Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
14. 6. 2012,
11.33

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Četrtek, 14. 6. 2012, 11.33

7 let, 12 mesecev

Uvod dirke pripadel Ponziju

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Prvo etapo od Celja do Novega mesta 19. kolesarske dirke Po Sloveniji je dobil Italijan Simone Ponzi (Astana). Drugi je bil Marko Kump (Adria Mobil) in tretji Daniele Ratto (Liquigas).

Izjave glavnih akterjev na prvi etapi: Kaj je po etapi povedal, Marko Kump (Adria Mobil): "Daleč od tega smo zadovoljni. Izgubili smo prvega moža za generalno razvrstitev Kristjana Fajta. Vseeno je biti lepo med prvi tremi na taki dirki. Videl sem se že na prvem mestu, a je Kristjan Koren izvrstno opravil delo za Ratta. Vseeno je mimo njega še šlo, a mimo Ponzija pač ne."

Zmagovalec etape, Simone Ponzi (Astana): "Sem zelo vesel. Tukaj se odlično počutim, saj sem lani zmagal tudi enodnevno dirko za Veliko nagrado Kranja."

Klemen Štimulak (Radenska), eden dveh junakov na prvi etapi, saj je bežal kar 130 km: "Poskušal sem s pobegom, saj sem doma z okolice Celje. Upam, da so navijači zadovoljni. Taktika je uspela. Pikčasta majica je lepo priznanje, upam, da jo bom nosil čim dlje."

Napoved: V petek bo na sporedu 2. etapa od Kočevja do Metlike, ki tako kot prva ne bi smela posebej vplivati na končni vrstni red.

Cilj: Italijan Simone Ponzi (Astana) je zmagovalec prve etape kolesarske dirke Po Sloveniji od Celja do Novega mesta (152 km). V šprintu skupine 22 kolesarjev je bil močnejši od tekmovalca domače Adrie Mobila Marka Kumpa. Tretje mesto pa je zasedel še en Italijan Daniele Ratto (Liquigas).

16:34 - Med 22 so tudi kolesarji Adria Mobila, Liquigasa in Astane, ki narekujejo tempo. Pred drugim delom glavnine imajo neulovljivo prednost.

16.30 - Dobrih 10 km do cilja se je glavnina razdelila na dve skupini. V prvi je 22 kolesarjev, ki si skuša pred zaključkom privoziti čim večjo prednost. Trenutna prednost je 25 sekund. Ni podatka ali so med njimi tudi slovenskih kolesarjev.

16.25 - Zadnji gorski cilj pred ciljem je dobil Bruno Pires (Saxo Bank), pred Kristijanom Korenom (Liquigas Butan Plin) in Omarjem Lombardijem (Colnago-CSF).

16.10 - Leteči cilj v Ratežu je po pričakovanju dobil van Hecke, drugi je bil Štimulak in tretji kolesar Acqua Sapona Paolo Ciavatta. Moštvo Acqua Sapone je bilo tudi najbolj zaslužno, da je glavnina kmalu po letečem cilju ujela uba ubežnika, ki sta bežala od samega začetka etape, približno 130 km.

15.55 - Na 125 km imata van Hecke in Štimulak le še minuto in 10 sekund prednosti pred glavnino. Pričakuje se, da bosta ubežnika kmalu ujeta.

15.50 - Bližamo se letečemu cilju na Ratežu. Ubežnika še vedno v ospredju s prednostjo 2:30 min. Prejšnja dva leteča cilja je dobil Belgijec, medtem ko je Štimulak dobil oba gorska cilja.

15.40 - Slabe novice iz tabora Adrie Mobil! Oba Kristjana imata zlomljeni ključnici, zato je zanju dirke Po Sloveniji že konec. Kolesar s številko 12. Dominik Nerz (Liquigas Butan plin), ki je bil prav tako udeležen v padec, nadaljuje z dirko. Ubežnika sicer še vedno držita prednost nekaj manj kot tri minute, a le še vprašanje časa je, kdaj bo glavnina začela dokončen lov za ubežnikoma.

15.35 - Na 108 km imata ubežnika le še 2 minuti in 50 sekund pred glavnino. Maceiej Bodnar (Liquigas Butan plin), ki je bil udeležen v padec se je znova priključil karavani.

15.20 - Na 100 km ubežnika znova povečala prednost na 5:20 min.

15.15 - Po letečem cilju sta se zgodila dva padca. V prvega sta bila vpletena kolesarja Maceiej Bodnar (Liquigas Butan plin) in Dominik Nerz (Liquigas Butan plin), v drugega pa kolesarja Adrie Mobila Kristjan Fajt (Adria Mobil) in Kristjan Đurasek (Adria Mobil). Fajt in Đurasek, žal, dirke ne moreta nadaljevati in čakata reševalno vozilo.

15.10 - Leteči cilj na Mirni je dobil Belgijec Preben van Hecke (Topsport) pred Klemnom Štimulakom (Radenska) in Travisom Meyerjem (Green Edge).

14.55 - Padec kolesarja S. Lucasa Haeda (Saxo Bank), kateraga je pobrala ''metla'' in ga odpeljala do najbližje bolnišnice oziroma zdravstvenega doma. Po prvih podatkih ne gre za nič hujšega. Glavnina je znova začela bolj odločno in prednost ubežnikov stopila na 4:10 min.

14.50 - Kaj je pred prvo etapo 19. dirke Po Sloveniji povedalo glavno orožje Adrie Mobil, Marko Kump: "Najprej mora do ciljnega šprinta sploh priti. Današnja etapa ni čisto ravninska, zato se lahko zgodi marsikaj. Zaključek v Novem mestu zelo dobro poznam iz prejšnjih izvedb dirke Po Sloveniji. Odločal bo ovinek pred Kandijskim mostom, zato menim, da se bodo ''borbe'' začele že kakšen kilometer pred ciljem. Moštvo Adrie ima na vse kar se bo dogajalo v zaključku pripravljen odgovor, videli pa bomo kako bodo nanj pripravljeni drugi."

