Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
13. 6. 2008,
17.01

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Petek, 13. 6. 2008, 17.01

8 let

Krvavec prinesel Golčerju drugo zmago

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Po dveh dneh in nič kaj pretresljivemu dogajanju je petek 13. vendarle prinesel ljubiteljem kolesarstva zadoščenje. Kraljeva etapa je ponudila številne užitke, na prestol pa se je usedel Jure Golčer.

Za razliko od minulih let, ko je zmagovalca določil vzpon na Vršič, je letos prestiž vzel Krvavec. Organizatorji so zaradi slabega vremena tretjo etapo nekoliko skrajšali, vendar smo vseeno lahko spremljali razburljiv razplet.

Golčer je pred začetkom vzpona celo padel

Kolesarji so kljub temu, da je etapa potekala na vraževeren dan (petek 13.), začeli bliskovito in imeli po eni uri vožnje povprečno hitrost kar 50 km/h. Že na osmem kilometru smo lahko videli prvi pobeg osmih kolesarjev, katerim se je kmalu priključila še peterica. Po 27 kilometrih jih je glavnina ujela, le tri kilometre kasneje pa so se Jure Zrimšek (Adria Mobil), Matej Stare (Perutnina Ptuj), František Klouček (PSK), Luca Solari (Serramenti PVC) in Enrico Rossi (NGC Medical) odločili za nov napad. V zelo slabih razmerah za vožnjo – tekmovalce je oviral dež in veter, temperatura zraka pa je bila v okolici Kranja le 11 stopinj Celzija – so uspeli izjemno hitro vrteti pedala in si privozili nekaj več kot tri minute prednosti pred glavnino.

Ob začetku vzpona na Krvavec pri 110 kilometrih so bili ubežniki še vedno v ospredju, vendar jih je glavnina počasi že začela loviti. Glavni junak tretje etape Jure Golčer (LPR) je le nekaj kilometrov poprej še ležal na tleh, potem ko je padel, vendar je s pomočjo klubskih kolegov kmalu ujel priključek, nato pa se začel v velikem slogu vzpenjati na znano slovensko smučarsko središče, kjer je bilo vsega 6 stopinj Celzija.

Boj Golčer : Pellizotti dobil Slovenec

Sprva se je oblikovala skupinica, ki jo je tvorilo 14 kolesarjev, med njimi pa je bil tudi Jure Golčer. Šest kilometrov do cilja se je vključil v boj za zmago še Franco Pellizotti, član Liquigasa, ki je na nedavno končanem Giru končal v generalni razvrstitvi na odličnem četrtem mestu. Čakanja, kdo izmed vseh tekmovalcev se bo odločil za zadnji bliskovit skok, je bilo kmalu konec. Robert Kišerlovski (Adria Mobil), Franco Pellizotti (Liquigas), Jure Golčer (LPR) in Simon Špilak (Lampre) so se odlepili in pričeli boj za končno zmago. Še bolj drzne načrte pa je imel Golčer, ki je pobegnil trojici. Sprva je kazalo, da bo član ekipe LPR z visoko prednostjo osvojil tretjo etapo, nakar je pospešil Pellizotti, vendar mu je za zadnji udar k sreči zmanjkalo moči in kilometrov. "Po padcu sem zelo podvomil o končnem uspehu, vendar sem se iz kilometra v kilometer bolje počutil. Hitro mi je uspelo ujeti vse kolesarje, nato pa sem do cilja nadaljeval v svojem ritmu. Sicer sem bil v zadnjih dveh kilometrih nekoliko na trnih glede zmage, ko se je Pellizotti začel zelo hitro približevati, vendar sem nadaljeval v svojem ritmu in uspelo mi je. Izjemno sem vesel te zmage, saj je to tista prava zmaga, ki šteje. Tista, ki sem jo dobil, potem ko so jo odvzeli Nosetu, mi ne pomeni toliko," je vesel po zmagi dejal Golčer.

Eržen vrgel kost selektorju Hvastiji

Adria Mobil pa je po današnjem tretjem mestu Roberta Kišerlovskega postal najboljši slovenski klub na dirki Po Sloveniji. Športni direktor Milan Eržen je bil izjemno zadovoljen tudi z nastopom Grege Boleta in v svoji izjavi za Sportal vrgel selektorju slovenske reprezentance Martinu Hvastiji, ki bo izbral kolesarje za olimpijske igre, kost za glodati: "Vedeli smo, da bo Kišerlovski naš najboljši mož v tej etapi in upravičil je pričakovanja. Presenetil me je Bole, ki bi si zaslužil nastop na olimpijskih igrah. Lahko se zgodi, da bo na olimpijskih igrah tik pred cilj prišla skupina 30 kolesarjev, v takšnem momentu pa bi se Bole odlično znašel."

Še prej pa kolesarje čaka zadnja etapa na dirki Po Sloveniji. V soboto bodo vozili od Celja do Novega mesta, kjer bo tradicionalno cilj slovenske pentlje. Kot kaže, pa bo zmagovalec še drugič po letu 2006 postal Jure Golčer, saj jutri ne pričakujemo pretresljivega razpleta.

Ne spreglejte