Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
12. 6. 2008,
11.39

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Četrtek, 12. 6. 2008, 11.39

6 let, 6 mesecev

Trije "Ptujčani" najhitreje v Kopru

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
V četrtek je bila na sporedu 2. etapa dirke Po Sloveniji, ki se je razpletla povsem po notah slovenskega kluba Perutnina Ptuj. Osvojil jo je Radoslav Rogina. Rumena majica v lasti Claudia Cucinotte.

Druga etapa dirke Po Sloveniji je potekala od Pirana do Kopra v dolžini 179 kilometrov. Lahko si ogledate tudi GPS posnetek etape.


2. etapa dirke Po Sloveniji v besedi:

Cilj, Koper (179 km) 1. Radoslav Rogina (Perutnina Ptuj), 2. Mitja Mahorič (Perutnina Ptuj), 3. Gregor Gazvoda (Perutnina Ptuj), 4. Vladimir Miholjević (Liquigas), 5. Alberto Curtolo (Liquigas)

1 km do cilja, (178 km) - Radoslav Rogina (Perutnina Ptuj) je uspel pobegniti peterici in bo, kot kaže, osvojil današnjo etapo.

3 km do cilja, (176 km) - Še vedno je pet kolesarjev v igri za zmago - Mitja Mahorič, Radoslav Rogina in Gregor Gazvoda (vsi Perutnina Ptuj) ter Vladimir Miholjević, Alberto Curtolo (oba Liquigas).

Vladimir Kerekez je odpadel iz boja za etapno zmago, saj je skoraj padel s kolesa. Ekipa mu je že zamenjala kolo, ki si ga je poškodoval. 173 km - V predzadnjem krogu je v ospredju šesterica kolesarjev (Mitja Mahorič, Radoslav Rogina, Gregor Gazvoda, Vladimir Miholjević, Alberto Curtolo in Vladimir Kerekez) in ima 20 sekund prednosti.

171 km - Kolesarji so že v zaključnih krogih. Padci se kar vrstijo. Komisar dirke se je odločil, da bodo vsi kolesarji, ki so bili v zadnjih desetih kilometrih skupaj, dobili isti čas, ne glede na zaostanek, ki ga bodo imeli za zmagovalcem etape.

169 km - Padec - Prišlo je do padca v glavnini, skupilo jih je pet kolesarjev.

165 km - ubežnika ujeta - Ubežnika Nazareno Rossi (Serramenti PVC) in Esad Hasanović (Partizan) sta ujeta, tako da se kolesarji družno peljejo proti Kopru. Na čelu skupine so kolesarji Liquigasa in Perutnine Ptuja.

164 km – Polovica dirke Po Sloveniji je že za kolesarji, saj sta zadnji etapi nekoliko krajši kot prvi dve. Prevozili so 325 kilometrov, skupaj pa dolžina dirke znaša 650 kilometrov.

164 km - Kolesarji se peljejo skozi Bertoke in se počasi približujejo Kopru in trem zaključnim krogom, ki bodo potekali po ulicah Kopra. Ubežnika bosta kmalu ulovljena, saj imata le še 20 sekund prednosti.

160 km - Člani ekipe Liquigas so prišli v ospredje glavnine in sedaj oni narekujejo tempo. Ubežnika Nazareno Rossi (Serramenti PVC) in Esad Hasanović (Partizan) imata še vedno minuto prednosti.

154 km - Kolesarji se z veliko hitrostjo spuščajo s Črnega Kala. Prednost ubežnikov znaša minuta, tekmovalce pa še naprej ovira močan dež.

146 km - Mitja Mahorič (Perutnina Ptuj) in Hrvoje Miholjević (Hrvaška nacionalna ekipa) sta imela težave s kolesom. Oba sta morala zamenjati zadnje kolo.

141 km - Nazareno Rossi (Serramenti PVC) in Esad Hasanović (Partizan) sta imela na letečem cilju 1:10 prednosti pred glavnino.

3. leteči cilj, Kozina (141 km): 1. Nazareno Rossi (Serramenti PVC) – 5 točk 2. Esad Hasanović (Partizan) – 3 točke 3. Luca Celli (LPR) – 1 točka

141 km - Glavnina je pred letečnim ciljem ujela ubežnika Bruna Rizzija (NGC Medical)

137 km - Na vzponu proti Kozini je od ubežne trojice odpadel Bruno Rizzi (NGC Medical), tako da sedaj pred glavnino bežita le še Esad Hasanović (Partizan) in Nazareno Rossi (Serramenti PVC), ki imata dobro minuto prednosti.

