Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
5. 3. 2012,
18.07

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Bradley Wiggins

Ponedeljek, 5. 3. 2012, 18.07

8 let

Wiggins novi vodilni na dirki Pariz-Nica

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Belgijec Tom Boonen je zmagovalec 2. etape 70. kolesarske dirke Pariz-Nica (2.WT). Anglež Bradley Wiggins je novi vodilni v skupnem seštevku dirke. Simon Špilak je na odličnem 13. mestu.

Na 66 kilometru 186 kilometrov dolge etape je glavnini uspel pobegniti Belgijec Olivier Kaisen (Lotto-Belisol), ki je tudi prvi prečkal edini kategorizirani vzpon v današnji etapi. Trideset kilometrov kasneje je prednost ubežnika znašala minuto in pol pred glavnino na čelu katere so bili kolesarji ekipe Vacansoleil-DCM. Na stotem kilometru je glavnini uspelo pobegniti 30 kolesarjev med katerimi je bil od Slovencev le Simon Špilak. Prednost ubežne skupine, ki je takoj zatem ulovila Kaisna, je hitro pričela naraščati. V ozadju je ostalo veliko favoritov, medtem ko se Wiggins in Leipheimer nista pustila presenetiti. Osem kilometrov kasneje se je v ospredju pripetil padec in v skupini je ostalo le še 21 kolesarjev.

Poleg Špilaka so bili od kolesarjev, ki so lahko visoko uvrščeni v skupnem seštevku, v ospredju še Wiggins, Leipheimer, Monfort, Van Garderen, Phinney, Valverde, Kišerlovski in Chavanel. Prednost ubežnikov se je vseskozi gibala v območju dveh minut. V zaključku etape je bil na čelu največ časa Sylvain Chavanel, ki je tako Boonenu omogočil, da je lahko v šprintu premagal tekmece. Boonen je slavil šesto etapno zmago v karieri na tej dirki in hkrati dosegel svojo jubilejno 100. zmago med profesionalci. ''Etapa je bila zaradi vetra s strani zelo zahtevna. Tempo je bil ves čas peklenski saj so bili v ospredju tudi kolesarji, ki računajo na visoko uvrstitev v skupnem seštevku. Počaščen sem, da sem ravno v današnji etapi dosegel svojo stoto zmago. Zadnja štiri leta sem vedno nastopil na dirki Tirreno-Adriatico, a sem si tokrat želel spremembe. Vsakič, ko sem nastopil na dirki Pariz-Nica sem imel nato uspešno sezono. Sylvain mi je danes zelo veliko pomagal. Je dober prijatelj in sem vesel, da sva v zadnjih sezonah v isti ekipi. Danes je on pomagal meni, a vem, da bom v naslednjih dneh tudi jaz pomagal njemu ali Leipheimerju,'' je po zmagi dejal Tom Boonen.

Sijajno izhodišče za nadaljevanje dirke si je danes izboril tudi Simon Špilak. ''Zadovoljen sem, da nisem po nepotrebnem ostal zadaj. Imel sem tudi nekaj sreče, da se nisem zapletel v padce, a tako bo vsak dan. Najtežje bo jutri saj bo etapa podobna današnji. Poleg tega bodo nekatere ekipe skušale storiti vse, da nadoknadijo današnji zaostanek. Upam, da bom nadaljeval v takšnem ritmu do klancev kjer bo ponovno potrebno dati vse od sebe,'' je v cilju etape za Sportal povedal Špilak. Grega Bole je v cilj prikolesaril v drugi skupini, ki je zaostala dve minuti in pol. Jani Brajkovič je zaostal skoraj 11 minut. Tako kot on so danes vse možnosti za dober rezultat zapravili še Diego Ulissi, Ivan Basso, Andy Schleck, Markel Irizar, Thomas De Gendt, Rein Taaramae, Richie Porte in Igor Anton.

Ne spreglejte