejšnje sezone napovedujejo gladko uvrstitev v končnico, a Ljubljančana bi zadovoljil le šampionski prstan. Kam lahko ta zasedba Dallasa poseže, bega tudi stavnice. Mavericks se na njih gibajo med drugim in sedmim mestom na zahodu, v lovu za naslov pa nasploh prednjačijo Boston Celtics z Jaysonom Tatumom, Jaylenom Brownom in drugimi.

Pomembnejši datumi nove sezone:

22. oktober: začetek sezone
12. november: začetek pokalnega tekmovanja lige NBA
17. december: finale pokalnega tekmovanja
6. februar 2025: konec zimske tržnice
14.-16. febraur: NBA All-Star vikend v San Franciscu
13. april: konec rednega dela sezone
15.-17. april: play-in turnir za končnico
19. april: začetek končnice
5. junij: začetek finalne serije lige 

Dvojec oče - sin James

Kelti so daleč spredaj v pogledu na prihajajočo sezono, tudi preteklost pa so zaznamovali z največ naslovi v NBA (18). Sledijo Los Angeles Lakers (17), ki pa se pred novo sezono bolj ukvarjajo z zgodovino, ki jo bosta spisala LeBron in Bronny James z istočasnim igranjem na tekmi kot prvi dvojec oče – sin.

Veliko pozornosti bo usmerjene v dvojec oče – sin, LeBron James in Bronny James. | Foto: Guliverimage Veliko pozornosti bo usmerjene v dvojec oče – sin, LeBron James in Bronny James. Foto: Guliverimage

Več kot tri naslove imajo še Golden State (7), Chicago Bulls (6) in San Antonio Spurs (5), Dallas pa je ena od desetih ekip, ki je prstan osvojila enkrat. Med temi franšizami je tudi Denver, za katerega bo to sezono igral še drugi Slovenec v NBA Vlatko Čančar. Ta je na pripravljalnih tekmah dobil minute za dokazovanje in jih vsaj večinoma dobro izkoristil. V rednem delu bi utegnil dobiti manj priložnosti, a se bodo trendi v nekoliko spremenjeni zasedbi pokazali skozi čas. Nikola Jokić je glavni zvezdnik ekipe, ob njem in Jamalu Murrayju pa bo zanimivo videti, kako se bo znašel Russell Westbrook. Košarkarsko je Westbrook daleč od stare slave, a lahko prinese določeno energijo in izkušnje v pomoč mlajšim igralcem.

Napovedi generalnih direktorjev klubov lige NBA:

Katera ekipa bo osvojila ligo NBA?
1. Boston Celtics – 83 odstotkov
2. Oklahoma City Thunder – 13 odstotkov
3. Dallas Mavericks – 3 odstotki
Lani: Boston Celtics in Denver Nuggets – 33 odstotkov

Kdo bo MVP sezone 2024/25?
1. Shai Gilgeous-Alexander, Oklahoma City – 40 odstotkov
2. Luka Dončić, Dallas – 30 odstotkov
3. Joel Embiid, Philadelphia, Nikola Jokić, Denver, Jayson Tatum, Boston – 7 odstotkov
Lani: Nikola Jokić – 43 odstotkov

New York in Philadelphia izzivalca na vzhodu, Oklahoma na zahodu

Boston bi utegnil imeti prva izzivalca v New York Knicks in Philadelphii 76ers. Prvi so močno posegli v svoj kader, saj so Juliusa Randla zamenjali za Karl-Anthonyja Townsa.

Philadelphia je v zadnjih letih veliko razočaranje vzhoda, saj nadarjena moštva iz mesta bratske ljubezni tudi zaradi zdravstvenih vprašanj doslej z Joelom Embiidom niso posegla po prstanu. Pred to sezono so dodali Paula Georgea, ob razvoju Tyresa Maxeyja pa imajo izjemno trojico, ki se lahko bori za najvišja mesta na vzhodu.

Oklahoma je na stavnicah ekipa, za katero predvidevajo največ zmag na zahodu. Potem ko je minulo sezono naredila velik korak naprej, se je na tržnici znebila nekaj šibkih točk in pripeljala nekaj obrambno naravnanih košarkarjev, ki spadajo v njeno miselnost.

Stavnice na vzhodu cenijo še Cleveland, Indiano, Orlando in Milwaukee, medtem ko Miamiju, Torontu in Atlanti napovedujejo boj za play-in turnir. Brooklyn, Detroit, Charlotte, Chicago in Washington bodo bržčas iskali priložnosti skozi prenovo in nabor za sezono 2025/26.

Kaj bo letos pokazal čudežni Victor Wembanyama? | Foto: Reuters Kaj bo letos pokazal čudežni Victor Wembanyama? Foto: Reuters Gneča na zahodu, Dončić prvič v petek zjutraj

Na zahodu se obeta velika gneča pri vrhu. Kar desetim ekipam strokovnjaki napovedujejo več kot 42 zmag, osmim celo nad 48. Med njimi je tudi Dallas, ki se bo z Oklahomo, Minnesoto, Denverjem, New Orleansom, LA Lakers, Phoenixom in Sacramentom boril za čim boljše izhodišče pred končnico. Nevaren utegne biti tudi Houston, medtem ko Golden State skuša izkoristiti zadnja leta Curryjevih vragolij v boju z vse močnejšim zahodom. Uganka je Memphis z muhastim Jajem Morantom, medtem ko se Los Angeles Clippers ob odsotnosti Kawhija Leonarda zaradi ponavljajočih se težav s kolenom spogledujejo kvečjemu s play-inom.

Spurs tudi s čudežnim Victorjem Wembanyamo potrebujejo še nekaj časa za prenovo, Utah in Portland pa sta na divjem zahodu obsojena na iskanje boljših odstotkov za naslednji nabor.

Rednega dela lige NBA bo konec 13. aprila, končnica pa se bo po play-inu začela 19. aprila. Finale bo od 5. junija naprej.

Liga NBA, 22. oktober:

Lestvica: 

Preberite še:

Ne spreglejte