Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
7. 8. 2018,
13.44

Osveženo pred

5 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,04

Natisni članek

Tanja Žakelj

Torek, 7. 8. 2018, 13.44

5 let, 8 mesecev

EP, olimpijski kros

Žakljeva dvanajsta na EP v Glasgowu, zmaga svetovni prvakinji Neffovi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,04
Tanja Žakelj | Tanja Žakelj je na evropskem prvenstvu v Glasgowu zasedla 12. mesto v olimpijskem krosu.  | Foto Stanko Gruden, STA

Tanja Žakelj je na evropskem prvenstvu v Glasgowu zasedla 12. mesto v olimpijskem krosu.

Foto: Stanko Gruden, STA

Najboljša slovenska gorska kolesarka v olimpijskem krosu Tanja Žakelj je na evropskem prvenstvu v Glasgowu zasedla 12. mesto. Zmagala je svetovna prvakinja, Švicarka Jolanda Neff, in se razveselila tretjega naslova najboljše na stari celini.

Na pet krogov dolgi dirki oziroma po 28 kilometrih je Neffova drugouvrščeno Francozinjo Pauline Ferrand Prevot prehitela za dve minuti in štiri sekunde. Na tretjem mestu je končala Belgijka Githa Michiels s tremi minutami in 27 sekundami zaostanka.

Žakljeva je na 12. mestu zaostala sedem minut in 20 sekund.

Neffova in Ferrand-Prevotova sta bili v ospredju vso dirko, dobra dva kroga je z njima dirkala tudi norveška veteranka, 45-letna Gunn-Rita Dahle Flesjaa, a se ji je nato strgala veriga, tako da je ostala daleč od bojev za najvišja mesta. Že takrat je imela Švicarka nekaj sekund prednosti, to pa je do konca dirke močno povečala.

Slovenka je v Glasgowu dirkala v slogu letošnje sezone - slabše v prvi polovici in boljše v drugi polovici dirke. Po dveh krogih je bila na 17. mestu, nato pa počasi začela pridobivati mesta, vendar je bil zaostanek prevelik, da bi se nekdanja dvakratna evropska prvakinja vmešala v boj za višja mesta.

Dirko za evropske naslove, ki sta jo od najboljših izpustili le lanska prvakinja, Ukrajinka Jana Belomojna, in Danka Annika Langvad, so popestrili tudi navijači Žakljeve. V Glasgow jih je pripotovalo 24, z vzkliki "Kdor ne skače, ni Slovenc" pred štartom pa so vzbudili nekaj pozornosti prirediteljev, tujih novinarjev, navijačev in prostovoljcev.

Popoldne bodo dirkali še moški, na štartu pa ni nobenega Slovenca.

Gorske kolesarje že v sredo zjutraj čaka pot proti Kanadi, kjer bodo konec tedna nastopili na predzadnji dirki svetovnega pokala.

Ne spreglejte