Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
6. 9. 2014,
18.04

Osveženo pred

1 leto, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Alberto Contador Dirka po Španiji Dirka po Španiji

Sobota, 6. 9. 2014, 18.04

1 leto, 9 mesecev

Hesjedal s pobegom do etapne zmage, Contador povečal prednost

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Kanadčan Ryder Hesjedal je zmagovalec 14. etape kolesarske dirke po Španiji.

Kolesarju Garmina, nekdanjemu zmagovalcu Gira, je v več kot 200 kilometrov dolgi gorski etapi s ciljem v La Camperoni uspel dolg pobeg, na koncu je imel deset sekund prednosti pred soubežnikom, Švicarjem Oliverjem Zauggom, tretje mesto je zasedel Španec Imanol Erviti.

Pred prvo izmed treh zahtevnih etap je bilo slišati, da se dirka zdaj začenja zares. Pred tekmovalci so etape, ki bodo odločale o končni zmagi, prva izmed njih je vsebovala tri vzpone, končala se je z 8,3 kilometra dolgim klancem, njegove zadnje kilometre so strokovnjaki ocenili za brutalne. A za etapno zmago se niso udarili najboljši, ampak ubežniki, ki so imeli sredi etape že osem minut prednosti. Pobeg je začelo 23 kolesarjev, pred vznožjem zaključnega vzpona jih je bilo še 12, a nobeden ni bil nevaren za skupni vrstni red, tako da so jih favoriti pustili naprej. Hesjedal je bil najbolj zveneče ime med ubežniki, kar je na koncu dokazal z zmago.

"Možnosti za najvišja mesta sem izgubil že prej, tako da sem si želel dobiti vsaj etapo. Prvo priložnost sem imel v sedmi etapi, a sem padel, svojo drugo pa sem vendarle izkoristil. Vedel sem, da sem dobro telesno in psihično pripravljen, danes sem si rekel, da se moram boriti in to dokazati. Dolgo nisem zmagal, zadnji dve sezoni sta bili slabši od pričakovanj, a danes sem dobil manjše zadoščenje," je po drugi etapni zmagi na Vuelti, prvič je zmagal leta 2009, dejal 33-letni Kanadčan.

Za ubežno skupino se je odvijal boj za najvišja mesta v skupnem seštevku. Prvi je napadel Valverde, a konkurenti so mu lahko sledili, na koncu pa se je kot najmočnejši izkazal Chris Froome, zasedel je deseto mesto, zaostal pa dve minuti in 36 sekund. Vodilni Alberto Contador (Tinkoff Saxo) je za Britancem zaostal sedem sekund, a vseeno povečal svojo prednost pred najbližjim zasledovalcem, saj je Valverde v primerjavi z njim izgubil dodatnih 22 sekund, tako da zdaj zaostaja 42 sekund.

"Zadovoljen sem. Chris in El Purito sta me sicer premagala, a najbolj pomembno je, da ne za veliko. Sem pa kar veliko pridobil na račun Alejandra in drugih. Zaključni vzpon je bil težak, a vesel sem, da nisem imel pretiranih težav. Bolečin ne čutim več, vse gre tako, kot si želim. Težkih etap bo še veliko, tako da ne bi ničesar napovedoval," je bil na cilju zadovoljen Contador.

Froome se je prebil na tretje mesto, njegov zaostanek znaša minuto in 13 sekund, napredoval je tudi Španec Joaquin Rodriguez, Kolumbijec Rigoberto Uran pa je bil poraženec dneva, v skupni razvrstitvi je izgubil dve mesti.

Ne spreglejte