Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
17. 6. 2010,
22.05

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Četrtek, 17. 6. 2010, 22.05

8 let

Popravni izpit za šprinterje?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Ali je bil razplet ciljnega šprinta 1. etape kolesarske dirke Po Sloveniji odraz realne pripravljenosti šprinterjev ali le splet okoliščin, bo razkrila 2. etapa s ciljem v Beljaku.

Prihod v cilj 166 kilometrov dolge etape bo veliko bolj enostaven in ne tako tehnično zahteven, kot je bil slednji v zadnjih kilometrih etape s ciljem v Medvodah. Poleg treh letečih bosta v etapi na sporedu še dva gorska cilja. Prvi bo vzpon na Ljubelj ter zahteven spust na avstrijsko stran in vzpon na Bad Bleiberg, katerega vrh je od cilja etape oddaljen le še 17 kilometrov.

Prav slednje bo marsikatero izmed ekip spodbudilo, da bodo skušale etapo odločiti v svoj prid še pred prihodom v Beljak. Predvsem ekipa ISD-Neri, z Viscontijem in Sinkewitzem na čelu, je v 1. etapi videla, da ne sme čakati na ciljni šprint glavnine, v katerem je nekaj kolesarjev v tem trenutku hitrejših od Viscontija, ki je vodilni na lestvici Evropa toura. Visconti je prihod v cilj etape videl že lani, ko je zmago slavil Jakob Fuglsang.

Etapa bo verjetno prezahtevna za Francesca Chicchija, ki je imel veliko težav že prvi dan. Borut Božič je imel v 1. etapi odličen položaj pred šprintom, a prazne noge. ''Bil sem v odličnem položaju, ki ga pa žal nisem uspel izkoristiti. Zelo sem bil razočaran v cilju etape in le upam lahko, da bom imel v 2. etapi več moči. Naredil bom vse, da v cilj prikolesarim z najboljšimi,'' je za Sportal v cilju 1. etape povedal Božič, ki je zasedel 8. mesto. Tik za njim je ciljno črto prečkal še en izmed šprinterskih zvezdnikov: Daniele Bennati, ki je tokrat tekmec Chicchiju, s katerim se borita za eno vozovnico za nastop na Touru.

Veliko je tudi kolesarjev v glavnini, ki niso bili zadovoljni z odločitvijo sodnikov, da večina kolesarjev zaradi padca v zadnjih treh kilometrih, dobi čas zmagovalca. ''Nekateri smo veliko tvegali zato, da bi si pridobili nekaj prednosti pred tekmeci. S tem bi bila dirka bolj zanimiva, a sedaj smo zopet na pričetku in lahko ponovno tvegamo svoje zdravje za prazen nič,'' je bil jezen na sodnike Vladimir Kerkez. ''Nimaš kaj. Na odločitve sodnikov ne moremo vplivati. Tako pač je in vsekakor bomo ponovno poskusili vse, da si kje prikolesarimo prednost pred tekmeci. Če ne na vzponu, pa na spustu,'' je zaključil Kerkez. Dejstvo je, da je v 1. etapi kar nekaj kolesarjev izgubilo stik z glavnino že pred začetkom zadnjih treh kilometrov dirke oz. zadnjega kroga dirke, a so nato dobili čas zmagovalca.

Pričakujemo lahko izredno hitro prvo uro dirke s številnimi poskusi pobega. Nato bo pobegnilo nekaj kolesarjev in tempo v glavnini bodo narekovali kolesarji ekipe Lampre-Farnese Vini, ki bodo branili rumeno majico Boleta. Kako se bo v nadaljevanju odvijala etapa, bo odvisno predvsem od sestave ubežne skupine ter dirkanja ekip, ki ne bodo imele svojih predstavnikov v ubežni skupini. Vsekakor je največ možnosti, da bo o zmagovalcu etape odločal ciljni šprint skupine tridesetih kolesarjev. In prav v slednjem gre glede na videno ponovno staviti na Boleta, ki je v 1. etapi slavil svojo prvo etapno zmago na dirki Po Sloveniji!

Ne spreglejte