Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Sobota,
28. 9. 2024,
18.25

Osveženo pred

4 minute

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,32

Natisni članek

Natisni članek

svetovno prvenstvo v kolesarstvu Zürich 2024 Urška Žigart

Sobota, 28. 9. 2024, 18.25

4 minute

Vidno premražena Urška Žigart: Gladiatorski dan

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,32

Od našega poročevalca iz Züricha

Špela Kern Urška Pintar Urška Žigart | Špela Kern, Urška Pintar in Urška Žigart so zastopale barve Slovenije na cestni preizkušnji svetovnega prvenstva. | Foto Kolesarska zveza Slovenije

Špela Kern, Urška Pintar in Urška Žigart so zastopale barve Slovenije na cestni preizkušnji svetovnega prvenstva.

Foto: Kolesarska zveza Slovenije

Na ženski cestni dirki svetovnega prvenstva je imela Slovenija tri predstavnice, a je do cilja v mrazu in dežju kot edina prikolesarila Urška Žigart, ki je poskusila tudi beg. "Dirka je bila res težka. Gladiatorski dan. Če zdaj gledam nazaj, ne bi nič spremenila. Morda bi jutri," je povsem premražena po osvojenem 24. mestu povedala Urška, ki je s celotnim prvenstvom zadovoljna, potem ko je kronometer končala na 17. mestu.

Urška Žigart | Foto: Profimedia Foto: Profimedia Debelih 154 kilometrov so morale kolesarke prepeljati v izjemno težkih razmerah. Temperatura ozračja je bila okoli 11 stopinj Celzija in povrhu vsega je delo oteževal še dež. Ne glede na vse smo spremljali pravo gladiatorsko igro, kot se je izrazila na 24. mestu najboljša slovenska kolesarka Urška Žigart, medtem ko Špela Kern in Urška Pintar dirke nista dokončali.

Lotte Kopecky
Sportal Lotte Kopecky ubranila naslov, pogumen nastop Urške Žigart

"Zadnjih 15 kilometrov se sploh ne spomnim"

Žigart se je potisnila v ospredje približno na stotem kilometru, ko se je odpeljala v beg. Upala je, da bo lahko dalj časa vztrajala, a je šlo, kot je poudarila, vseskozi na vso moč: "Dirka je bila res težka. Gladiatorski dan. Res se je zelo ohladilo. Povrhu vsega je padal še dež. Upala sem, da bo pobeg trajal dlje glede na imena, ki so bila v ospredju. Upala sem, da bi nas pustile tekmice malce dlje. Da bi dobile dve minuti prednosti, da bi zadihale. A je šlo na vso moč tudi spredaj. Ko so nas ujele, ni bilo več časa za oddih. Od pobega naprej je bilo trpljenje. Zadnjih 15 kilometrov se sploh ne spomnim."

Na ženski cestni dirki so vladale izjemno težke razmere. | Foto: Guliverimage Na ženski cestni dirki so vladale izjemno težke razmere. Foto: Guliverimage

Stik z glavnino je v zaključku dirke izgubila, a se borila vse do konca: "Morda je zmanjkalo malce toplote. Mislim, da mi je dal tisti pobeg nekaj prednosti, da nisem ostala zadaj. Ko se enkrat malce ohladiš, ne moreš več pritisniti. Če zdaj gledam nazaj, ne bi nič spremenila. Morda bi jutri."

V ospredju smo spremljali pravo dramo za mavrično majico. Stanje se je večkrat spremenilo in na koncu smo spremljali ciljni sprint. Velika zmagovalka je postala Belgijka Lotte Kopecky, srebrno kolajno je osvojila Američanka Chloé Dygert, bron pa Italijanka Elisa Longo Borghini.

Na splošno zadovoljna s prvenstvom

Žigart prvenstvo zaključuje s 17. mestom v kronometru in 24. mestom na cestni dirki. Naša najboljša je bila, s čimer je še enkrat več dokazala, da jo je selektor Gorazd Penko neupravičeno prikrajšal olimpijskega nastopa v Parizu.

Z nastopom v kronometru je bila zadovoljna, kot je tudi na splošno s celotnim prvenstvom. | Foto: Guliverimage Z nastopom v kronometru je bila zadovoljna, kot je tudi na splošno s celotnim prvenstvom. Foto: Guliverimage

"Vedno si želimo še več. Zdaj ne morem ničesar spremeniti. S 17. mestom, dve sekundi od 15. mesta, sem zelo zadovoljna. Danes sem želela priti med najboljših 20. Na koncu je zmanjkalo nekaj vatov moči. Raven ženskega kolesarstva se je v zadnjih letih res dvignila. Vse delamo stoodstotno. Pozna se, če nimaš najboljšega dne, se ne voziš najbolje, ne ješ najboljše, pač nisi zraven. Vse je treba narediti popolno. Na splošno sem zadovoljna s tem svetovnim prvenstvom," je zaključila vidno premražena Urška, ki se bo do jutri v celoti segrela in navijala za partnerja Tadeja Pogačarja, ki bo napadal mavrično majico najboljšega na moški cestni preizkušnji.

Tadej Pogačar
Sportal Radi bi izigrali Tadeja Pogačarja
Pablo Castrillo
Sportal Vzhajajoča zvezda Vuelte odhaja v španski Movistar
Joxean Matxin Fernandez
Sportal Joxean Matxin Fernandez: Tadej Pogačar si zasluži mavrično majico
Anej Doplihar
Sportal Doplihar na SP v Zürichu za las ob kolajno
Tadej Pogačar primož Roglič
Sportal Luka Mezgec jasen: Upam, da bo na cilju tako, kot je na stavnicah
Muriel Furrer
Sportal Kolesarski svet žaluje, umrla je mlada Muriel Furrer
Muriel Furrer
Sportal Okoliščine tragične smrti 18-letne Muriel Furrer še niso znane
Ne spreglejte