Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
9. 10. 2018,
9.48

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,02

Natisni članek

kolesarstvo Peter Sagan

Torek, 9. 10. 2018, 9.48

5 let, 6 mesecev

Peter Sagan

Žalost po sramoti na Dirki po Franciji utapljal na Christini O

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,02
Peter Sagan | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Peter Sagan, edini kolesar, ki se lahko pohvali s kar tremi zaporednimi naslovi svetovnega prvaka v cestni vožnji, v avtobiografiji z naslovom Moj svet razkriva podrobnosti iz zakulisja kolesarstva na najvišji ravni in bralcu ponudi (zgolj površen) vpogled v svojo zasebnost.

Peter Sagan, ki je z več kot stotimi zmagami na tekmah najvišjega ranga, šestimi zelenimi majicami na Dirki po Franciji in tremi zaporednimi naslovi svetovnega prvaka v svetu kolesarstva že pri 28 letih pustil neizbrisen pečat, je v sodelovanju z angleškim novinarjem Johnom Deeringom napisal avtobiografijo z naslovom My World (Moj svet).

Knjiga se na 300 straneh osredotoča predvsem na obdobje treh let (2015-2017), ki jih je vedno zabavni, občasno tudi kontroverzni Slovak preživel v mavrični majici svetovnega prvaka. Prejšnji teden je izšla pri londonski založbi Yellow Jersey Press. Slovenska izdaja bo pri založbi Aktivni mediji luč sveta ugledala 22. oktobra.

Sagan, ki je čislano mavrično majico zadnji septembrski dan v Innsbrucku predal nasledniku, veteranu Alejandru Velverdeju, je knjigo prejšnji četrtek, na dan izida, podpisoval v založbi Waterstones v Londonu (ljubitelji kolesarstva so čakali več ur na svojih nekaj sekund v družbi kolesarskega zvezdnika), o svoji življenjski zgodbi pa je spregovoril tudi na sponzorskem dogodku, prav tako v Londonu.

Peter Sagan je naslov svetovnega prvaka osvojil na treh zaporednih svetovnih prvenstvih: leta 2015 v Richmondu v ZDA, leto pozneje v Dohi in lani v Bergnu na Norveškem. Letos je mavrično žezlo predal Alejandru Valverdeju.

Majica svetovnega prvaka, ki jo je zadnja tri leta nosil Sagan, bo prihodnjih 12 mesecev krasila Španca Alejandra Velverdeja. | Foto: Vid Ponikvar Majica svetovnega prvaka, ki jo je zadnja tri leta nosil Sagan, bo prihodnjih 12 mesecev krasila Španca Alejandra Velverdeja. Foto: Vid Ponikvar

Kdo je Sagan? Carl Sagan?

Tam je z izbranim občinstvom med drugim delil zanimivo anekdoto, ki kaže na to, da kolesarstvo kljub temu, da se z njim ukvarjajo dobesedno po vsem svetu, v zavest ljudi še zdaleč ni prodrlo tako globoko kot denimo precej bolj globalna športa, kot sta nogomet in košarka. Težko bi namreč našli junaka, ki še ni slišal za Cristiana Ronalda ali LeBrona Jamesa, medtem ko se junaki, ki še nikoli niso slišali za Petra Sagana, najdejo tudi na stranišču zgradbe v Londonu, v kateri je Sagan predstavljal svojo avtobiografijo.

"Med odmorom me je med obiskom toaletnih prostorov nekdo vprašal, kaj pomeni napis Sagan na moji majici. Povedal sem, da pomeni Peter Sagan, a mu ni bilo nič jasno. Podučil me je, da obstaja samo astronom Carl Sagan, kdo za vraga pa je Peter Sagan, ga je zanimalo," je anekdoto z obiskovalci dogodka delil razigrani Slovak.

