Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
10. 12. 2013,
19.28

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Torek, 10. 12. 2013, 19.28

8 let

Wiggins postal vitez, Frost prihaja, Ljungqvist odhaja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Triintridesetletnega Britanca Bradleyja Wigginsa so povišali v viteza. Član ekipe Sky je delil čast še z dvema umetnikoma ter dvema pripadnikoma britanskih obrambnih sil.

Wigginsa so povišali v viteza na slovesnosti v Buckinghamski palači, na kateri se je njeno visočanstvo kraljica Elizabeta z mečem, kot veleva tradicija, dotaknila njegovih ramen. Wiggins je lani postal narodni heroj, ko je kot prvi Britanec zmagal v skupnem seštevku dirke po Franciji. Temu uspehu je le nekaj dni pozneje dodal še naslov olimpijskega prvaka v posamičnem kronometru. Konec lanskega leta je prejel naziv sir (gospod). "To je res nekaj posebnega. Nikoli si nisem mislil, da bom kdaj postal vitez, zato je to zame izjemna čast. Vsekakor še zdaj ne morem verjeti, kakšna čast me je doletela," je po prejetju naziva vitez dejal Wiggins. Poleg njega so bili v viteza povišani še umetnik Anish Kapoor, glasbenica Polly Harvey ter dva vojaka, ki sta si priznanje zaslužila na misiji v Afganistanu. "Nikoli ni bilo nobenega dvoma o tem, ali bom naziv vitez sprejel ali ne. Sam nisem sebe nikoli videl z nazivom sir in s tem se nikoli ne bom ponašal. Ne maram koristi, ki jih prinese status, a moji družini naziv vitez veliko pomeni. To je lepo za moje starše in stare starše, ki se bodo lahko pohvalili s tem. Dobro je tudi za prihodnost mojih otrok," je dodal Wiggins.

"Dogodek je zaznamovala nervoza. Če sem iskren, priznam, da se še kar tresem. Ne počutim se dobro v družbi ljudi, ki so dosegli zgodovinsko pomembne stvari. Sam sem le zmagal na kolesarski dirki in se počutim nekoliko manjvrednega," je še dodal Wiggins, ki je potrdil, da bo do božiča treniral doma. Njegovi moštveni kolegi v tem trenutku končujejo prve skupne priprave članov ekipe za prihodnjo sezono na Majorki. Ekipo zapušča Šved Marcus Ljungqvist, ki je bil športni direktor v ekipi vse od njenega nastanka leta 2010. "Po skoraj 20 letih, ko sem bil neprestano od doma, je napočil čas, da preživim več časa s svojo družino. To je v tem trenutku moj edini cilj," je dejal Ljungqvist. V ekipi ga bo na mestu športnega direktorja zamenjal 52-letni Danec Dan Frost. Olimpijski prvak v vožnji na točke iz Seula (1988, dirkališče) je vse od leta 2006 že v ekipi Saxo-Tinkoff opravljal delo športnega direktorja. Med svojo kolesarsko kariero je osvojil kar 19 naslovov danskega prvaka v različnih disciplinah. "Vsekakor bom s tem, da sem postal član ekipe Sky, pridobil nove izkušnje. Nekaj kolesarjev in članov osebja že dolgo poznam, a kljub temu se bom moral veliko naučiti," je skromno dejal Frost.

Ne spreglejte