Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
15. 6. 2010,
16.45

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Torek, 15. 6. 2010, 16.45

8 let

Savčani z močno ekipo na dirki po Sloveniji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Kolesarji Save so v letošnji sezoni dosegli tri zmage na kategoriziranih dirkah Mednarodne kolesarske zveze. Blaž Furdi je slavil dvakrat, Jure Zrimšek pa enkrat.

Najprestižnejši zmagi je dosegel 22-letni Furdi. Najprej je slavil v 1. etapi dirke Nagrada Istrske pomladi. Na dirki je Furdi v 2. etapi kolesaril v rumeni majici vodilnega, ki mu jo je prevzel skupni zmagovalec dirke Robert Vrečer. Drugo zmago v sezoni je Furdi dosegel na dirki GP Palio del Recioto, ki velja za eno najtežjih dirk v Italiji, ki je rezervirana za mlajše člane. Tretjo zmago kolesarjev Save je dosegel Jure Zrimšek, ki je slavil na prvi izmed dveh enodnevnih dirk od Banjaluke do Beograda.

Poleg treh zmag na kategoriziranih dirkah so Savčani slavili tudi sedem zmag na dirkah, ki niso kategorizirane s strani Mednarodne kolesarske zveze. Zmage na teh dirkah so dosegli Švab (3), Kerkez (2), Stare (1) in Zrimšek (1). Na lanski dirki Po Sloveniji so Savčani dosegli sijajne rezultate. Gašper Švab je dirko končal na 5. mestu, medtem ko je Blaž Furdi kot prvi mladi kolesar osvojil 21. mesto in s tem belo majico najboljšega mladega kolesarja. Tako Furdi kot Švab se dobro zavedata, da bosta letos težko ponovila lanske rezultate. V prid Savčanom, ki lani v nobeni izmed etap niso uspeli stopiti na zmagovalne stopničke, je tudi dejstvo, da letos za njih odlično nastopa Jure Zrimšek. Slednji bo skušal s pomočjo izkušenih kolesarjev Mateja Stareta, Vladimirja Kerkeza in Uroša Šilarja doseči tudi to. V pomoč jim bosta še Nik Burjek in Mark Džamastagič.

Švab računa na visoko uvrstitev v skupnem seštevku

O pričakovanjih je za Sportal najprej spregovoril Gašper Švab. "Od letošnje dirke po Sloveniji pričakujem podobno vožnjo kot lani. Zadovoljen bi bil z visoko uvrstitvijo v skupnem seštevku dirke, kot mi je to uspelo lani. Največ vsekakor pričakujem od 3. etape, ki se zaključi s ciljnim vzponom na Krvavec," je dejal Švab. Za belo majico najboljšega mladega kolesarja se bo zadnjič na dirki po Sloveniji boril Blaž Furdi. "Vsekakor zelo težko povem, kaj lahko pričakujem od dirke. Tako psihično kot fizično sem že zelo utrujen. Upam, da bom še lahko konkurenčen najboljšim, saj dirkam že vse od pričetka sezone. Največ pričakujem od 1. in zadnje 4. etape, v katerih se bom še posebej potrudil. V skupnem seštevku bi bil zadovoljen z uvrstitvijo med najboljših dvajset," je povedal Furdi.

Matej Stare, ki je najbolj izkušen kolesar v ekipi, želi dirko odločiti v prid Savi že pred tretjo etapo: "Želim si čim bolj aktivne dirke. Kot ekipa smo dovolj močni, da lahko dirkamo bolj aktivno in ne čakamo le na Krvavec. Osebno lahko vidnejši rezultat dosežem v primeru, da sem član ubežne skupine, ki prikolesari v cilj pred glavnino. Za ciljni šprint glavnine nisem dovolj hiter. Kaj lahko storimo, bomo videli šele na dirki sami. Vsekakor bi bil vesel uvrstitve med najboljše tri v kateri izmed etap."

Nik Burjek in Mark Džamastagič bosta skušala čim bolj pomagati ostalim sotekmovalcem. "Rad bi bil v čim večjo pomoč in podporo sotekmovalcem, ki lahko dosežejo dobre rezultate. Osebno pričakujem nekoliko bolj aktivno in odprto dirko, kot je bila slednja v preteklosti. Tako bi lahko nase opozoril z udeležbo v kakšnem pobegu in imel s tem večje možnosti za kakšen soliden rezultat v posamezni etapi. Želim si visoke ekipne uvrstitve, saj smo letos že velikokrat dokazali, da smo močna in homogena ekipa," je dejal Burjek. Najmlajši član ekipe na dirki bo Mark Džamastagič. Kolesar, ki prihaja z Bleda, se zelo veseli priložnosti, ki jo je dobil: "Osebno se zelo veselim nastopa na največji dirki v Sloveniji. Veselim se dejstva, da bodo na dirki nastopili tudi kolesarji iz Pro tour ter profesionalnih kontinentalnih ekip. Imam šele 19 let in mi priložnost, ki sem jo dobil, pomeni veliko. Skušal bom doseči čim več. Veselim se že štarta etape na Bledu pred domačimi gledalci."

Ne spreglejte