Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
8. 6. 2012,
14.20

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Petek, 8. 6. 2012, 14.20

8 let

EuroBasket: od ideje do prvenstva

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

2004: Slovenija skupaj s Srbijo, Črno goro, BiH in Hrvaško kandidira za organizacijo svetovnega prvenstva leta 2010. Kandidatura je bila neuspešna, FIBA pa prvenstvo zaupa Turčiji.

2005: Evropsko prvenstvo gostita Srbija in Črna gora. Beograd preplavijo slovenski navijači. ''Mar ne bi bilo lepo, če bi lahko navijali doma,'' se ob tem sprašujejo mnogi.

2006-2008: Ideja o organizaciji evropskega prvenstva v košarki je začela zoreti. Slovenija je vmes skupaj z Italijo drugič v zgodovini gostila tudi evropsko prvenstvo mlajših članov.

2009 Izvršni odbor KZS sprejme sklep: Slovenija se bo potegovala za evropsko prvenstvo. Začenja se operacija ''EuroBasket 2013''. V Evropi se pojavi tudi kopica potencialnih protikandidatov.

Maj 2010: Javni interes za organizacijo EP 2013 ob Sloveniji izrazijo še BiH, Hrvaška, Češka, Nemčija in Italija.

Julij 2010: Košarkarska zveza Slovenije predloži vlogo za izdajo soglasja za kandidiranje za organizacijo velike mednarodne športne prireditve, evropskega prvenstva v košarki za člane.

Avgust 2010: Vlada Republike Slovenije je Košarkarski zvezi Slovenije pred vložitvijo vloge Mednarodni košarkarski zvezi (FIBA Europe) izdala pisno soglasje.

September 2010: Fiba Europe sporoči, da sta uradna kandidata za organizacijo EP 2013 le dva. Slovenija in Italija.

Oktober 2010: Italija se po nekajdnevnih namigih dokončno in povsem uradno umakne iz kandidacijske tekme. Slovenija ostane edini kandidat za organizacijo prvenstva, okrepijo pa se javne razprave: kdo bo plačal račune?

5. 11. 2010: Predsednik slovenske vlade Borut Pahor po sestanku z vodilnimi možmi KZS izrazi dvom o plačilu celotne kotizacije za EP 2013 v višini 8 mil. evrov, kolikor zahteva Fiba Europe.

10. 11. 2010: Fiba Europe po pogovoru s slovensko vladno-košarkarsko delegacijo posebno pristojbino za organizacijo prvenstva zniža za 1,5 milijona evrov. Zadnja ponudba: 6, 5 milijona evrov.

11. 11. 2010: Slovenijo zapusti posebna strokovna komisija Fiba Europe, ki pred tem obišče Ljubljano, Maribor, Celje, Ptuj in Novo mesto. Sporočilo: osnova je dobra, čaka pa vas veliko dela.

18. 11. 2010: Vlada RS znova razpravlja o košarkarski kandidaturi in plačilu kotizacije v višini 6,5 milijona evrov. Končno odločitev ministri preložijo na prihodnjo sejo.

25. 11. 2010: Premier Borut Pahor in minister za šolstvo in šport Igor Lukšič po seji vlade: naš prispevek je lahko 1,2 milijona. Odgovor KZS? Vztrajamo pri kandidaturi.

26. 11. 2010: Zasuk. Pahor po prespani noči ''ponudi'' veliko več. Zagotovi, da se bo vključil v pogajanja za znižanje kotizacije in namigne, da obstajajo tudi dodatni potencialni viri financiranja.

1. 12. 2010: Ljubljano znova obišče generalni sekretar Fiba Europe Nar Zanolin in se sestane s predsednikom vlade ter predstavniki KZS. Po sestanku z vseh strani veje optimizem.

2. 12. 2010: Vlada razveljavi dosedanja sklepa in za EP v prvi fazi obljubi 3 milijone evrov, Lukšič in Pahor pa obljubita pomoč pri iskanju dodatnih 3,5 milijona. Konsenz je dosežen. Slovenija je pripravljena na enoten odhod v München.

4. 12. 2010: Odbor Fiba Europe potrdi dogovor med Zanolinom, Pahorjem in KZS.

5. 12. 2010: Fiba Europe organizacijo evropskega prvenstva dodeli Sloveniji!

24. 3. 2011: Košarkarska zveza Slovenije naznani, da bodo prvenstvo gostili Ljubljana, Jesenice, Ptuj, Novo mesto in Koper.

