Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
11. 6. 2008,
12.42

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sreda, 11. 6. 2008, 12.42

6 let, 7 mesecev

Uvod dirke Po Sloveniji Italijanu Cucinotti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
S štartom na ljubljanskem Tromostovju se je v sredo pričela 15. dirka Po Sloveniji. Po pričakovanju je zmagovalca uvodne etape določil ciljni šprint, v katerem je bil najhitrejši Claudio Cucinotta.

Prva etapa je kolesarje peljala iz Ljubljane v Postojno. Dolžina uvodne etape je bila 161 kilometrov. Oglejte si GPS posnetek prve etape. S pomočjo GPS signala boste kolesarjem lahko sledili tudi v drugi etapi.


1. etapa dirke Po Sloveniji v besedi:

Cilj, Postojna (161 km) 1. Claudio Cucinotta (LPR) 2. Enrico Rossi (NGC Medical) 3. Simone Cadamuro (Nippo Endeka) ... 6. Jure Kocjan (Perutnina Ptuj) 7. Grega Bole (Adria Mobil) 11. Marko Kump (Adria Mobil)

V izjemnem zaključku je šesterica kolesarjev praktično poravnana prišla v cilj, zmagal pa je Italijan, ki si kruh služi pri ekipi LPR, Claudio Cucinotta.

160km, 1 km do cilja - Kolesarjem piha veter v hrbet in vozijo s hitrostjo približno 70 km/h.

157 km, 4 km do cilja - Glavnina vozi v strnjeni koloni, v ospredju pa sta moštvi Perutnine Ptuja in Liquigasa.

155 km, 6 km do cilja - Vsa glavnina je še vedno skupaj, začenjajo pa se boji za postavitev najboljšega izhodiščnega položaja šrinterjem, ki bodo odločili zmagovalca prve etape dirke Po Sloveniji.

151 km - Na vzponu pred vasjo Landol je bilo ponovno razburljivo. Smola je doletela kolesarja Adrie Mobila Jožeta Senekovič, ki je imel gumji defekt. Medtem se je ekipi Liquigasa pri narekovanju tempa pridružilo moštvo Acqua Sapone. Do konca je še 10 km.

147 km - V zadnjih kilometrih si pri narekovanju tempa izmenjujeta predvsem dve ekipi - LPR in Liquigas. Trenutno so v ospredju kolesarji Liquigasa. Do konca je še 14 km.

143 km - Na čelu glavnine je sedaj ekipa LPR-ja, za katero kolesari Slovenec Jure Golčer. Do konca je še 18 km.

3. leteči cilj, Postojna (142 km): 1. Dmitrij Nikandrov (Partizan) 2. Ruslan Podgornij (LPR) 3. Raffaele Ferrara (LPR)

Kolesarji so pričeli z zadnjim krogom in še vedno vozijo skupaj.

138 km - Tempo je še vedno izjemen. V ospredju so kolesarji iz ekip Liquigasa, LPR-ja, Perutnine Ptuja in Adrie Mobila.

136 km - Glavnina je popolnoma raztegnjena, vendar še vedno skupaj. Na čelu nje je Slovenec v dresu Liquigasa Gorazd Štangelj. Kolesarji so vidno močneje začeli pritiskati na pedala.

132 km - Pred prihodom v Landol so morali kolesarji opraviti z manjšim vzponom, v katerem so skušali nekateri kolesarji pobegniti, vendar je glavnina na vrh prišla ponovno skupaj. Tempo so sedaj začeli narekovati kolesarji Liquigasa, poleg Lampreja druga Pro Tour ekipa, ki tekmuje na dirki Po Sloveniji.

Ubežnik ujet (129 km) - Po 114 kilometrih, od tega 112 v solo vožnji, je bil Kristjan Fajt ujet.

125 km - Vse poti peljejo v to smer, da bo Kristjan Fajt (Perutnina Ptuj) po dolgi solo vožnji kmalu ujet, saj glavnina zaostaja za le še 34 sekund.

Do konca 1. etape je še 38 kilometrov, do sedaj pa so kolesarji vozili s povprečno hitrostjo 39,8 km/h.

123 km - Kristjan Fajt je prvič prečkal ciljno črto in ga čakata še dva kroga do cilja. Pred glavnino ima 1:07 prednosti.