Kolesarji se približujejo zadnjemu letečemu cilju. Ta bo v Kozini na 141 kilometrih.

135 km - Bruno Rizzi (NGC Medical), Esad Hasanović (Partizan) in Nazareno Rossi (Serramenti PVC) imajo sedaj ponovno 1:20 prednosti, vendar le iz enega razloga. Večji del glavnine se je družno odločil, da opravi malo potrebo, kar je po tokem času praktično že nujno zlo.

128 km - Prednost je sedaj drastično upadla, saj glavnina zaostaja le za 1:15. Še vedno pa kolesarje ovira dež.

125 km - Prednost ubežnikov je dve minuti, pričakovano pa narekujejo tempo v glavnini kolesarji LPR-ja, ki imajo v svojih vrstah rumeno majico (Claudio Cucinotta).

Po treh urah današnje vožnje znaša povprečna hitrost 39 km/h.

Na dosedanjih 14. dirkah Po Sloveniji je bila najmanjša povprečna hitrost zmagovalca leta 1995, ko je ta znašala 34,8 km/h. Najvišja je bila leta 2004, in sicer kar 42,3 km/h, zadnja tri leta pa se je gibala med 39,2 in 39,7 km/h.

120 km - Prednost ubežnikov pred glavnino je 2:15. Na cilju etape v Kopru je začelo močno dežavati.

Srečko Glivar, športni direktor Perutnine Ptuj, je pravkar za Sportal povedal: "Danes najverjetneje ne bo več pretiranih poskusov pobega. Mogoče bomo še poizkusili, če bo kakšen primeren odsek in veter s strani, drugače pa vsi čakamo na ciljni šrint."

115 km - Bruno Rizzi (NGC Medical), Esad Hasanović (Partizan) in Nazareno Rossi (Serramenti PVC) so ponovno nekoliko hitreje začeli vrteti pedala, saj so si privozili dodatnih 25 sekund prednosti, pred glavnino, v kateri je povsem v ospredju moštvo LPR, pa imajo 2:30 naskoka.

110 km - Prednost ubežnikov počasi kopni. Prednost pred rumeno majico Cucinotte je 2:05.

Do sedaj je bila le ena dirka krajša od letošnje. Leta 2005, so morali kolesarji prevoziti 611 km. Letos jih je vse skupaj 650.

103 km - Trojica se nezadržno bliža naslednjemu letečemu cilju, ki bo v Kozini pri 141 kilometrih. Prednost ubežnikov je malenkostno skopnela, saj sedaj znaša 2:40.

V sredo so kolesarji prevozili 13000. kilometer v zgodovini dirke Po Sloveniji. Ko bodo prišli v cilj v Novo mesto, bo celotna dolžina 15 dirk po Sloveniji znašala 13630 kilometrov.

Werner Falthainer je imel gumji defekt, vendar ga je moštvo Save že oskrbelo z novim kolesom, tako da lahko vozi normalno naprej.

96 km - Bruno Rizzi (NGC Medical), Esad Hasanović (Partizan) in Nazareno Rossi (Serramenti PVC) imajo pred glavnino 3 minute prednosti, tej pa kot že praktično vso etapo tempo narekuje moštvo LPR-ja.

89 km - Smo na polovici dirke. Ubeženiki se izmenjavajo pri narekovanju tempa, njihova prednost pa je narasla na 2:30.

87 km - Vožnja po Krasu se nadaljuje. Kolesarji so se peljali skozi Dutovlje, ubežniki pa so še povečali naskok. Glavnina z rumeno majico sedaj zaostaja že za 2:20.

82 km - Kolesarje še vedno ovira dež, kot kaže pa ne vodilne trojke, ki ima pred rumeno majico 1:50 prednosti.

78 km - Prednost ubežnikov (Bruno Rizzi (NGC Medical), Esad Hasanović (Partizan) in Nazareno Rossi (Serramenti PVC) se je povečala še za 10 sekund in sedaj znaša 1:20.

74 km - Trojica kolesarjev, ki beži pred glavnino, ima 1:10 prednosti pred rumeno majico.

2. leteči cilj, Sežana (74 km): 1. Nazareno Rossi (Serramenti PVC) - 5 točk 2. Bruno Rizzi (NGC Medical) - 3 točke 3. Esad Hasanović (Partizan) - 1 točka

70 km - Ubežniki imajo 35 sekund prednosti pred glavnino, v kateri tempo še vedno narekujejo kolesarji LPR-ja.