14.45 - Kot tretji je gorski cilj Javorski Pil prekolesaril Kenny de Ketele (Topsport). Ubežnika sta spet povečala prednost, ki je zdaj spet 5 minut.

14.40 - Ubežnika že prečkala gorski cilj Javorski Pil. Dobil ga je Štimulak pred van Heckejem. Prednost vodilnih dveh pred glavnino je še 4 minute in 40 sekund.

14.30 - Prednost obeh obežnikov Klemna Štimulaka (Radenska) in Prebena van Heckeja (Topsport) je le še 5 minut. Bližamo se gorskemu cilju tretje kategorije Javorski Pil.

14.15 - Na 55 km imata ubežnika le še 6 minut prednosti pred glavnino. Eden glavnih slovenskih orožij bo zagotovo Borut Božič, član Astane. Kaj je pred začetkom povedal on: ''Prva in druga etapa sta povsem po mojem okusu. Ciljam zelo visoko. Prišel sem direktno iz dirke Critérium du Dauphiné, kjer sem bil zelo uspešen. Tukaj hočem te rezultate ponoviti ali pa jih celo preseči. Obe etapi mi ustrezata, saj sta zaključka pri obeh etapah zelo razgibana. Tukaj bi znali imeli klasični šprinterji težave, sam pa bom poskušal to izkoristiti.''

14.05 - Na 50 km dirke se je prednost ubežnika zmanjšala na 6:40 min. Glavnina, katere tempo še vedno diktira GreenEdge, je dvignila svojo povprečno hitro, ki zdaj znaša 50 km/h.

13.55 - Po dobri uri vožje je povprečna hitrost kolesarjev 35,1 km/h. Ubežnika še vedno vodita s prednostjo 7:25 min, kljub temu pa se bo etapa bržčas končala s ciljnim šprintom. Eden izmed glavnih favoritev za končno zmago Avstralec Matthew Goss (Green Edge) nam je pred etapo povedal: ''Sem dobro pripravljen. Etape se ne bojim, čeprav so mi povedali, da se konča z zorpnim klancem. Verjamem, da bo ekipa dobro delala in da bom na koncu uspešen.''

13.50 - Prva sta gorski cilj prečkala ubežnika Klemen Štimulak (Radenska) in Preben van Hecke (Topsport), kot tretji pa Jure Bitenc (Sava). Glavnina za ubežnikoma zaostaja 7 minut in 23 sekund. Ubežnika sta že začela spust proti Trbovljam.

13.35 - Približujemo se prvemu gorskemu cilju Podmeja (26,8 km). Vodilna ubežnika imata pred karavano že 6 minut in 50 sekund prednosti. Dirko je iz neznanega razloga že končal kolesar Astane Egor Silin.

13.15 - V begu le še van Hecke in Štimulak, medtem ko bo Milkelj počakal glavnino. V njej trenutno tempo diktira ekipa GreenEdge. Njihova hitrost je približno 45 km/h.

13.10 - Prvi leteči cilj v Grižah je dobil Preben van Hecke (Topsport), drugi je bil Klemen Štimulak (Radenska) in tretji Tim Mikelj (Sava). Prva dva imata pred Mikljem 45 sekund prednosti, ta pa še 2:40 minute pred glavnino.

13.00 - Prvi poskus pobega. "Skočila" sta Klemen Štimulak (Radenska) in Preben van Hecke (Topsport), ki imata pred glavnino 25 sekund naskoka. V dir za njima se je poglal tudi Tim Mikelj (Sava), ki za vodilno dvojico zaostaja 12 sekund.

12.53 - Začelo se je tudi zares, pred nami je 152 km dolga etapa, ki se bo po vsej verjetnosti končala malce pred peto uro s ciljnim šprintom v Novem mestu.

12.45 - Začetek 19. kolesarske dirke Po Sloveniji! Dirka se je začela v tako imenovani ''zaprti'' vožnji, ki bo trajala nekaj manj kot 2 km, potem pa se bo začelo zares.

12.30 - Današnja prva etapa bo namenjena šprinterjem, začela se bo v Celju in končala v Novem mestu.

12.20 - Na štartu letošnje dirke bo kar pet ekip najvišjega ranga: Lampre, Liquigas, GreenEdge, Saxo Bank in Astana. Seveda pa ne bodo manjkali kolesarji iz slovenskih ekip, na čelu s tistimi iz kolesarskega kluba Adria Mobil. Prvi imeni največje slovenske dirke sta Janez Brajkovič (Astana) in Kristjan Koren (Liquigas-Butanplin).

12.10 - Glavna posebnost letošnje dirke je, da se ne bo končala v Novem mestu, temveč v Ljubljani, kjer se bodo tekmovalci pomerili še v kronometru. Vožnja na čas, ki je že lani v center slovenske prestolnice privabila mnoge športne ljubitelje, bo letos še nekoliko daljša kot lani. Zmagovalec dirke bo domov namesto rumene tokrat odnesel modro majico.

12.00 - Kolesarji bodo morali v štirih etapah prekolesariti 566,8 kilometra. Med prijavljenimi 15 ekipami z nekaj več kot 135 športniki bo odločilna zadnja etapa, 17,8 kilometra dolga vožnja na čas po ljubljanskih ulicah. Lani je bil najhitrejši Italijan Diego Ulissi, ki je na dirki tudi letos.

Ne spreglejte