Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
20. 9. 2013,
15.11

Osveženo pred

5 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

EuroBasket Hrvaška Litva Jasmin Repeša Jonas Kazlauskas

Petek, 20. 9. 2013, 15.11

5 let, 7 mesecev

Hrvati v pretep za finale, Markota: Brez kmečke mentalitete

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Prvi polfinale EuroBasketa (17.45) med Litvo in Hrvaško bo košarkarski posladek. Zgodovina je na litovski strani, na tribunah pa bodo skoraj zagotovo imeli premoč Hrvati.

Leta in leta so imeli poimensko izvrstne ekipe, a niso prihajali blizu kolajnam. Hrvati pa so si z zmago nad Ukrajino po dolgih 18 letih naposled izborili polfinale. Nekdanji slovenski selektor in izjemno ugleden strokovnjak Janez Drvarič je prepričan, da bi bila na hrvaškem mestu zdaj Slovenija, če bi dobila medsebojno tekmo v Celju. A pustimo zdaj če-je, stvarnost je prva polfinalna bitka med Hrvaško in Litvo. Sosedje z one strani Kolpe na evropskih prvenstvih še nikdar niso okusili finala, medtem ko Litva na novega čaka okroglih deset let, od EuroBasketa 2003 na Švedskem, kjer je osvojila zlato odličje. Ekipa Jonasa Kazlauskasa se je ob koncu prvega dela igrala z ognjem in v zadnjem jeseniškem krogu celo izgubila z Bosno in Hercegovino, a na njeno srečo z ne dovolj visoko razliko. V nasprotnem primeru bi ekipa uglednih in mastno plačanih zvezdnikov neslavno pripravila kovčke za let v domovino. Hrvaška je po debaklu s Španijo na tekmi ob odprtju prvenstva nanizala kar osem zaporednih zmag.

"Čaka nas polfinale, v katerem želimo nadaljevati zmagovalno serijo. Za finale se bomo stepli. Vsak, ki se spozna na košarko, mora spoštovati to ekipo. Zdaj smo prebili zid, rešili smo se, kot radi rečete novinarji, kmečke mentalitete. Pokazali smo, da ima naša ekipa pravi, zmagovalni duh. Bodite prepričani, da bomo na parketu dali vse od sebe," je bil za Jutarnji list pred polfinalom v Stožicah, ki so bile nekoč njegov dom, slikovit nekdanji košarkar Uniona Olimpije Damir Markota. "Dosegli smo velik uspeh in se po 18 letih (od tretjega mesta na EP v Grčiji 1995, op. a.) spet prebili v polfinale. A zdaj, ko smo tu, se ne bomo želeli zaustaviti. Če smo iskreni, smo že pred prvenstvom pričakovali, da nam bo uspelo priti do polfinala," pa je dejal njegov selektor Repeša. Številke in zgodovina so na litovski strani. Od osmih uradnih tekem na velikih tekmovanjih pod okriljem Fibe je ta država, kjer je doma košarkarska fanatičnost, Hrvate premagala sedemkrat. A selektorju Kazlauskasu seveda ne pade na pamet, da bi se širokoustil. "Hrvati imajo dobro moštvo in niso po naključju zavzeli prvega mesta v svoji skupini v drugem delu tekmovanja. Imajo visoke in dobre zunanje košarkarje. Dobro jih bomo morali analizirati pred polfinalnim dvobojem in odigrati pametno," je napovedal pred tekmo.

Ne spreglejte