Letos je bilo na štartu 122 kolesarjev (trenutno jih je še 120, ker sta dva odstopila, ). V zgodovini dirke Po Sloveniji je bilo le dvakrat več prijavljenih, in sicer leta 1994 in 2005, ko je 123 kolesarjev.

65 km - Ubežnika je uspel ujeti Nazareno Rossi (Serramenti PVC), skupaj pa imajo pred glavnino 200 metrov prednosti.

60 km - POBEG - Bruno Rizzi (NGC Medical) in Esad Hasanović (Partizan) sta uspela pobegniti glavnini in imata 10 sekund prednosti.

56 km - Skupina, ki je zaostajala za glavnino, je ujela priključek, tako da sedaj vsi kolesarji vozijo skupaj proti naslednjemu letečemu cilju, ki bo na 74 kilometrih v Sežani.

55 km - Sicer pa je v ospredju glavnine ekipa LPR, medtem ko zaostalim kolesarjem še vedno ni uspelo uloviti rumene majice, ki jo nosi Claudio Cucinotta (LPR).

54 km - Kolesarji vozijo v vse težjih pogojih, saj je začelo še močneje deževati, poleg tega pa jih ovira tudi veter. Temperatura zraka se je občutno spustila, saj je iz začetnih 23 v Piranu sedaj padla na vsega 15 stopinj Celzija.

Kot smo že omenili, bo jutri v pikčasti majici vozil Mitja Mahorič (Perutnina Ptuj), ki je kot edini dvarkat uspel osvojiti dirko Po Sloveniji (2003 in 2004). Tomaž Nose je sicer uspel izenačiti ta podvig, vendar so mu leta 2006 odvzeli zmago.

53 km - Kolesarje že pol ure ovira dež, na čelu glavnine pa so še vedno kolesarji LPR-ja.

50 km - Glavnina je nekoliko upočasnila tempo, kar s pridom izkoriščajo zasledovalci, ki sedaj zaostajajo le še za pol minute.

45 km - Rumena majica je še vedno v glavnini, medtem ko ima skupina 20 kolesarjev, ki zaostaja, težave pri priključitvi. Sedaj zaostaja za 1:40.

Že sedaj pa je jasno, da bo jutri v pikčasti majici vozil Mitja Mahorič (Perutnina Ptuj), ki je v generalni razvrstitvi za gorske cilje prevzel vodstvo.

Po prvi uri imajo kolesarji povprečno hitrost 40 km/h. Skupina je sedaj spet skupaj, kot kaže, pa jo bodo ujeli tudi tisti tekmovalci, ki so imeli nekaj težav pri vzponu na Črni Kal.

38 km – Ponovno je za nekaj metrov pobegnila skupinica petih kolesarjev (Matej Stare (PER), Vladimir Kerkez (Sav), Ruslan Podgornij (LPR), Nazareno Rossi (Serrmanti), Marco Cattaneo (NGC)), ki pa jih glavnina že pridno lovi.

34 km - Pet kolesarjev je imelo na Črnem Kalu 100 metrov prednosti pred glavnino. V begu, ki je bil kmalu zatrt, so bili Mitja Mahorič (Perutnina Ptuj), Kristjan Đurasek (Perutnina Ptuj), Ruslan Podgornij (LPR), Macije Bodnar (Liquigas) in Bruno Rizzi (NGC Medical)

1. gorski cilj, Črni Kal (34 km, III. kategorija, 427 n.m.v.) 1. Mitja Mahorič (Perutnina Ptuj) - 6 točk, 2. Ruslan Podgornij (LPR) - 4 točke, 3. Kristjan Đurasek (Perutnina Ptuj) - 2 točki

33 km - Zopet so se začeli poskusi pobegov, kolesarji pa morajo prevoziti še 800 metrov do vrha Črnega Kala.

31 km - Skupina ubežnikov je ujeta, pobegi pa so se za zdaj umirili. Približno 20 kolesarjev ima težave s sledenjem tempa glavnine, na čelu katere je ekipa LPR.

30 km - Ubežnik je ujet, v ubežni skupini pa je sedaj šest kolesarjev (Francesco Gavazzi (Lampre), Kristjan Đurasek (Perutnina Ptuj), Ruslan Podgornij (LPR), Stefan Rucker (Elk Haus), Donato Cannone (NGC Medical) in Esad Hasanović (Partizan), ki imajo 50 metrov prednosti pred glavnino, kateri tempo narekuje ekipa PVC Serramenti.

28 km - pobeg - Kolesar Partizana Esad Hasanović se je odločil za pobeg. Pred glavnino ima 100 metrov prednosti. Kot kaže bo danes vreme nestanovito, saj se vreme spreminja iz minute v minuto.

