Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Nedelja,
17. 6. 2018,
8.10

Osveženo pred

5 let, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,72

Natisni članek

Nedelja, 17. 6. 2018, 8.10

5 let, 10 mesecev

Pred 5. etapo na dirki Po Sloveniji - kronometer od Trebnjega do Novega mesta

Primož Roglič tik pred tem, da ga okronajo za kralja

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,72

Pred osrednjim junakom letošnje jubilejne 25. dirke Po Sloveniji Primožem Rogličem je le še 21,5 kilometra dolg kronometer od Trebnjega do Novega mesta - začel se bo ob 12. uri. Če se ne bo zgodilo kaj nepredvidljivega, ga bodo v Novem mestu drugič v karieri okronali za kralja slovenske kolesarske pentlje. Zanimivo bo v boju za majico najboljšega mladega kolesarja, zanjo pa se bo potegoval nadarjeni Slovenec Tadej Pogačar.

Pred Primožem Rogličem je še 21,5 km dolg kronometer in druga krona na dirki Po Sloveniji bo njegova. | Foto: Urban Urbanc/Sportida Pred Primožem Rogličem je še 21,5 km dolg kronometer in druga krona na dirki Po Sloveniji bo njegova. Foto: Urban Urbanc/Sportida Z izjemno vožnjo v kraljevski etapi si je Primož Roglič (LottoNL Jumbo) prikolesaril lepih 33 sekund naskoka pred najbližjim zasledovalcem Rigobertom Uranom, ki je lani na slovitem Tour de France osvojil izvrstno drugo mesto.

In ker je Rogla odličen tudi v kronometru, ki kolesarje čaka zadnji dan dirke Po Sloveniji, je težko verjeti, da bi mu lahko zmago vzel iz rok. Zlasti, kjer je Roglič aktualni svetovni podprvak v tej disciplini. Lani je bil v Bergnu namreč izvrsten drugi.

5. etapa

5 etapa | Foto:

5. etapa - 17. junij
Štart Trebnje
Cilj Novo mesto
Dolžina 21,5 km
Časovnica etape  
Profil etape  

"Zanimivo bo tudi danes"

"Zadnjič sem kronometer odpeljal na dirki po Baskiji. Ko sem padel, sem imel poškodovan komolec in nisem treniral. Danes bo tudi zanimivo," poudarja član nizozemskega moštva, ki je v Sloveniji ustvaril evforijo.

Poglavitno delo je opravil v kraljevski etapi. | Foto: Urban Urbanc/Sportida Poglavitno delo je opravil v kraljevski etapi. Foto: Urban Urbanc/Sportida

Ogromno navijačev se je zbralo ob trasi dirke Po Sloveniji pa tudi na cilju. Včeraj v Kamniku je bilo vzdušje izjemno, vsi pa so pozdravili veliko vožnjo nekdanjega smučarskega skakalca, ki je dirko Po Sloveniji že osvojil leta 2015 - takrat v dresu Adrie Mobila.

Odlično je kolesaril tudi včeraj drugouvrščeni Matej Mohorič. Zlasti pri spustih mu ni bilo enakega. In kaj pripravlja za danes? "Bomo videli, kako si bodo noge opomogle po kraljevski etapi. Verjamem, da bom iz sebe izstisnil maksimum. Vem, da je proga precej težka. Bomo videli, kako bo," pravi član Bahrain Meride.

Mladi Pogačar v lovu za tremi sekundami

Če so tako rekoč vse majice že dodobra ustoličene pri kolesarjih, pa je odprto vprašanje le še za belo majico, ki jo nosi najboljši mladi kolesar. Po štirih dneh kolesarjenja je na plečih Avstralca Michaela Storerja (Sunweb), ki ima pred članom ljubljanskega Gusta Xauruma Tadejem Pogačerjem pičle tri sekunde prednosti.

Tadej Pogačar je lani imel na koncu oblečeno belo majico. Mu bo uspelo tudi letos? Danes mora nadoknaditi tri sekunde. | Foto: Vid Ponikvar Tadej Pogačar je lani imel na koncu oblečeno belo majico. Mu bo uspelo tudi letos? Danes mora nadoknaditi tri sekunde. Foto: Vid Ponikvar

In v 21,5 kilometra dolgem kronometru se da ogromno pridobiti, zato so tri sekunde majhna prednost.

"Nisem preveč samozavesten za kronometer, vendar mislim, da bi si lahko izboril belo majico," pa je dejal Pogačar, ki se razvija v odličnega kolesarja. Včeraj je kolesaril z najboljšimi, na koncu pa osvojil četrto mesto.

Ne spreglejte