Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
1. 6. 2008,
18.08

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Nedelja, 1. 6. 2008, 18.08

8 let

Contadorju po Touru še Giro

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
V Milanu se je končala 91. kolesarska dirka Po Italiji. Končni zmagovalec dirke je postal Španec Alberto Contador, ki je lani slavil na dirki Po Franciji. Tadej Valjavec 13.!

Contador je s petindvajsetimi leti slavil že na dveh velikih etapnih dirkah. Medtem, ko je lani slavil na dirki Po Franciji in zmagal tudi v eni etapi je letošnji Giro dobil brez etapne zmage. Glede na to, da Astane ne bo na letošnjem Touru se že poraja vprašanje ali je Contador sposoben slaviti tudi na dirki Po Španiji, ki se bo pričela 30. avgusta v Granadi.

Vprašanje pred današnjo 28,5 kilometra dolgo posamično vožnjo na čas ni bilo ali bo Riccardo Ricco uspel premagati Contadorja ampak ali bo uspel zadržati drugo mesto v skupnem seštevku pred Marziom Bruseghinom in Francom Pellizottijem. Oba sta za njim zaostajala dve minuti. Na prvem vmesnem času na enajstem kilometru je bil Contador najboljši od kolesarjev z vrha skupnega seštevka.

Odlično je s posamično vožnjo na čas opravil Pellizotti, ki je za skupnim tretjim mestom zaostal le dve sekundi. V cilju se je lahko tretjega mesta veselil Marzio Bruseghin. Ricco je zelo solidno odpeljal kronometer in ubranil drugo mesto. Iz kilometra v kilometer se je višje prebijal Alberto Contador. Na prvem merjenju vmesnega časa je imel štirinajsti čas, na drugem že sedmega. Ciljno črto je prečkal s sedmim časom.

Etapno zmago je slavil 32 letni Marco Pinotti. Aktualni italijanski prvak v posamični vožnji na čas je sijajno opravil z drugo polovico kronometra. Drugo mesto je osvojil njegov moštveni kolega Tony Martin ter tretje Mikhail Ignatiev. Od Slovencev je najbolje nastopil Simon Špilak. Tadeju Valjavcu ni bilo potrebno goniti na vso moč saj je bilo nemogoče, da bi Vincenza Nibalija premagal za tri minute kot tudi ni bilo verjetno, da bi ga Gustav Erik Larsson premagal za štiri minute. V vsakem primeru bi ostal na 13. mestu v skupnem seštevku kar je ponovno sijajen dosežek za najboljšega Slovenca na tritedenskih dirkah.

Poleg Valjavca si vse pohvale za nastop zaslužita tudi Jure Golčer in Simon Špilak. Vsi trije so dirko končali v prvi petdeseterici kar je sijajen ekipni uspeh. Golčer je blestel kot pomočnik v zahtevnih gorskih etapah medtem, ko je še ne dvaindvajset letni Špilak junak že s tem, da je uspel prikolesariti do Milana. Izkušnje, ki jih je pridobil ob tem so neprecenljive. Hkrati je bil deveti v skupnem seštevku mladih kolesarjev.


Rezultati 21. etape, Cesano Maderno – Milano, 28,5 km:

1. Marco Pinotti (Ita) Team High Road 32:45 2. Tony Martin (Nem) Team High Road +0:07 3. Mikhail Ignatiev (Rus) Tinkoff Credit Systems 0:10 4. Bradley Wiggins (VB) Team High Road 0:13 5. Christian Vande Velde (ZDA) Slipstream Chipotle 0:22 6. Danny Pate (ZDA) Slipstream 0:24 7. Daniele Bennati (Ita) Liquigas 8. Steven Cummings (VB) Barloworld vsi isti čas 9. Vladimir Gusev (Rus) Astana 0:31 10. Jens Voigt (Nem) Team CSC 0:33 … 53. Simon Špilak (Slo) Lampre 2:11 75. Tadej Valjavec (Slo) Ag2r-La Mondiale 2:36 101. Jure Golčer (Slo) LPR Brakes 3:09

Ne spreglejte