23 km - nevihta – Takoj po prvemu letečemu cilju je kolesarje zajela nevihta. Sedaj jih ovira dež, kljub temu pa so se začeli manjši pobegi, vendar za enkrat še nič pretresljivega.

1. leteči cilj, Dekani (22 km): 1. Enrico Rossi (NGC Medical) - 5 točk 2. Marco Corsini (NGC Medical) - 3 točke 3. Donato Cannone (NGC Medical) 1 točka

21 kmFabio Baldato (Lampre), ki bo jutri dopolnil 40 let, je odstopil. Že pred štartom etape je tarnal nad bolečinami v grlu in povišano temperaturo.

20 km – Tik pred letečim ciljem so kolesarji skupaj, katerim poveljujejo tekmovalci LPR-ja. Rumena majica, ki je v lasti Claudia Cucinotte, je opravila malo potrebo, vendar se je kmalu priključila glavnini.

16 km – Kolesarji se približujejo Bertokom, kmalu pa bodo prišli do prvega letečega cilja, ki je v Dekanih. Na čelu skupine še vedno vsi kolesarji LPR-ja.

Aldo Ino Ilešič, član Save iz Kranja je optimističen pred današanjo etapo: "Danes bodo nagrajeni tisti, ki verjamejo vame."

13 km – Glavnina je še vedno povsem skupaj, na čelu pa so poleg kolesarjev ekipe LPR, še člani Lampreja in Adrie. Glede na dosedanji potek etape, lahko pričakujemo prve poskuse pobegov pred začetkom vzpona na Črni Kal.

Miran Kavaš, športni direktor Save, pričakuje ciljni šprint: "Zopet bo veliko poskusov pobegov. Glavnina bo pustila kolesarja ali dva, da pobegneta nekoliko dlje, nato pa jih bo do konca polovila in spet bomo spremljali ciljni šprint."

10 km – Kolesarji se trenutno peljejo ob obalni cesti od Izole proti Kopru, za enkrat pa stanje v skupini ostaja nespremenjeno.

Danilo Hondo, kolesar Serramenti PVC, je pred začetkom druge etape za Sportal dejal nekoliko drugače kot Bole: "Danes ne bo ciljnega šprinta glavnine. Na cilj bo prišla skupina kolesarjev.

Grega Bole, kolesar Adrie Mobila: "Upam, da bo ciljni šprint glavnine, ki ga bom skušal odpeljati brez napake. Bomo videli, kaj bo to prineslo."

5 km – Stanje je še naprej nespremenjeno, tudi vreme pa je še naprej naklonjeno kolesarjem.

3 km - Kolesarji so prišli do Strunjana še vedno v strnjeni skupini, na čelu katere je ekipa LPR, povsem ospredju pa njen član Luca Celli.

Boštjan Mervar, športni direktor Adrie Mobila, rekorder po številu etapnih zmag na dirki Po Sloveniji (7 zmag): "Mislim, da bo tudi danes zmagovalca podal ciljni šprint glavnine, čeprav bomo vmes videli nekaj pobegov. Računam, da bo današnji zmagovalec naš kolesar, in sicer Grega Bole."

12.11 - Po zaprti vožnji se je tudi uradno začela druga etapa dirke Po Sloveniji. Takoj po štartu je kolesarje čakal krajši vzpon, vendar ni prinesel nobenih sprememb. Kolesarji so še vedno tesno skupaj, na čelu skupine pa je ekipa LPR.

12.06 - V kolikor bo prišlo do ciljnega šprinta, bodo morali biti kolesarji v Kopru zelo pazljivi. Približno 300 metrov pred ciljem je namreč zahteven ovinek. Če kolesarji, ki bodo želeli osvojiti to etapo, ne bodo prišli iz tega ovinka med prvimi, potem bo njihovih sanj o današnji zmagi konec.

12.02 - Edini gorski cilj druge etape bo Črni Kal, prav on pa bo morebiti odločal, ali se bo današnja trasa končala s ciljnim šprintom ali pa bodo ravno na omenjenem gorskem cilju pobegnili nekateri kolesarji in odpeljali solo vožnjo do cilja.

12.01 - Najprej čaka kolesarje zaprta vožnja po Piranu. Drugače pa so ceste na obali še suhe, temperatura ozračja pa je 23 stopinj Celzija.

12.00 - Kolesarji so se podali na 179 km dolgo pot s Tartinijevega trga v Piranu.

11.46 - Druga etapa dirke Po Sloveniji se bo pričela ob 12. uri na Tartinijevem trgu v Piranu.

Ne spreglejte