115 km - Vodilni kolesar Kristjan Fajt (Perutnina Ptuj) je ravnokar zapustil vas Landol in ima pred glavnino 1:40 prednosti. Sicer se na dirki še vedno ne dogaja nič posebnega, pričakujemo pa spremembe v zadnjih dveh krogih po Postojni, ko bodo moštva začela pripravljati pozicijo za ciljni šprint.

112 km - Glavnina se približuje pobeglemu Kristjanu Fajtu (Perutnina Ptuj), ki ima sedaj še dve minuti naskoka.

108 km - Kot smo že pred začetkom etape napovedali, bodo zaključek prve etape najverjetneje krojili kolesarji Liquigasa in PVC Serramentija, ki narekujejo tempo v glavnini in se približujejo ubežniku Kristjanu Fajtu (Perutnina Ptuj), ki ima sedaj le še 2:30 prednosti. V samem cilju se obeta prava šprinterska poslastica, v glavnih vlogah pa po vsej verjetnosti Francesco Chicchi (Liquigas) in Danilo Hondo (PVC Serramenti).

108 – Glavnina zmanjšuje prednost. Liquigas in PVC

Tekmovalci sedaj kolesarijo v krožni vožnji po Postojni. Do konca prve etape jih čaka še 56 kilometrov.

Gorski cilji - razvrstitev po 1. etapi 1. Kristjan Fajt (Perutnina Ptuj) - 9 točk, 2. Mitja Mahorič (Perutnina Ptuj) - 6 točk, 3. Dmitrij Nikandrov (Partizan) - 2 točki, 4. Jure Zrimšek (Adria Mobil) - 1 točka

105 km - Prednost vodilnega Kristjana Fajta (Perutnina Ptuj) je počasi začela kopneti. Sedaj ima še dobre 3 minute in 10 sekund naskoka pred glavnino.

Povprečna hitrost po 100 km - Vodilni kolesar Kristjan Fajt (Perutnina Ptuj) je prvih 100 kilometrov prevozil s povprečno hitrostjo 39,7 km/h.

102 km - Po dobrih 100 kilometrih je Kristjan Fajt (Perutnina Ptuj) zagledal tablo Postojna in še vedno osamljen vozi prvo etapo. Na gorskem cilju je imel pred glavnino 3:41 prednosti.

2. gorski cilj, Planina (99 km, III. kategorija, 612 n.m.v.) 1. Kristjan Fajt (Perutnina Ptuj), 2. Mitja Mahorič (Perutnina Ptuj), 3. Jure Zrimšek (Adria Mobil)

Kristjan Fajt (Perutnina Ptuj) je imel ob pričetku vzpona na Planino pred glavnino prednosti 3:50.

Simon Špilak (Lampre) o dirki Po Sloveniji: "Ne vem sicer dobro, v kakšni formi sem, saj sem še pred kratkim vozil na Giru. Nekoliko sem še utrujen. Prvi etapi sta idealni zame, da se nekoliko odpočijem, vse pa bom skušal narediti v etapi s ciljem na Krvavcu. Ekipa računa name, jaz pa si želim čim bolje odpeljati dirko."

2. gorski cilj, Planina (99 km, III. kategorija, 612 n.m.v.) 1. Kristjan Fajt (Perutnina Ptuj) 2. 88 km - Kristjan Fajt (Perutnina Ptuj) se je peljal skozi Unec in ima pred glavnino še vedno 5 minut prednosti.

Kristjan Fajt (Perutnina Ptuj) je bil rojen 07.05.1982 v Kopru. S kolesarjenjem se ukvarja od leta 1993, do sedaj pa je vozil za ekipe Portorož, Hit Gorica, Sava, Tenax, Radenska in sedaj za Perutnino Ptuj. Njegov rezultat kariere je zmaga na Giru delle Regioni (U23).

82 km - Glavnina za vodilnim Fajtom zaostaja 5 minut in 6 sekund, tempo pa narekujeta Maciej Bodnar iz ekipe Liquigas in Roberto Traficante PVC Serramenti.

2. leteči cilj, Cerknica (80 km): 1. Kristjan Fajt (Perutnina Ptuj), 2. Francesco Chicchi (Liquigas), 3. Dmitrij Nikandrov (Partizan).

