Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
28. 11. 2011,
21.22

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Ponedeljek, 28. 11. 2011, 21.22

8 let, 1 mesec

McQuaid govoril o morebitnih novih primerih

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Predsednik Mednarodne kolesarske zveze Pat McQuaid je dejal, da v naslednjih dneh ali tednih lahko pričakujemo nekaj novih primerov v povezavi z biološkimi potnimi listi.

McQuaid je za spletno stran Cyclingnews dejal: ''Ne vem točno, kje smo s primeri, a lahko rečem, da poteka razprava na sedežu UCI o številu kolesarjev, ki so v obravnavi zaradi parametrov krvnih vrednosti. Menimo namreč, da bi morali uvesti postopek zoper njih. Počakati moramo na pričetek postopka, a ne morem reči kdaj oziroma, ali se bo slednji sploh pričel, saj odločitev o tem še ni bila sprejeta. Ne morem reči, ali so to eden, dva ali trije kolesarji. Proces je že povsem pri koncu, a ne vem točno kje. Lahko bo trajalo še tedne ali le nekaj dni.''

Mednarodna kolesarska zveza (UCI) je biološki potni list uvedla leta 2008. Zadnja najbolj znana kolesarja, ki sta prejela dvoletno prepoved nastopanja po zaslugi biološkega potnega lista sta bila Tadej Valjavec in Franco Pellizotti. Od sredine lanskega leta pa do danes ni bilo nobenega novega primera. Kaj se dogaja? Imamo predsednika UCI, ki se mu "ne sanja" o tem kaj se dogaja z biološkim potnim listom in morebitnimi novimi primeri, a je dovolj samozavesten, da obvesti medije, da bi se v povezavi s tem morali odpreti novi primeri, saj naj bi nekateri kolesarji uporabljali prepovedana sredstva. A hkrati v isti sapi doda, da moramo počakati, da se prične proces za katerega niti ne ve povedati ali se bo sploh začel.

Če povemo drugače, je McQuaid hotel povedati, da obstaja možnost, da se na podlagi sumljivih parametrov odprejo novi primeri, a ni še povsem zagotovo, da se bo to zgodilo. Vsekakor je novica zelo pomembna, a hkrati mogoče le poskus McQuaida, da povrne nekaj legitimnosti UCI, ki v zadnjem letu in pol ni uspela dokazati, da je biološki potni list učinkovit. Podobno novico je McQuaid v javnost lansiral tudi pred nekaj meseci, ko je ponovno za Cyclingnews dejal, da potekajo razprave v povezavi s šestimi, sedmimi, osmimi, devetimi ali desetimi kolesarji v povezavi z uporabo minimalnih doz.

Šport na splošno je zaradi gospodarske krize v negotovem stanju. Sponzorjev, ki lahko še vlagajo v šport, je vse manj in to velja tudi za kolesarstvo. S takšnimi izjavami mu predsednik UCI zagotovo ne pomaga. Ko gre za nekaj tako resnega, kot so prepovedana sredstva bi o tem morali obveščati javnost le po uradni poti. Biološki potni list je zagotovo nekaj doprinesel k boju proti dopingu. Vendar takšno špekuliranje v medijih ne pomaga nikomur. Še hujše je to, da predsednik UCI ne ve, kako daleč so v tem primeru, a čuti potrebo, da govori o tem. Vse kar lahko iz tega z gotovostjo razberemo je, da je zmeda na UCI.

Ne spreglejte