SiolNET. Sportal Košarka
4,90

termometer

  • Messenger
  • Messenger

KZS ne podpira več lige ABA, suspendirala bo slovenske klube, ki bodo igrali v Eurocupu

4,90

termometer

Predsednik Košarkarske zveze Slovenije Matej Erjavec je bil danes v stiku s predstavniki mednarodne košarkarske organizacije FIBAEurope na temo suspenza, ki ga je Fiba izrekla Sloveniji, skupaj z vodstvom zveze pa je sprejel dva pomembna sklepa.

Vodstvo FIBAEurope se je na kavbojski način odločilo in z grožnjami pritisnilo na zveze, katerih klubi oziroma lige so podpisali dogovor o nastopanju v drugorazrednem evropskem klubskem tekmovanju EuroCup. Ker sta slovenska predstavnika del lige ABA, ki je podpisala dogovor z organizacijo ECA za igranje v EuroCupu, je mednarodna košarkarska organizacija Slovenijo in še 13 nacionalnih zvez suspendirala z EuroBasketa 2017.

 

Vse kaznovane zveze so imele do 20. aprila čas, da pošljejo odgovor na suspenz, danes pa sta bila predsednik Košarkarske zveze Slovenije Matej Erjavec in generalni sekretar Rašo Nesterović prek konferenčnega telefonskega klica v stiku z vodilnimi pri FIBAEurope. Predstavili so ukrepe naše zveze zoper klube, ki bodo igrali v Eurocupu, in na koncu podali novo odločitev KZS.

 

"KZS podobno kot srbska in hrvaška zveza takšne lige ABA ne podpira več in je pripravljena imeti oblast na svojem območju. Če bo katerikoli klub nastopal v Eurocupu, ki ga Fiba očitno ne priznava, ga bo zveza suspendirala," je sporočil Erjavec.

 

Obljuba mesto v Fibini ligi prvakov?

 

Pogovor s predsednikom FIBAEurope Kamilom Novakom in njegovimi sodelavci je trajal dobrih dvajset minut, so pa pri Fibi obljubili, da se Sloveniji morda le obeta mesto v njeni ligi prvakov, ki jo bo zagnala v prihodnji sezoni: "Danes nam bodo poslali predregistracijski obrazec, da ga naši klubi, ki igrajo v ligi za prvaka, izpolnijo, mi pa ga bomo poslali Fibi. S tem bodo pri Fibi ugotovili, kakšen je interes slovenskih klubov za igranje v njeni ligi. Morda se nam obeta neposredno mesto v ligi za prvaka," dodaja Erjavec.

 

Predsednik KZS Matej Erjavec se je skupaj s sodelavci uklonil pritisku Fibe. Predsednik KZS Matej Erjavec se je skupaj s sodelavci uklonil pritisku Fibe.

 

Prvi mož naše krovne košarkarske organizacije se je že pogovarjal z direktorjem Uniona Olimpije Matevžem Zupančičem, saj je ljubljanski klub izrazil željo igrati v Eurocupu (upajo na wild card, op. p.), za katerega pa neposrednega mesta prek lige ABA ni dobil zaradi preskromne uvrstitve: "Zupančič je dejal, da razume naš položaj, bomo pa videli, kaj se bo čez čas zgodilo."

 

"V interesu KZS je, da naša reprezentanca poleti igra v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo 2017," je še povedal Erjavec, ki se s predstavniki zvez iz našega okoliša pogovarja, kakšna bi lahko bila videti nova regionalna liga, pred katero pa naj bi imela prednost državna prvenstva. 

 

Podpora ministrstva za izobraževanje, znanost in šport

Predsednik KZS Matej Erjavec in generalni sekretar Radoslav Nesterović sta v ponedeljek na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport ministrico Majo Brenčič Makovec in njene sodelavce seznanila s podrobnostmi v zvezi z odločitvijo FIBAEurope o suspenzu slovenske moške članske reprezentance ter z odgovorom, ki ga je KZS naslovila na FIBAEurope. Ministrstvo je KZS izrazilo polno podporo pri urejanju nastalega položaja ter ponudilo pomoč pri pogovorih s klubi, Olimpijskim komitejem Slovenije in drugimi vpletenimi v tej zadevi.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 21
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin