Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
6. 7. 2013,
14.37

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sobota, 6. 7. 2013, 14.37

8 let

Froome deklasiral tekmece in oblekel rumeno majico

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Osemindvajsetletni Britanec Christopher Froome je zmagovalec prve gorske etape na letošnji dirki po Franciji. Na 2. in 3. mestu sta etapo končala Richie Porte in Alejandro Valverde.

V 195 kilometrov dolgi 8. etapi so kolesarji pričeli z vzponi v Pirenejih. Že po prvem kilometru je glavnina dovolila pobeg štirim kolesarjem. Srečo v etapi s tremi kategoriziranimi gorskimi cilji so preizkušali Johnny Hoogerland (Vacansoleil-DCM), Jean Marc Marino (Cofidis), Christophe Riblon (Ag2r-La Mondiale) in Rudy Molard (Cofidis). Prav Riblon je bil tisti kolesar med ubežniki, ki je že leta 2010 slavil etapno zmago na dirki po Franciji. In to prav v etapi s ciljem v smučarskem središču Ax 3 Domaines, kjer je bil cilj tudi današnje etape. Tudi takrat so bili v begu štirje kolesarji. Vzpon na predzadnji klanec v etapi (prelaz Pailheres) je Riblon takrat pričel s štirimi minutami prednosti pred glavnino. Takoj se je otresel tekmecev, prvi opravil z vzponom in nato uspel tudi v cilj prikolesariti s skoraj minuto prednosti pred zasledovalci iz glavnine. A danes je bila glavnina nekoliko bližje, saj so ubežniki dobrih 15 kilometrov dolg vzpon pričeli le z dvema minutama in pol prednosti pred glavnino.

Kmalu se je v ospredju Riblon otresel tekmecev in sam nadaljeval proti vrhu vzpona. Prvi se je iz glavnine v beg podal Nizozemec Robert Gesink (Blanco). Dobra dva kilometra kasneje je sledil še pobeg Thomasa Voecklerja (Europcar). Na polovici vzpona glavnini, v kateri ni bilo več kot 50 kolesarjev, ni mogel več slediti Ryder Hesyedal (Garmin-Sharp). Kilometer zatem je odpadel tudi Daryl Impey, ki se je tam poslovil od rumene majice vodilnega v skupnem seštevku. Nato je pedala na polno pohodil Kolumbijec Nairo Quintana (Movistar), ki je hitro ulovil Voecklerja in nato še Gesinka. Nihče izmed njiju mu ni mogel slediti. V glavnini, na čelu katere je bil Konstantsin Siutsou (Sky), je bilo vse manj kolesarjev. Kmalu zatem je Quintana ulovil še Riblona, a tudi slednji ni bil kos razpoloženemu Kolumbijcu, ki je prvi prečkal najvišjo točko letošnje dirke po Franciji. Prelaz Pailheres leži na nadmorski višini 2001 metrov in je bila zanj razpisana tudi nagrada v višini 5.000 evrov v spomin na Henrija Desgrangeja. Glavnina je za Quintano na vrhu vzpona, od koder je bilo do cilja še 29 kilometrov, zaostajala minuto. Vmes je bil še Francoz Pierre Rolland (Europcar).

Na spustu Quintana ni bil tako suveren, medtem ko je Britanec Peter Kennaugh (Sky) opravil izjemno delo. Na čelu glavnine, v kateri ni bilo več kot 30 kolesarjev, je narekoval tako oster tempo, da je Quintana pričel 7.8 kilometra dolg ciljni vzpon z le dvajsetimi sekundami prednosti pred glavnino. Takoj po pričetku vzpona ga je ulovil še Rolland. A Quintana je ponovno pohodil pedala na polno in Rolland je lahko le še s pogledom sledil Kolumbijcu. Delo Kennaugha je prevzel Richie Porte (Sky), katerega tempo je povzročil še več težav nekaterim kolesarjem. Že 7 kilometrov do cilja so v težave zašli Tejay Van Garderen, Cadel Evans (oba BMC Racing) in Andy Schleck (RadioShack-Leopard). Tempu, ki ga je narekoval Porte so 6 kilometrov do cilja lahko sledili le še Christopher Froome, Alberto Contador, Roman Kreuziger in Alejandro Valverde! Pet kilometrov do cilja je bil Quintana ujet, medtem ko je pedala na polno pohodil Froome. Zaradi tega, ker Contador že kakih 300 metrov pred tem ni mogel več slediti najboljšim je moral počakati tudi Kreuziger. Froome je kolesaril z lahkoto, medtem ko je Porte le sledil Quintani. A se je Tasmanec nato le otresel Quintane. Froome je v ospredju kolesaril z visoko frekvenco obratov. Sledili so Porte, Valverde in skupina s Contadorjem. Froome je dobesedno letel proti cilju in slavil svojo drugo etapno zmago na dirki po Franciji v karieri. Prvo je dosegel lani, ko je zmagal 7. etapo. Na 2. mestu je etapo končal njegov moštveni kolega Richie Porte, medtem ko je bil Španec Alejandro Valverde 3.

V nedeljo bo na sporedu še ena zahtevna etapa v Pirenejih. Kolesarje čaka 169 kilometrov dolga etapa, v kateri bo na sporedu 5 kategoriziranih vzponov. Od tega bodo štirje 1. in eden 2. kategorije.

Ne spreglejte