Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
10. 11. 2013,
11.15

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Nedelja, 10. 11. 2013, 11.15

8 let

Quintana na Giro, Valverde na Tour?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Čeprav bo šele čez dober mesec dni znano, na kateri izmed tritedenskih kolesarskih dirk bosta nastopila Nairo Quintana in Alejandro Valverde, lahko pričakujemo nastop Quintana na Giru.

Vodstvo španske kolesarske ekipe Movistar bo namreč šele v sredini decembra potrdilo program dirk omenjenih dveh kolesarjev. A glede na znani trasi dirke po Italiji (Giro) in dirke po Franciji (Tour) lahko pričakujemo nastop Quintane na dirki po Italiji ter nastop Valverdeja na dirki po Franciji. Na dirki po Španiji (Vuelta) bi nato lahko videli nastop obeh kolesarjev. Seveda bi pričakovali, da bo mladi Quintana nastopil na Touru, kjer je letos osvojil 2. mesto. A njegova mladost (23 let) ter veliko zahtevnejša trasa na Giru bosta verjetno odločilnega pomena pri izbiri najpomembnejšega cilja v novi sezoni. Na Giru se bo kar devet etap končalo s ciljnim vzponom. Viggiano (5. etapa), Montecassino (6. etapa), Montecopiolo (8. etapa), Sestola (9. etapa), Oropa (14. etapa), Montecampione (15. etapa), Val Martello (16. etapa), Panarotta-Valsugna (18. etapa) in Monte Zoncolan (20. etapa) ter gorski kronometer v Monte Grappo (19. etapa) so cilji etap, ki več kot ustrezajo Quintani. "Giro me je vedno bolj privlačil kot Tour, saj ima več zahtevnih gorskih etap. Menim, da mi trasa ustreza," je pred dobrim mesecem dni na predstavitvi trase Gira dejal Quintana. A Quintani zagotovo ne bo lahko zmagati, če bo nastopil na Giru, sodelovanje na katerem so že potrdili Cadel Evans, Joaquin Rodriguez in Michele Scarponi.

Na Touru, kjer se pet etap konča s ciljnim vzponom, lahko pričakujemo nastop Alejandra Valverdeja. Ta bo aprila prihodnje leto dopolnil 34 let, a Toura še nikdar ni končal na stopničkah zmagovalnega odra. Najboljši je bil leta 2007, ko je bil sedmi, medtem ko je bil letos osmi. A letos mu je uvrstitev na stopničke zmagovalnega odra odnesla okvara kolesa v eni izmed etap. Zanimivo pa je, da zmagovalec dirke po Španiji (2009) še nikdar v svoji karieri ni nastopil na dirki po Italiji. Če se bo vodstvo ekipe odločilo, kot predvidevamo, lahko pričakujemo nastop obeh kolesarjev na dirki po Španiji. Njena trasa še ni znana (januarja 2014), a bo zagotovo zahtevna. Valverde je letos zasedel 3. mesto in ima tako kot Quintana za seboj izjemno sezono. Na najpomembnejših enodnevnih klasičnih dirkah je nastopil najboljše do zdaj. Drugi je bil na dirkah Amstel Gold Race, Clasica San Sebastian in dirki po Lombardiji, medtem ko je bil tretji na dirki Liege-Bastogne-Liege ter na cestni dirki svetovnega prvenstva v Firencah.

Ne spreglejte