Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
15. 8. 2021,
13.41

Osveženo pred

2 leti, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,07

Natisni članek

Nedelja, 15. 8. 2021, 13.41

2 leti, 8 mesecev

Maribor, tekma svetovnega pokala v spustu

Hrastnikova v Mariboru tik pod zmagovalnim odrom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,07
Monika Hrastnik - MB2019 | Monika Hrastnik je na domači tekmi svetovnega pokala v spustu osvojila 4. mesto, kar je njen najboljši rezultat na domačih tekmah najvišje ravni. | Foto Grega Valančič/Sportida

Monika Hrastnik je na domači tekmi svetovnega pokala v spustu osvojila 4. mesto, kar je njen najboljši rezultat na domačih tekmah najvišje ravni.

Foto: Grega Valančič/Sportida

Slovenska gorska kolesarka Monika Hrastnik je na tekmi v spustu za svetovni pokal v Mariboru dosegla četrto mesto in s tem najboljšo uvrstitev na domačih tekmah na najvišji ravni. Zmagala je Francozinja Myriam Nicole s časom 3:35,909.

Sedemindvajsetletnica iz Lepe Njive, ki je bila v kvalifikacijah v soboto peta, je po dveh vmesnih časih za tedaj vodilno Britanko Tahnee Seagrave zaostajala dve sekundi, nato pa v zadnjem delu prašne in spolzke proge nadoknadila ogromno časa in v cilju za vsega štiri tisočinke sekunde prehitela Britanko.

Monika Hrastnik
Sportal Monika iz Lepe Njive, ki se ne boji "metati" na glavo #intervju

Kljub prevzemu vodstva so evropsko prvakinjo minulega konca tedna v Mariboru do konca prehitele tri od preostalih štirih tekmic, tako da je Hrastnikova zasedla končno četrto mesto. To je bil najboljši izid slovenske predstavnice na domačih tekmah v Mariboru. Pred tem je bila v svetovnem pokalu peta lani na prvi od dveh tekem ter leta 2019.

Zadovoljna, da je konec tedna zdržala brez padca

"Že prva vožnja za trening je bila drugačna kot včeraj, še več se je naredilo lukenj, bolj spolzko je bilo, tudi več prahu. Težko držiš krmilo in linijo, zato sem zadovoljna, da sem konec tedna končala brez padca," je še dejala 27-letnica.

"Bila je res težka dirka, na koncu ti že skorajda zmanjka moči, ampak veš, da moraš stisniti. Punce so zelo hitre, časi so zelo skupaj," je še tekmice ocenila najboljša Slovenka v spustu.

Hrastnikova je za zmagovalko Nicolovo zaostala 4,493 sekunde. Francozinja je bila za 1,322 sekunde hitrejša od druge Italijanke Eleonore Farina, svetovno prvakinjo, Švicarko Camille Balanche pa je prehitela za 3,194 sekunde.

Med prijavljenimi tekmovalkami je bila od Slovenk tudi Špela Horvat, ki pa se je že v soboto pred kvalifikacijami poškodovala na treningu in tako izpustila domačo preizkušnjo.

Dvojno francosko slavje v Mariboru, Berginc 35.

Francoski gorski kolesar Loris Vergier je zmagovalec tekme za svetovni pokal v Mariboru. Tudi na drugem mestu je bil Francoz Thibaut Daprela, tretje pa je pripadlo Britancu Laurieju Greenlandu. Najboljši Slovenec je bil Luka Berginc na 35. mestu. Žak Gomilšček je končal kot 47. 

"Pri vstopu v prvi gozd sem naredil napako in si odpel pedal. Zato sem se lovil še kakšnih 15 sekund, se nato le sestavil in do konca celo malce pridobival. Nasploh sem zadovoljen, vse je v redu," je po preizkušnji dejal Berginc.

 

Vergier, v Mariboru je pretekli konec tedna postal evropski prvak, je tako na Štajerskem slavil že četrtič zapovrstjo. Lani je namreč dobil obe tekmi v svetovnem pokalu. Izjemno zanimivo preizkušnjo je evropski prvak dobil s časom 3:05,064 minute, v cilju pa je bil od rojaka Daprelaja boljši za 1,755 sekunde. Britanec je na tretjem mestu zaostal 2,840 sekunde.

V prvem delu današnjega sporeda so organizatorji izvedli tekmovanje mladincev in mladink. Pri dekletih je bila najhitrejša Britanka Phoebe Gale, pri fantih pa Kanadčan Jackson Goldstone. Slovenskih predstavnikov ni bilo na startu.

Najboljši v spustu se bodo naslednjič merili na svetovnem prvenstvu v italijanskem Val di Soleju. Tam bodo tekmovanja v spustu in olimpijskem krosu ter drugih disciplinah potekala med 25. in 29. avgustom.

Ne spreglejte