Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Sreda,
31. 8. 2016,
22.19

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,35

Natisni članek

Kosovo Igor Kokoškov Zoran Dragić Goran Dragić Goran Dragić EuroBasket 2017 kvalifikacije Slovenija

Sreda, 31. 8. 2016, 22.19

6 let, 6 mesecev

Po zmagi Slovenije nad Kosovom s 113:68

Brata Dragić letela in za las zgrešila vseslovenski rekord

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,35

Goran Dragić je bil razpoložen za igro in je popeljal Slovenijo do prve zmage v kvalifikacijah za EuroBasket 2017. | Foto: Grega Valančič/Sportida Goran Dragić je bil razpoložen za igro in je popeljal Slovenijo do prve zmage v kvalifikacijah za EuroBasket 2017. Foto: Grega Valančič/Sportida Uvodni kvalifikacijski test za evropsko prvenstvo so košarkarji Slovenije prestali uspešno. S pravo lahkoto so preskočili reprezentanco Kosova (113:68), ki je odigrala prvo uradno košarkarsko tekmo. Zelo razpoložen za igro je bil kapetan Goran Dragić.

Kvalifikacijska skupina E za EuroBasket 2017

V slovenski košarkarski reprezentanci so pred uvodno tekmo poudarjali, da se izbrane vrste Kosova, ki je v Stožicah odigrala krstno mednarodno košarkarsko tekmo, ne sme podcenjevati. A je bilo kaj kmalu jasno, da bo to tekma mačke z mišjo.

Slovenski selektor Igor Kokoškov je začel s pričakovano peterko Goran Dragić, Klemen Prepelič, Zoran Dragić, Edo Murić in Gašper Vidmar. Največ dela v obrambi je imel Murić, ki je pokrival naturaliziranega Američana Justina Doellmana in odlično opravil svoje delo.

Kako na EuroBasket 2017?

Na evropsko prvenstvo bo odpotovala najboljša reprezentanca iz skupine ter štiri najboljše drugouvrščene ekipe iz sedmih kvalifikacijskih skupin. Slovenija nastopa v skupini E skupaj z Bolgarijo, Kosovom in Ukrajino.

Zoran Dragić je bil z 19 točkami drugi strelec tekme. | Foto: Grega Valančič/Sportida Zoran Dragić je bil z 19 točkami drugi strelec tekme. Foto: Grega Valančič/Sportida Nekoliko bolj odprt teren je bil pisan na kožo slovenskim košarkarjem, ki so na krilih starejšega brata Dragić pri 10:2 dali vedeti, da gostje v Stožicah nimajo kaj iskati.

"Pri fantih se je videlo, da so komaj čakali to tekmo. Prisotno je bilo navdušenje. Igralci so mesec dni in pol trenirali, da bi odigrali pravo tekmo. Motiv je bil. Naša želja je, da iz tekme v tekmo odigramo bolje," je podal selektor pogled na uvod tekme.

Čeprav smo pričakovali, da bo v največji slovenski dvorani kaj več gledalcev kot 3.500, pa so ti imeli kaj videti. Veliko je bilo namreč akcij, kot jih vidimo v ligi NBA. Za podaje sta skrbela kapetan Gogi in Murić (na koncu 15 točk, sedem podaj in šest skokov na koncu), najlepše zabijanje pa smo videli sredi druge četrtine, ko je Vidmar dobesedno poletel prek igralcev Kosova za takratno vodstvo s 47:23.

V petnajstih minutah so košarkarji v belo-zeleni opravi dosegli že več kot 50 točk, ob polčasu pa vodili s 64:31.

Gezim dočakal dvoboj z rojaki, brata Dragić letela

Kokoškov je lahko že v drugi četrtini dal priložnost tistim igralcem, ki niso povsem v ospredju, na svoj trenutek pa je še čakal Gezim Morina. Zanj je bila ta tekma posebna, saj se je rodil prav na Kosovu, pred leti pa prevzel slovensko državljanstvo in je zdaj član naše izbrane vrste. Sprva ga je dočakal ob vstopu v zadnjo četrtino, a le za kratek čas, saj so takrat naši košarkarji naredili nekaj nespametnih napak, na koncu pa je bil spet na parketu in tudi sam premierno zaigral za slovensko člansko reprezentanco.

Sicer pa je bil najboljši posameznik tekme Goran Dragić, ki je v napadu pričakovano zaigral bolje kot na nekaterih pripravljalnih tekmah. K visoki zmagi je prispeval 20 točk in osem podaj, njegov brat pa mu je sledil z 19 točkami.

Rekord sega v leto 1993

Slovenski košarkarji so prvi test uspešno prestali. | Foto: Grega Valančič/Sportida Slovenski košarkarji so prvi test uspešno prestali. Foto: Grega Valančič/Sportida Najvišji naskok je bil prav ob koncu tekme, ko je bilo 113:68 (+45), medtem ko najvišja zmaga Slovenije na uradnih tekmah sega v leto 1993, ko je v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo s 55 točkami razlike (122:67) premagala Moldavijo.

"Imeli smo vzpone in padce, ki nas spremljajo že ves čas. Smo ekipa, ki igra s hitrim tempom. Prejeli smo preveč košev. V obrambi bomo morali biti bolj odgovorni. A ne gledamo na velike in majhne tekme, s spoštovanjem do Kosova. Od zdaj naprej že zremo proti Bolgariji. Fantje bodo imeli zvečer prosto, v četrtek dopoldne pa si bodo ogledali povzetek tekme med Ukrajino in Bolgarijo," je dejal selektor in se ozrl proti sobotnemu tekmecu, ki je za uvod s 69:79 izgubil proti Ukrajini.

Ne spreglejte