76 km, gumji defekt Kristjana Fajta - Vodilni na današnji etapi - - je imel smolo, saj mu je počila zadnja guma. Spremljevalno moštvo je na hitro opravilo manjši poseg, tako da ni izgubil veliko prednosti pred glavnino. Ta sedaj znaša 6:30, čez štiri kilometre pa bo Fajt peljal skozi drugi leteči cilj, ki se nahaja v Cerknici.

Modra majica - Glede na to, da ima Kristjan Fajt veliko prednost pred ostalimi, in se približuje drugemu gorskemu cilju, je praktično že jasno, da bo po današnjem dnevu oblekel modro majico za najboljšega hribolazca.

Srečko Glivar, športni direktor Perutnine Ptuj: "Mislili smo, da bo s Fajtom potegnil še kak kolesar iz druge ekipe, vendar so očitno vsi orientirani le na ciljni šprint in etapo s ciljem na Krvavcu." 68 km - Začelo je rahlo rositi. Glavnina je skupaj prišla preko gorskega cilja. Pri spustu je prišlo do nekaj poskusov pobega, vendar so bili vsi že v kali zatrti. Na gorskem cilju je bila prednost Kristjana Fajta (Perutnina Ptuj) že 7 minut.

1. gorski cilj, Runarsko (62 km, II. kategorija, 780 n.m.v.) - 1. Kristjan Fajt (Perutnina Ptuj), 2. Mitja Mahorič (Perutnina Ptuj), 3. Dmitrij Nikandrov (Partizan).

Najhitreje je na prvi gorski cilj pričakovano prikolesaril Kristjan Fajt (Perutnina Ptuj), ki že od 17 km vozi svojo dirko. Sicer se je vreme nekoliko pooblačilo, vendar z izjemo vetra tekmovalce ne ovira pretirano.

60 km - Kristjan Fajt (Perutnina Ptuj) je imel pred začetkom vzpona 6:22 prednosti pred glavnino, ki še vedno kolesari brez večjih pretresov. Fajt bo kmalu prečkal prvi gorski cilj.

Izjava ubežnika Kristjana Fajta (Perutnina Ptuj), ki še vedno vozi povsem sam in je pod vzponom na Runarsko, za Sportal pa je med vožnjo dejal: "Skušal bomo voziti sam tolilko časa, kot bom lahko. V težavo mi je edino veter, ki mi zelo piha v prsa.

Čez sedem kilometrov bo prvi gorski cilj Runarsko (780 n.m.v), ki je druge kategorije.

55 km - Tudi po tretjini prve etape Kristjan Fajt (Perutnina Ptuj) še vedno kolesari v solo vožnji in ima pred glavnino že 5:40 prednosti.

Gorazd Štangelj (Liquigas) o dirki Po Sloveniji: "Naša ekipa bo kontrolirala potek etap in same dirke. Upamo da, bo Chicchi zdržal gorske cilje v prvih etapah in nato uspešno dirjal v ciljnem šprintu, tako da bo konkurenčen v ciljnem šprintu. Za etap na Krvavec nimamo vodje, zato bomo enakovredno štartali na zmago prav vsi v ekipi.

35 km - Ubežnik Kristjan Fajt ima 5 minut prednosti pred glavnino, kateri tempo narekuje kolesar PVC-ja Roberto Traficante.

Milan Eržen, športni direktor Adrie Mobila: "Zadovoljen sem z zmagama, ki smo jih dosegli v Kranju. Na dirki Po Sloveniji največ pričakujemo od posameznih etap, v katerih bomo vse stavili na Boleta in Kumpa, medtem ko je v generalni razvrstitvi naš adut Robert Kišerlovski. Upamo, da se bo uvrstil okoli petega mesta. Njegov prvi cilj pa je osvojitev bele majice za mlade kolesarje."

31 km – V glavnini so začeli narekovati tempo po en kolesar PVC-ja, Liquigasa, Save in Radenske.

29 km - Na dirki Po Sloveniji bo imel vodilni v generalni razvrstitvi rumeno majico (letos je v njej začel Jure Golčer - zmagovalec leta 2006, ko so Tomažu Nosetu - zmagal tudi lani, vendar ga ni letos na štartu - vzeli zmago), modro majico si bo prislužil kolesar, ki bo dobil največ točk na letečih ciljih in ciljih etap, pikčasto majica bo pripadla najboljšemu hribolazcu, belo pa bo dobil najboljši mladi kolesar.

