Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
2. 3. 2008,
17.29

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Nedelja, 2. 3. 2008, 17.29

8 let

V Kuurnu najhitrejši De Jongh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Zmagovalec 61. izvedbe klasične enodnevne kolesarske dirke Kuurne-Bruselj-Kuurne (1.1) je 34 letni Nizozemec Steven De Jongh. Borut Božič odličen šesti.

Dirka prve kategorije, ki jo je lani dobil Tom Boonen ima sijajen sloves in si vsakdo želi zmagati na njej. Med dosedanjimi zmagovalci najdemo imena kot so Nick Nuyens, George Hincapie in Peter Van Petegem. Johan Museeuw in Andrej Čmil sta slavila dvakrat. Zjutraj so komisarji Mednarodne kolesarske zveze kontrolirali krvne vrednosti kolesarjem osmih ekip. Med njimi so bile tudi ekipe: Ag2r-La Mondiale, Francaise des Jeux in Rabobank.

Po 85 kilometrih je glavnini pobegnilo devet kolesarjev, ki si niso uspeli privoziti več kot slabi dve minuti prednosti. V glavnini je ob vzponu na Oude Kwaremont sledil napad ekipe Quick.Step, ki je popolnoma odpovedala na včerajšnji dirki Omloop Het Volk. Po zadnjem klancu na dirki (Nokereberg), 45 kilometrov do cilja je bilo v ospredju 24 kolesarjev. V tej skupini je bila celotna ekipa Quick.Step. Manjkal je le Paolo Bettini, ki je zaradi padca odstopil na devetem kilometru.

V prvi skupini, ki je imela pred glavnino več kot dve minuti prednosti je bil tudi Borut Božič. V ospredju so vseskozi tempo narekovali kolesarji Quick.Stepa saj je bil ves čas minuto za njimi Thor Hushovd s še tremi kolesarji. Tom Boonen si vsekakor ni želel dvoboja z njim saj je Norvežan očitno v odlični formi. Vseskozi pa je v zraku viselo vprašanje ali Boonena lahko preseneti Borut Božič?

Ko je bilo do cilja še 15 kilometrov je bilo v ospredju še 20 kolesarjev. Med njimi je bil še vedno Božič, ki je moral 11 kilometrov pred ciljem pričeti pokrivati napade tekmecev. Bil je edini kolesar ekipe Cycle Collstrop v prvi skupini in očitno se je počutil dovolj močnega, da se je odločil za takšen način dirkanja. Vsekakor si je želel zmagati drugače bi gledal Boonena in čakal na morebitni ciljni šprint.

Štiri kilometre do cilja sta uspela pobegniti Steven De Jongh in Sebastian Langeveld. Nizizemca sta uspela prednost zadržati vse do cilja. V ciljnem šprintu je De Jongh z lahkoto premagal Langevelda. V ozadju je tik pred ciljem uspel pobegniti še Matthew Goss, ki je zasedel 3. mesto. Ciljni šprint za 4. mesto je dobil Tom Boonen medtem, ko je Borut Božič zasedel sijajno 6. mesto. De Jonghu je po letu 2004 to že druga zmaga na tej dirki.

Nekaj nepotrebnih napak

Borut Božič je bil po prihodu v cilj nekoliko razočaran. ''Škoda. Sijajno sem se počutil vso dirko. Žal sem med dirko naredil nekaj nepotrebnih napak in po nepotrebnem potrošil nekaj moči. Odlično sem naštudiral kako bom izpeljal ciljni šprint. Vendar sem prepozno dojel, da se Tom Boonen ne čuti sposobnega, da bi slavil v ciljnem šprintu. Ob pokrivanju napadov kolesarjev Quick.Stepa sem imel nekaj smole, da nisem ujel pravega bega. Vsekakor pa je šprint za 3. mesto povsem nekaj drugega kot šprint za zmago. Vsekakor 6. mesto ni slab dosežek in če upoštevam še to, da sem se danes veliko naučil sem zadovoljen,'' je po prihodu v cilj za Sportal povedal Borut Božič.

Ne spreglejte