Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
28. 2. 2023,
19.40

Osveženo pred

1 leto, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,03

5

Natisni članek

Antonio Tiberi

Torek, 28. 2. 2023, 19.40

1 leto, 2 meseca

Antonio Tiberi

Italijanski kolesar ubil ministrovo mačko, sledita suspenz in finančna kazen

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,03

5

Antonio Tiberi | Italijanski kolesar Antonio Tiberi je z zračno puško ustrelil mačko ministra za turizem Sam Marina. Tiberi trdi, da tega ni storil namenoma in se opravičuje za dejanje.   | Foto Guliverimage

Italijanski kolesar Antonio Tiberi je z zračno puško ustrelil mačko ministra za turizem Sam Marina. Tiberi trdi, da tega ni storil namenoma in se opravičuje za dejanje.

Foto: Guliverimage

Enaindvajsetletni italijanski kolesar Antonio Tiberi, član profesionalne ekipe Trek-Segafredo, je junija lani v bližini svojega bivališča v San Marinu z zračno puško ustrelil mačko lokalnega ministra za turizem. Sodišče mu je naložilo štiri tisoč evrov kazni, v ekipi pa so se odločili za 20-dnevni suspenz. Plačo, ki bi jo moral dobivati v tem obdobju, bodo namenili organizaciji, ki se ukvarja z zaščito živali.

Kmalu po tem, ko so iz ekipe sporočili informacijo o suspenzu kolesarja Antonia Tiberija, je sporočilo za javnost na družbenih omrežjih objavil tudi njegov agent Alex Carera. Tiberi je v izjavi sprejel odgovornost za svoje dejanje. "Globoko obžalujem svoje sramotno dejanje. To, da sem ustrelil mačko, je bilo nekaj najbolj neumnega in neodgovornega, nevarnost in resnost dejanja sem dojel šele pozneje," je Tiberi, mladinski svetovni prvak v kronometru leta 2019, zapisal v izjavi.

Po poročanju italijanskega časnika Il Corriere della Sera je Tiberi izjavil, da je usodnega junijskega večera, ko je ustrelil mačko, želel samo izmeriti strelni doseg območja (zračno puško je kupil teden prej) in da je zato meril v prometni znak. A ni šlo le za prometni znak. "Prav tako priznavam, da sem, prav tako neumno in nezavedno, meril v mačko in jo na svoje presenečenje zares ustrelil. Nobenega namena nisem imel ubiti živali. Pravzaprav sem bil prepričan, da je bilo orožje nesmrtonosno," trdi Tiberi.

Hišni ljubljenček ministra za turizem

Mačka je bila last Federica Pedinija Amatija, ministra za turizem miniaturne republike San Marino, ta je policijo o incidentu obvestil 21. junija, Tiberi pa je svoje dejanje novembra lani na zaslišanju priznal. Sodišče mu je naložilo kazen v višini štiri tisoč evrov, zasegli pa so mu tudi orožje. Pedini Amati je prepričan, da je kazen premila in da bi kolesarju morali vzeti tudi rezidentstvo.

"Mačka ni nikogar motila," je minister izjavil po poročanju časnika Il Corriere. "Mačka je bila z nami dolga leta, moja triletna hči Lucia jo je oboževala. Ne moreš ubiti hišnega ljubljenčka in jo odnesti s štiri tisoč evri kazni. Cenim, da je fant krivdo priznal, mislim pa, da ni treba, da mu omogočamo bivanje v San Marinu."

Tiberijevo opravičilo ministru, San Marinu in svoji ekipi

Tiberi je še dejal, da incidenta do zdaj javnosti ni razkril zaradi globokega občutka sramu in obžalovanja. Za svoje dejanje se je še enkrat opravičil, še posebej svoji ekipi, ki je, kot je dejal, nedolžna žrtev afere. "Moje ravnanje nikakor ni bilo primerno za profesionalnega športnika in na splošno za odgovorno in razumno osebo. Ponovno in javno se opravičujem ministru San Marina Pediniju Amatiju za čustveno škodo, ki sem mu jo povzročil, kot tudi vsem državljanom San Marina. Še enkrat ponavljam, nisem imel namena ubiti mačke, bila je nesreča."

Leta 2019 je osvojil naslov mladinskega svetovnega prvaka v vožnji na čas. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Leta 2019 je osvojil naslov mladinskega svetovnega prvaka v vožnji na čas. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Nagrade bo namenil organizaciji, ki skrbi za potepuške mačke

Napovedal je še, da bo denarne nagrade, ki jih bo osvojil v tej sezoni, namenil organizaciji, ki skrbi za potepuške mačke v San Marinu, in v zavetišču opravljal prostovoljno delo. "Naredil sem veliko napako in verjamem, da je zdaj edino, kar lahko storim, to, da se z ustreznimi dejanji odkupim."

20 dni suspenza

Tudi v ekipi Trek-Segafredo so v izjavi za javnost "obsodili vse graje vredno dejanje, ki je očitna kršitev kodeksa ravnanja ekipe". V ekipi so se odločili, da svojemu kolesarju naložijo najmanj 20 dni prepovedi nastopanja brez plačila.

To pomeni, da bo Tiberi za zdaj izpustil dirke Trofeo Laigueglia, etapno dirko od Tirenskega do Jadranskega morja in enodnevno dirko Milano–Torino. Če bo potrebno, bodo v ekipi sprejeli dodatne ukrepe.

V izjavi za javnost so zapisali še, da bodo denar, ki bi ga Tiberi zaslužil v 20 dneh, darovali ustrezni organizaciji za oskrbo, zaščito in reševanje živali, ter dodali, da so nad ravnanjem svojega kolesarja zelo razočarani.

Tiberi, ki je lani na Dirki po Španiji debitiral na tritedenskih dirkah, je odlično začel sezono. V skupnem seštevku Dirke po Avstraliji je osvojil 8. mesto, sedmi pa je bil na dirki po Združenih arabskih emiratih.

Ne spreglejte