Leta 2013 se je Sagan spozabil na zmagovalnem odru. V zadnjico je uščipnil eno od hostes in se ji pozneje opravičil z velikim šopkom rož. | Foto: Getty Images Leta 2013 se je Sagan spozabil na zmagovalnem odru. V zadnjico je uščipnil eno od hostes in se ji pozneje opravičil z velikim šopkom rož. Foto: Getty Images

Pozneje so se mu dekleta na Dirki po Franciji ponujala kar sama od sebe. | Foto: Getty Images Pozneje so se mu dekleta na Dirki po Franciji ponujala kar sama od sebe. Foto: Getty Images

Ko si v svoji državi preveč znan ...

Svojo razigranost in odprtost je prenesel tudi v avtobiografijo z naslovom Moj svet. Knjiga se sicer osredotoča predvsem na kolesarske pripetljaje in precej podrobno opisovanje posameznih, najbolj odmevnih dirk, a je v njej našel tudi prostor za razgrnitev svoje zasebnosti.

Tako na primer s superlativi opisuje svojo nekdanjo ženo Katarino. Spoznal jo je na zabavi, ki jo je priredil v svoji hiši v mestu Žilina na Slovaškem. Na žur je namreč povabil tudi gradbenika, ki je pomagal pri preurejanju prostorov, ta pa je s seboj pripeljal tudi svojo sestro Katarino. Beseda je dala besedo, SMS-sporočilo naslednje, prišli so poroka, rojstvo prvorojenca Marlona, ločitev in tako naprej.

Z nekdanjo ženo Katarino sta posnela spot na glasbo iz filma Briljantina:

Sagan se je dotaknil tudi slave, ki mu je na Slovaškem že zdavnaj zrasla čez glavo. "Vedno se trudim biti olikan in res se ne spomnim, da bi kdaj zavrnil željo po avtogramu ali selfieju, a dejstvo je, da se mora človek občasno tudi zabavati s prijatelji, saj veste," je namignil. Mir, potreben za neovirano posvečanje kolesarskim treningom (in zabavam s prijatelji) je našel šele v mondenem Monaku.

Peter Sagan | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

V Monaku le majhna riba

Tja ga je poleg razgibanega terena in verjetno tudi ugodnejše davčne politike zvabilo tudi dejstvo, da imajo znane osebnosti tam več zasebnosti in niso nenehno tarča nadlegovanja.

"Sam sem precej majhna riba v primerjavi z Lewisom Hamiltonom ali Ringom Starrom. Prebivalci Monte Carla so vajeni znanih obrazov na vsakem koraku, zato jih to ne vznemirja kaj preveč," je zapisal. Prepričan je, da bo tudi odraščanje sina Marlona (čez dobra dva tedna bo dopolnil leto dni) tam bolj sproščeno, saj ne bo nenehno pod drobnogledom javnosti.

Gabriele Ubordi je nepogrešljiv člen najožje Saganove ekipe, ki jo imenuje Team Peter. | Foto: Getty Images Gabriele Ubordi je nepogrešljiv člen najožje Saganove ekipe, ki jo imenuje Team Peter. Foto: Getty Images

Brez ekipe ne bi bil to, kar je

V knjigi, kjer ne omenja niti enega slovenskega kolesarja, Slovenijo pa omeni zgolj kot eno od držav, kamor ga je oče vozil na kolesarske dirke, podrobno predstavi svojo najožjo ekipo, tako imenovani Team Peter. Gre za skupino zaupnikov, ki ga že od vsega začetka spremlja na njegovi kolesarski poti.

V njej so brat Juraj Sagan, prav tako kolesar in član ekipe Bora-hansgrohe, agent Giovanni Lombardi, maser Maroš Hlad, trenerja Patxi Villa in Sylvester Szmyd, mehanika Jan Bachleda in Mindaugas Goncaras, športni direktor Jan Valach in nepogrešljivi predstavnik za stike z mediji in Saganov osebni pomočnik Gabriele Ubordi. Sagan se jim v knjigi zahvali na kar nekaj mestih ...

