Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rabuza

Torek,
24. 3. 2015,
15.50

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

liga ABA Krka Union Olimpija Rogaška Zlatorog Tajfun

Torek, 24. 3. 2015, 15.50

8 let

Dvema cilj liga ABA, preostali bi tja z znanstveno fantastiko

Rabuza

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
V štirinajstih sezonah lige ABA je v njej zaigralo pet slovenskih moštev, največ sezon pa sta tam preživeli Krka in Olimpija, ki se tudi letos želita uvrstitve tja. Drugi bolj previdni.

Že vse od začetka nastanka jadranske lige v njej sodelujejo tudi slovenska moštva. Le v dveh sezonah je Slovenija dala štiri predstavnike, nato pa se je še nekajkrat ponovilo s tremi. V zadnjih treh sezonah igrata le Krka in Olimpija, ki je tam preživela vseh 14 sezon. Državni prvaki iz Novega mesta so sodelovali devetkrat, Helios sedemkrat, Slovan šestkrat, prav toliko sezon pa je v ligi ABA igral tudi Zlatorog.

Potnike v ligo ABA bo znova določila liga za prvaka, ki bo z vstopnicama nagradila prvaka in najvišjega uvrščenega na lestvici v ligi za prvaka. To sta si kot cilj postavila v zadnjih letih najboljši moštvi iz Ljubljane in Novega mesta, povsem brez ambicij pa niso niti ustali štirje udeleženci, oziroma bolje rečeno trije.

Le Grosuplje z jasnim odgovorom

Le pri Grosbaksetu, ki je v letošnji sezoni dosegel prvo uvrstitev v ligo za prvaka so že jasno povedali, da v ligo ABA ne gredo, preostali pa so se jasnemu odgovoru izogibali.

"Nisem kompetenten za ta odgovor. Takšnih ciljev si nihče ni postavljal. Mi (strokovni štab, op. p.) bi radi igrali v ligi ABA, vendar nam manjka veliko finančnih sredstev, dvorana je premajhna," je pred začetkom lige za prvaka dejal trener Rogaške Damjan Novaković.

Previden je tudi v letošnji sezoni superioren Tajfun, ki ima v celotni sezoni le dva poraza – enega ligaškega in polfinalnega s pokala proti Krki.

"V Šentjurju ne mislimo prehitevati stvari. V ligo ABA vodita dve mesti, ki sta bolj ali ne rezervirani. Če bi nam po kakšnem spletu okoliščin uspelo priti na ti dve mesti, pa bi to bilo primerno v vprašanje za upravo. Se pa tu pojavlja kar nekaj problemov, od dvorane in še druge stvari. Mi kot strokovni štab in igralci bomo poskušali doseči čim boljši rezultat," je bil dogovor Dejana Mihevca s Tajfuna.

Za Laščane dolgoročni cilj

Nekoliko bolj naklonjeni, vendar še z nezrelim projektom, so pri Laškem, ki je bil nazadnje član jadranske druščine v sezoni 2011/12.

"Igranje v ligi ABA je dolgoročni cilj Zlatoroga. Gre se korak za korakom. V tej sezoni še ni pričakovati, da bi se uvrstila tja, razen če se zgodi neka znanstvena fantastika in smo prvaki. Drugače pa, da bi šli proti plačilu kotizacije, pa vsekakor ne," je jasen Predrag Milović, ki pa vseeno poudarja, da je to bolj njegovo, kot klubsko mnenje.

Tako Tajfun kot Zlatorog bi se torej pod določenimi pogoji pripravljena iti plesa z ligo ABA, vendar ne za vsako ceno in predvsem ne v zameno za plačilo kotizacije za igranje. Spomnimo, pred letošnjo sezono sta Krka in Olimpija Sloveniji zagotovili tretje mesto v ligi ABA, vendar v zameno za plačilo 150 tisoč evrov, kar je odgnalo vso zanimanje. Mesto je pozneje zapolnil srbski Metalac.

Pred slovenskimi moštvi je zdaj 10 tekem lige in nato še končnica, ki bo določila potnike, še prej pa maja čaka ligo ABA pomemben dogodek – zasedanje FIBE, kjer bo bolj znana prihodnost evropske klubske košarke. FIBA je pred kratkim umaknila priznanje ligi ABA, maja pa bi lahko postalo jasno, zakaj se je določila za ta korak.

Ne spreglejte