29 km - Kristjan Fajt (Perutnina Ptuj) ima pred glavnino 4 minute prednosti.

27 km - Kristjan Fajt (Perutnina Ptuj) ima pred glavnino 2:40 prednosti.

1. leteči cilj, Videm (27 km): 1. Kristjan Fajt (Perutnina Ptuj), 2. Dmitrij Nikandrov (Partizan) 3. Uroš Šilar (Sava)

22 km - Kristjan Fajt (Perutnina Ptuj) ima pred glavnino minuto in pol prednosti, približuje pa se prvemu letečemu cilju.

22 km - Srečko Glivar, športni direktor Perutnine Ptuj: "Glede na sestavo ekipe pričakujem, da se bomo potegovali za dobre uvrstitve v ciljnih šprintih, razen v etapi s ciljem na Krvavec, kjer bodo na svoj račun prišli hribolazci."

22 km - Kristjan Fajt (Perutnina Ptuj) ima pred glavnino 30 sekund prednosti.

19 km - Artur Krol (Partizan) si je v padcu, ki se je zgodil na 15 km, poškodoval kolk in moral predčasno končati dirko.

17 km - Vsi ubežniki z izjemo Kristjana Fajta so ujeti.

16 km - Ubežnike sta začeli loviti ekipi Liquigasa in Radenske.

15 km - V glavnini se je zgodil padec, medtem pa so se trem ubežnikom pridružili še naslednji trije kolesarji: Jure Zrimšek (Adria Mobil), Blaž Žun (Radenska) in Pierpaolo Tondo, Franco Pellizotti in Kristjan Fajt.

13 km - Pobegnili so Matej Stare (Perutnina Ptuj), Werner Falthainer (Sava) in Esdy Serry (Miche)

9 km – Začeli so se prvi poskusi pobegov, vendar so vsi za enkrat uspešno zatreti.

4 km - Na 4 kilometru so kolesarji še vedno skupaj in vozijo s povprečno hitrostjo 40 km/h.

13.21 - Slovenec Jure Golčer (LPR Brakes) sodi v ožje favorite za skupno zmago: "Danes pričakujem ciljni šprint glavnine. Nisem prepričan v svojo končno zmago. To sem tudi dejal šefu, ampak bom naredil vse, da osvojim slovensko pentljo. Ne vem sicer v kakšni pripravljenosti sem, saj po Giru nisem kaj preveč treniral. Po današnji etapi bom lahko povedal, kako se počutim."

13.17 - Sicer pa bodo kolesarji danes nabirali točke še na naslednjih letečih ciljih: Cerknica in Postojni. Čakata pa jih tudi dva gorska cilja, kjer bodo tudi nabirali točke: Runarsko (780 n.m.v.) in Planina (612 n.m.v.)

13.13 - Zaprta vožnja po Ljubljani se je končala, kolesarji pa so krenili proti Vidmu, kjer bo prvi leteči cilj.

13.10 - Poleg Chicchija in Honde naj bi bili danes konkurenti za etapno zmago še naslednji šprinterji: Gabriele Balducci (Acqua e Sapone), Grega Bole (Adria Mobil), Aldo Ino Ilešič (Sava), Jure Kocjan (Perutnina Ptuj) in Marko Kump (Adria Mobil).

13.08 - Miran Kavaš, športni direktor Save je napovedal, da bo danes o zmagovalcu odločal ciljni šprint glavnine: "Pričakujem, da bo etapa zelo razgibana – predvsem veliko pobegov v prvem delu. V zaključku etape bosta ekipi Liquigas ali Serramenti PVC polovili eventualne ubežnike in nato pripravili teren za Francesca Chicchija in Danila Hondo. Med prve tri naj bi se uvrstil tudi naš kolesar Aldo Ino Ilešič."

13.02 - 122 kolesarjev vozi v zaprti vožnji po Ljubljani. V lepem sončnem vremenu se je v slovenskem glavnem mestu zbralo kar veliko število gledalcev.

13.00 - Kolesarji so ob 13. uri s Tromostovja (Ljubljana) začeli s 1. etapo na dirki Po Sloveniji. Pot v dolžini 161 kilometrov jih bo nato vodila vse do Postojne.

Ne spreglejte