Peter Sagan | Foto: Reuters Foto: Reuters

Največkrat analiziran šprint na Touru

V knjigi je želel razčistiti tudi ozadje enega od največkrat analiziranih šprintov v zgodovini kolesarstva – šprinta v 4. etapi francoskega Toura leta 2017, ko je Sagan s komolcem odrinil britanskega šprinterja Marka Cavendisha. Ta je takrat z zlomljeno ramo končal v bolnišnici, Sagan pa je po diskvalifikaciji in denarni kazni moral predčasno zapustiti Tour.

V knjigi je odločno zavrnil trditve, da se je s komolcem namenoma spravil na tekmeca (po njegovi razlagi naj bi Cavendish z ročico zavore zadel ob Saganov komolec) in se razpisal o tem, kako je preživel težko obdobje po sramoti na francoski pentlji.

V knjigi je zelo podrobno opisal potek šprinta v 4. etapi lanskega Toura in zavrnil očitke, da je s komolcem odrinil Marka Cavendisha. Ta je z zlomljeno ramo pristal v bolnišnici, Sagana pa so diskvalificirali z dirke.  | Foto: Getty Images V knjigi je zelo podrobno opisal potek šprinta v 4. etapi lanskega Toura in zavrnil očitke, da je s komolcem odrinil Marka Cavendisha. Ta je z zlomljeno ramo pristal v bolnišnici, Sagana pa so diskvalificirali z dirke. Foto: Getty Images

Žalost je utapljal na Christini O

Preživel ga je po Saganovo, bi lahko rekli. 28 najožjih prijateljev je povabil na jahto. Čeprav je bilo sprva mišljeno, da se bodo zabavali na povsem običajni jahti, so zaradi odpovedi enega od naročnikov pristali na znamenitem plovilu pokojnega grškega mogotca Aristotla Onassisa, jahti Christina O, na kateri so se nekoč zabavali Marilyn Monroe, Jackie Onassis in podobni prvokategorniki.

Na njeni palubi se je zgodil tudi incident, za katerega do izida knjige, razen prisotnih na jahti, ni vedel nihče. "Padel sem v džakuziju in si razbil sprednja zoba," je razkril v knjigi in priložil fotografijo škrbastega nasmeha.

Po diskvalifikaciji z Dirke po Franciji leta 2017 je skupino prijateljev in sorodnikov povabil na prestižno jahto grškega mogotca Aristotla Onassina Christino O. Kratek dopust je opisal kot eno  od najlepših obdobij v svojem življenju. | Foto: Wikipedia Po diskvalifikaciji z Dirke po Franciji leta 2017 je skupino prijateljev in sorodnikov povabil na prestižno jahto grškega mogotca Aristotla Onassina Christino O. Kratek dopust je opisal kot eno od najlepših obdobij v svojem življenju. Foto: Wikipedia

Po bruhanju in visoki temperaturi še tretjič ulovil mavrico

Čas, ki ga je preživel na jahti, je opisal kot eno od najlepših obdobij v življenju, in pomemben dejavnik, ki mu je pomagal tudi do osvojitve tretjega zaporednega naslova svetovnega prvaka v Bergnu na Norveškem. Tretjo mavrično majico je, zanimivo, osvojil po tem, ko je zaradi bruhanja in visoke temperature več dni preživel v postelji. Bil je prepričan, da bo njegova pot na sever Evrope zgolj v znamenju labodjega speva mavrične majice. A se je zgodilo ravno obratno. Sagan je še tretjič zapored uplenil mavrico, oče Lubomir pa mu je obljubil, da bo v zameno na naslov po 50 letih opustil kajenje.

Kot pes in mačka

Sagan v knjigi opisuje tudi svoja nesoglasja z lastnikom nekdanjega delodajalca, ekipe Tinkoff, brezkompromisnim ruskim bančnim mogotcem Olegom Tinkovim, ki je znan po tem, da svoje misli sogovorniku ali širši javnosti razgali brez dlake na jeziku. Tako je na primer Saganu tik pred začetkom Dirke po Franciji leta 2015 naložil, da mu dolguje plačo za marec in april, saj na spomladanskih klasikah ni dosegel odmevnejših rezultatov.