November 2011: Slovenijo obišče Nar Zanolin, tedaj še generalni sekretar Fiba Europe, in se sestane z vsemi župani. Novomeški in ptujski mu obljubita začete gradnje v maju 2012.

31. januar 2012: Drugi razpis za prijavo zasebnih vlagateljev za izgradnjo večnamenske športne dvorane Portoval v Novem mestu je klavrno propadel. Župan Alojzij Muhič naznani dolenjsku umik, a si nato le premisli.

Marec 2012: V dogajanje se znova vključi nekdanji predsednik KZS Dušan Šešok, a tokrat na strani slovenske vlade, kot član posebne pogajalske skupine, v kateri sta še Anže Logar in Drago Balent. "Cena za EP je previsoka. Država nima 6,5 milijona evrov za kotizacijo," poudari Šešok.

16. maj 2012: Ko postane jasno, da voda teče v grlo, se sestanejo predstavniki vseh mest, KZS, vlade in podjetja EP 2013. Sklep: do tridesetega junija morata Ptuj in Novo mesto predložiti gradbena dovoljenja in vso dokumentacijo, ki bo dokazovala resno namero o gradnji nove dvorane.

5. junij 2012: Slovenijo obišče predsednik Fiba Europe in se sestane z Logarjem, Šešokom in Balentom. Zaprosi tudi za sestanek s predsednikom Vlade RS ter da vedeti, da se o višini kotizacije ni možno pogajati.

7. junij 2012: Pri Košarkarski zvezi Slovenije so se v obsežnem sporočilu za javnost dotaknili EP 2013 in se v ključnem delu javno obrnili na Vlado RS. "Želimo jasen, nepolitičen in neposreden odgovor, ali bo vlada do FIBA Europe izpolnila svoje pogodbene obveznosti," zapišejo pri KZS.

Julij 2012: Iz kroga soorganizatorjev EP 2013 se naposled umaknejo Novomeščani in priznajo, da ne bodo sposobni zgraditi nove dvorane. Ptuj še nekaj časa vztraja in podaljšuje negotovost, a nato le prizna poraz.

Avgust 2012: Po nekajtedenski negotovosti pri Košarkarski zvezi Slovenije naznanijo, da bodo tekme uvodnega dela prvenstva potekale tudi v ljubljanski dvorani Tivoli in Zlatorogu v Celju. Novi dvorani z manjšim časovnim zamikom podprejo tudi pri Fiba Europe.

7. september : Novi resorni minister Žiga Turk se sestane z vodilnimi možmi projekta. Po sestanku je jasno, da ima prvenstvo uradno podporo in državno finančno zaslombo. EP bo!

11. september 2012: Končajo se kvalifikacije. Na prvenstvo poleg gostiteljev še Belgija, BiH, Hrvaška, Češka, Makedonija, Finska, Francija, Gruzija, Nemčija, Velika Britanija, Grčija, Izrael, Italija, Latvija, Litva, Črna gora, Poljska, Rusija, Srbija, Španija, Turčija in Ukrajina.

26. september 2012: Fiba Europe določi kakovostne bobne pred žrebom kvalifikacijskih skupin. Sloveniji pripade mesto v drugem kakovostnem bobnu.

3. oktober 2012: Ministrstvo za izobraževanje, znanost, kulturo in šport preko košarkarske zveze poravna kotizacijski obrok in tako prekine zamudo pri plačilu pogodbenih obveznosti. S tem tako na simbolični kot tudi formalni ravni dokončno podpre projekt.

4. november 2012: Pri KZS sklenejo natečajno akcijo za iskanje uradne maskote prvenstva. Zmagovalec je Lipko, ki izvira iz poimenovanja lipe, v obliki pomanjševalnice pa je simpatičen izraz za košarkarsko maskoto.

5. november 2012: IO KZS na svoji seji odloči, da bo slovenska košarkarska reprezentanca tekme prvega dela igrala v dvorani Zlatorog v Celju.

18. november 2012: Urad vlade za komuniciranje in Fiba Europe Properties GmbH skleneta pogajanja in podpišeta aneks k pogodbi, tako da se celotna pristojbina zniža za pol milijona evrov. Le-ta znaša 6 milijonov evrov. Sledi žreb v Postojnski jami, ki določi sestave skupin.

Ne spreglejte