Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
21. 11. 2013,
13.06

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Tony Martin

Četrtek, 21. 11. 2013, 13.06

5 let, 6 mesecev

Verjetno bo tudi Martin naskakoval rekord na eno uro

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Potem ko je Švicar Fabian Cancellara potrdil, da bo prihodnje leto poskušal izboljšati rekord na eno uro, je možnost poskusa potrdil tudi aktualni svetovni prvak v kronometru Tony Martin.

Osemindvajsetletni Martin je v zadnjih treh sezonah trikrat zapored osvojil naslov svetovnega prvaka v kronometru. Če odštejemo, da je to pred njim uspelo Avstralcu Michaelu Rogersu (2003, 2004 in 2005), ki si je prvi naslov "priboril" po zaslugi diskvalifikacije Davida Millarja, je Martin prvi v zgodovini prvenstev, ki je dejansko trikrat zapored premagal vse tekmece. "Moj kratkoročni cilj je osvojitev četrtega naslova najboljšega na svetu v kronometru. Nekoliko bolj dolgoročni načrt so olimpijske igre v Braziliji leta 2016, kjer mi ravna trasa kronometra zelo ustreza," je za nemški časopis Thuringer Allgemeine dejal Martin. "Tudi moja tekmeca Fabian Cancellara in Bradley Wiggins bosta poskusila izboljšati rekord na eno uro. Tudi sam imam nekje v glavi to željo, saj bi bilo lepo imeti naslov najhitrejšega Zemljana na kolesu," je dodal Martin. Veljavni rekord je star že osem let in ga ima v lasti Čeh Ondrej Sosenka, ki je v eni uri prekolesaril 49,7 kilometra.

A Martin se dobro zaveda, po kakšni poti bo moral, če bo hotel uresničiti svoje cilje. "Zaradi zahtevnosti dirke po Franciji si ne morem privoščiti, da bi na njej dirkal na dobro uvrstitev v skupnem seštevku. Če bi se hotel pripraviti na dirko po Franciji, bi zaradi posebnega treninga preveč trpel trening za kronometer. Tveganje je zato previsoko zame," je dodal Martin, ki se bo tudi leta 2014 osredotočil na krajše etapne dirke. "Sem član ekipe in z veseljem pomagam do zmage preostalim kolesarjem, kot so Mark Cavendish, Michal Kwietkowski in Rigoberto Uran. Njihovih zmag se vedno veselim kot tistih, ki jih sam dosežem na kronometru," je sklenil Martin. Vsekakor lahko pričakujemo, da bo kar nekaj kolesarjev v prihodnjih dveh ali treh letih poskušalo izboljšati rekord na eno uro. Prvi, ki bo poskusil, verjetno ne bo imel tako zahtevne naloge kot tisti, ki bodo poskušali izboljšati nov rekord.

Ne spreglejte