Z Olegom Tinkovom, lastnikom ekipe Tinkoff, nista bila vedno na isti valovni dolžini. | Foto: Getty Images Z Olegom Tinkovom, lastnikom ekipe Tinkoff, nista bila vedno na isti valovni dolžini. Foto: Getty Images

Olimpijska izkušnja na gorskem kolesu

Kot še eno od tistih obdobij, ki si jih bo zapomnil, Sagan navaja svojo olimpijsko izkušnjo iz Ria de Janeira, kjer je z gorskim kolesom dirkal v  disciplini olimpijski kros, saj se mu je zdelo, da bo cestna dirka zanj preveč zahtevna. Rezultatsko se je Saganova olimpijska zgodba žal izjalovila (35. mesto), a je bila toliko bolj uspešna po doživljajski plati. Slovak je z najožjo ekipo zaupnikov najel hišo na plaži in užival kot že dolgo ne.

Na olimpijskih igrah v Riu de Janeiru se je vrnil h koreninam. Z gorskim kolesom je nastopil v olimpijskem krosu in zasedel zanj skromno 35. mesto, olimpijsko izkušnjo pa opisal kot nepozabno. | Foto: Getty Images Na olimpijskih igrah v Riu de Janeiru se je vrnil h koreninam. Z gorskim kolesom je nastopil v olimpijskem krosu in zasedel zanj skromno 35. mesto, olimpijsko izkušnjo pa opisal kot nepozabno. Foto: Getty Images

Gaviria  - šprinter za prihodnost

Sagan, ki razen do Bobbyja Julicha, nekdanjega trenerja pri ekipi Liquigas, in že omenjenga Tinkova ni pretirano kritičen do nikogar, se je dotaknil tudi preostalih š'rinterjev v kolesarski karavani, ki jih, kot pravi, zaradi "narave svojega dela" tudi najbolj pozna. Čeprav je pohvalil tako Marcela Kittla kot Andrea Greipla, Alexandra Kristoffa in Cavendisha, pa je kot šprinterja prihodnosti omenil Kolumbijca Fernanda Gavirio.

V svoji bogati zbirki zmag ima tudi zmago na Dirki po Flandriji. | Foto: Getty Images V svoji bogati zbirki zmag ima tudi zmago na Dirki po Flandriji. Foto: Getty Images

Sagan svojo življenjsko pripoved sklene z dragocenim sporočilom bralcu. "Živite življenje vsak dan. Ne zato, ker bi bili odporni proti strelskim kroglam, ampak ravno zato, ker nismo. Bodite prijazni drug do drugega. Pazite drug na drugega. In živite življenje vsak dan."

Nekaj zanimivosti iz življenja Petra Sagana

Z zdaj že nekdanjo ženo Katarino (novico o ločitvi je z javnostjo delil v obdobju letošnje Dirke po Franciji) sta se na poroko pripeljala s trabantom.

Za reklamne namene sta posnela spot na glasbo You're the one that I want iz filma Briljantina.

Papežu Frančišku je podaril podpisano mavrično majico svetovnega prvaka in pozlačeno kolo.

peter sagan papež | Foto: Twitter - Voranc Foto: Twitter - Voranc

Skupaj s sestro Daniello (na njenem kolesu je prvič zmagal na kolesarski dirki) je lastnik frizerskega salona.

Rad ima stave. S prijatelji na kosilih in večerjah v restavraciji redno stavi, kdo bo najbližje oceni končnega zneska na računu (kdor zgreši največ, plača račun). Njegov oče mu je obljubil, da bo, če bo Sagan zmagal na svetovnem prvenstvu na Norveškem (kar tudi je), opustil kajenje. Ali je oče obljubo držal, Sagan v knjigi ne razkriva.

Preberite še:

Sportal Že četrta smrtna žrtev v belgijskem kolesarstvu v zadnjih dveh letih in pol
Primož Roglič
Sportal Roglič sedmi na jesenski klasiki v Italiji, dobra tudi Polanc in Mohorič
Wollongong
Sportal SP v cestnem kolesarstvu 2022 bo v Avstraliji
Ne spreglejte