Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Torek,
23. 5. 2017,
15.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,13

2

Natisni članek

EuroBasket 2017 reprezentanca Košarkarska zveza Slovenije Peter Vilfan

Torek, 23. 5. 2017, 15.00

6 let, 6 mesecev

Bližnjica do potnega lista in reprezentančnega dresa

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,13

2

Če bo državni zbor na junijski seji podprl predlagano spremembo zakona o državljanstvu, se utegne zdajšnjemu in prihodnjemu selektorju razširiti nabor kandidatov za naturaliziranega člana slovenske košarkarske reprezentance.

Nekdanji slovenski in jugoslovanski košarkarski reprezentant Peter Vilfan, zdaj član DeSUS-ove poslanske skupine, verjame, da bo državni zbor že na junijski seji obravnaval in sprejel spremembo zakona o državljanstvu. Ta naj bi omogočala pridobitev državljanstva pod lažjimi pogoji. Z drugimi besedami – slovenski potni list bi lahko dobili tudi tujci, ki v Sloveniji ne bi prebivali eno leto.

"Pogoj enoletnega neprekinjenega bivanja v Sloveniji je po našem mnenju nepotreben ali pa celo predstavlja nepremostljivo oviro. Zakaj? Če bo kdo za pridobitev državljanstva predlagal kakšnega športnika, ki bi igral za slovensko reprezentanco, bo to zagotovo športnik visokega evropskega ali svetovnega razreda. Takšnih pa v Sloveniji nimamo. Ne moremo jih imeti, saj nimamo tako kakovostnih tekmovanj in dovolj denarja," pojasnjuje Vilfan.

Ženske karte na mizi, moške (še) ne

Pri Košarkarski zvezi Slovenije javno podpirajo Vilfanovo prizadevanje in ne skrivajo, da želijo slovenski potni list nameniti Američanki Shante Marie Evans, s katero bi se ženska reprezentanca pred prvim nastopom na EuroBasketu vidno okrepila. Veliko bolj zadržani in v komentarjih tudi neenotni pa so, ko se pogovor dotakne moške izbrane vrste.

"Nič se ne dogaja. Morda so mediji na podlagi zgodbe o Evansovi sklepali, da je nekaj podobnega tudi pri moških. Najprej se mora spremeniti zakonodaja. Menim pa, da je v trenutnem času, torej v obdobju migrantov in beguncev, to tema, ki se je večina raje izogiba," nam je pred dvema tednoma zagotavljal generalni sekretar KZS Rašo Nesterović. Njegov namestnik in poslovni direktor Aleš Križnar zdaj zagotavlja, da špekulacij pri KZS ne nameravajo komentirati, a je vseeno priznal, da "znotraj krogov KZS in strokovnih službi potekajo pogovori".

Anthony Randolph in Kyle Hines sta ob koncu tedna igrala na zaključnem turnirju evrolige. | Foto: Reuters Anthony Randolph in Kyle Hines sta ob koncu tedna igrala na zaključnem turnirju evrolige. Foto: Reuters

V medije sta medtem že pricurljali prvi imeni kandidatov za morebitnega novega slovenskega reprezentanta. Pri časniku Ekipa so v to vlogo postavili 211 centimetrov visokega Anthonyja Randolpha iz madridskega Reala, pri Slovenskih novicah pa navajajo, da naj bi to postal Kyle Hines (CSKA).

Prostor le za enega

Sprememba zakonodaje in lažje podeljevanje državljanstev pa ne prinašata obvoda pravil Mednarodne košarkarske zveze, po katerih lahko na enem tekmovanju za reprezentanco igra zgolj en naturalizirani košarkar. "Uvoz" Američana ali pa angažiranje Srba s slovenskim potnim listom Ivana Marinkovića, sicer člana Zadra, bi torej pomenil(a) zaprta vrata za tiste košarkarje, ki so dejansko igrali v Sloveniji in državljanstvo dobili po do zdaj veljavni zakonodaji. Zadnji v tej vrsti je bil bosanski center Alen Omić, ki je več let prebil v Laškem, Ljubljani ter Črnomlju in je zatorej s Slovenijo stkal precej tesnejše vezi. Podobno je pred tem veljalo za Mirzo Begića, Jurico Golemca, Hasana Rizvića, Aleksandra Ćapina

Ne spreglejte