Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Torek,
1. 7. 2008,
10.28

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Torek, 1. 7. 2008, 10.28

8 let

Valjavec meri na življenjski uspeh na slovitem Touru

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Slovenija bo imela na letošnji znameniti kolesarski dirki po Franciji le enega predstavnika, in sicer Tadeja Valjavca, ki ima visoke cilje. V generalni razvrstitvi namreč želi priti med prvih deset.

Lani so znameniti Tour zaznamovale doping afere. Največja grešna kozla sta bila v prvi vrsti Michael Rasmussen in Aleksander Vinokourov. Prvi je bil na dobri poti, da osvoji francosko pentljo, vendar ga je moštvo Rabobank izključilo iz dirke, ker naj bi danski kolesar sporočal napačne podatke o tem, kje se je nahajal v času priprav in se s tem izogibal doping kontrolam. Na drugi strani pa je bil kazahstanski kolesar suspendiran zaradi nedovoljene transfuzije krvi. Tako je celotno moštvo Astana odpotovalo predčasno domov, kakor tudi ekipa Cofidis "po zaslugi" krvnika Cristiana Morenija (v krvi našli sledi sintetičnega testosterona).

Uvrstitev med prvih deset

Upajmo, da takšnih afer letos ne bomo deležni in bomo poročali res le o boju na francoskih cestah. Slovenija bo pesti stiskala za Tadeja Valjavca, člana francoskega kluba Ag2r Prevoyance, ki ima v deželi galskih petelinov visoke načrte: " Cilj na letošnji izvedbi dirke po Franciji mi je uvrstitev med prvih deset. Ta rezultat bi bil moj življenjski uspeh. Naredil bom vse, kar je v moji moči, da pridem do takšne uvrstitve."

Številne internetne strani so že postavile slovenskega kolesarja kot kapetana moštva Ag2r Prevoyance, vendar kolesar iz Zgornje Besnice pravi, da so stvari v klubu še odprte: "Nismo še dorekli, kdo bo vodja, vendar je dejstvo, da ne bom edini kapetan. Enakovreden status bosta imela najverjetneje tudi Vladimir Efimkin in Cyril Dessel," je za Sportal povedal nekdanji član Lampreja, Phonaka, Fasse Bortole …, ki je profesionalni kolesar vse od leta 2000.

Letos drugačna taktika kot lani

Njegov največji uspeh na dirki po Franciji v skupni razvrstitvi je bilo 16. mesto leta 2006, lani pa je bil tri mesta slabši. Prav zadnja izvedba Toura je bila dobra izkušnja za izkušenega Valjavca, ki letos pripravlja povsem drugačno taktiko: "Trenutno še nisem v pravi formi in to povsem iz enega razloga. Lani sem bil na začetku dirke po Franciji hitrejši, nato pa sem popustil. Letos tempiram formo povsem drugače, zato tudi upam na drugačen končni razplet."

Dirka po Franciji se bo pričela ta konec tedna, natančneje v soboto, ko bo štart v Brestu. Nato bo sledilo mučno obdobje do 27. julija (21 etap), vmes pa bodo imeli kolesarji vsega dva dneva počitka.

Ne spreglejte