Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Nedelja,
31. 8. 2014,
20.19

Osveženo pred

5 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Dario Šarić Hrvaška Jasmin Repeša

Nedelja, 31. 8. 2014, 20.19

5 let, 8 mesecev

Hrvaški biser tudi brez zob po nove zmage

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Nadarjeni 20-letni hrvaški košarkarski reprezentant Dario Šarić tudi na svetovnem prvenstvu v Španiji razkazuje razkošen talent, ob tem pa kljubuje različnim udarcem.

Potem ko so hrvaški košarkarji na sobotni uvodni tekmi svetovnega prvenstva proti Filipinom uvideli, da polovičen pristop ne prinaša rezultata, tako da so v živčni končnici prvi točki vknjižili šele po podaljšku, so v drugem krogu že pokazali pravi obraz. V eni od poslastic dneva so z rezultatom 90:85 ugnali Argentino, pri kateri je s kar 30 točkami in devetimi skoki blestel izjemni Luis Scola. A izkušeni zvezdnik je bil premalo za zmago nad tokrat zelo homogeno hrvaško četo, ki ji poveljuje trener Jasmin Repeša.

Šarić izgubil šest zob

Pri naših južnih sosedih, ki se tokrat lahko pohvalijo s poimensko zelo kakovostno ekipo, na videz odlično mešanico izkušenj in mladostnega zagona, so ključni delež k pomembni zmagi v skupini B prispevali Luka Bogdanović (16 točk in sedem skokov), Krunoslav Simon (18 točk) in predvsem Dario Šarić (16 točk in devet skokov). Zadnji je med drugim dokazal tudi svoj borbeni in nepopustljivi značaj.

Najboljši mladi košarkar v Evropi je namreč ob uspešni igri v napadu in skoku garal v obrambi, pri tem pa v eni od akcij v obraz prejel močan udarec s komolcem.

Mladenič iz Šibenika se je po zdravniški pomoči vrnil na parket in pomagal v odločilnih trenutkih tekme, pozneje pa se je izkazalo, da je ob udarcu izgubil kar šest zob oziroma zobnih nastavkov.

Iz hrvaškega tabora so medtem že sporočili, da bo Šarić zanesljivo igral tudi na ponedeljkovi tekmi s Senegalom, nato pa ga do konca uvodnega dela prvenstva čakata še Grčija in Portoriko.

Tudi brez zob kažejo zobe

Naj se po Šarićevi nezgodi to sliši še tako sarkastično, a hrvaški košarkarji na tem prvenstvu resnično kažejo zobe. Po četrtem mestu na lanskoletnem evropskem prvenstvu v Sloveniji so tokrat zreli tudi za velik uspeh na svetovnem prvenstvu. Sanjski scenarij bi bila celo tako želena kolajna, o kateri Hrvati sanjajo že skoraj dve desetletji. Po smrti legendarnega Dražena Petrovića, ki je rojake popeljal do srebra na olimpijskih igrah leta 1992 v Barceloni, so namreč Hrvati osvojili še bronaste kolajne na svetovnem prvenstvu 1994 in evropskih prvenstvih 1993 in 1995.

Eden od ključnih mož novega rodu je prav Šarić, ki sicer prihaja iz Petrovićevega Šibenika. Če je bil predlani v kvalifikacijah lahko kot mladinec med člani zadovoljen že s sleherno sekundo pod košem in je lani v Sloveniji spoznaval utrip velikega tekmovanja, ima letos že nosilno vlogo.

Na prvenstvo v Španiji je 208 centimetrov visok krilni košarkar, ki se je zaradi dobre tehnike in okretnosti sposoben bojevati tako z branilci kot tudi klasični centri, prišel tudi zelo samozavestno, kar je posledica kakovostne sezone pri zagrebški Ciboni, s katero je osvojil naslov prvaka v ligi ABA. Prepotrebno mirnost pa mu daje urejen klubski status. Čeprav so se zanj ogreli tudi v ligi NBA, kamor se bo nekega dne zanesljivo podal, se je namreč odločil za nadaljnje dokazovanje in napredovanje v Evropi. Po SP v Španiji bo njegov delodajalec turški velikan Anadolu Efes.

Ne spreglejte