Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
11. 6. 2008,
18.13

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sreda, 11. 6. 2008, 18.13

8 let

Cucinotta presenetil sebe in šprinterske kralje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Čeprav je prvo etapo dirke Po Sloveniji v veliki meri zaznamoval pobeg Kristjana Fajta (Perutnina Ptuj), pa je na koncu slavo v ciljnem šprintu pobral Italijan Claudio Cucinotta (LPR).

Dolgo pričakovana dirka Po Sloveniji se je vendarle začela z etapo od Ljubljane do Postojne. Kolesarji so na 161 kilometrov dolgo pot krenili s Tromostovja, kjer jih je pozdravilo kar lepo število ljubiteljev kolesarstva.

Že pred začetkom etape so se mnogi spraševali, ali mislijo tista moštva, ki računajo na končno zmago, svoje adute pokazati šele v tretji etapi, ki bo gorska s ciljem na Krvavcu. Tekom trase je ta teza vse bolj dobivala končno razsežnost. Edini, ki je poživil pot od glavnega mesta preko Dolenjske in vse do Postojne, je bil Kristjan Fajt.

Fajt je vendarle dobil nagrado

Član Perutnine Ptuja se je na 15 kilometru skupaj z Juretom Zrimškom, Blažom Žunom, Pierpaolojem Tondom in Francom Pellizottijem pridružil trem ubežnikom (Matej Stare, Werner Falthainer in Esdy Serry), le dva kilometra kasneje pa je ostal povsem sam, čeprav tega ni pričakoval: "Zadovoljen sem z današnjim nastopom. Nekoliko mi je žal, da sem moral samostojno voziti tako dolgo. Mislil sem, da se mi bo priključil še kdo od kolesarjev, vendar ni nihče hotel vleči z menoj. Vseeno sem se odločil za solo vožnjo, s katero moram biti nadvse zadovoljen," je po prihodu v cilj razlagal Fajt, ki je vozil sam kar 112 kilometrov, najvišjo prednost pa si je prikolesaril pri 75 kilometrih. Takrat je ta znašal debelih sedem minut.

Za nagrado za odlično vožnjo je Fajt – pred drugim letečim ciljem v Cerknici mu je celo počila guma – po koncu etape oblekel pikčasto majico, ki pripada najboljšemu hribolazcu. V Kopru rojeni kolesar je namreč osvojil oba gorska cilja, prvega v Runarskem in drugega na Planini, najhitrejši pa je bil tudi na dveh letečih ciljih, in sicer v Vidmu in Cerknici.

Pričakovali legende šprinta, presenetil Cucinotta

Vseeno pa je slavo prvega dne pobral Italijan Claudio Cucinotta, član LPR-ja, za katerega kolesari tudi Slovenec Jure Golčer. Sicer pa je Cucinotta nekoliko presenetljivi zmagovalec šprinterske etape, saj so mnogi pričakovali, da bodo na koncu povsem na vrhu šprinterski zvezdniki te dirke, kot so Francesco Chicchi (Liquigas), Danilo Hondo (Serramenti PVC) in Gabriele Balducci (Acqua Sapone).

"Izredno sem vesel zmage, saj je to moja prva med profesionalnimi kolesarji. V Slovenijo smo prišli z dobro ekipo in pričakujemo dober rezultat. Sam sem tega uspeha še toliko bolj vesel, saj prihajam iz Udin, kar je zelo blizu Slovenije," je po zmagi presrečno za Sportal dejal Claudio Cucinotta, ki je postal profesionalni kolesar šele pred dvema letoma. Takrat je vozil za moštvo Tenax-Salmilano, od koder je tudi prišel v LPR.

V četrtek bo na sporedu primorska etapa. Kolesarji bodo začeli vrteti pedala v Piranu, zaključek pa bo v Kopru. Verjetno so nekatera moštva razočarana z današnjim razpletom, ker so bila preveč pasivna, zato lahko v drugi etapi pričakujemo nekoliko več raznolikega dogajanja.

Ne spreglejte