Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
19. 9. 2016,
20.09

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,60

Natisni članek

Sportalov zakaj Matjaž Rakovec Hokejska Zveza Slovenije HK Playboy Slavija HK ECE Celje HDD Jesenice HDD Olimpija Alpska liga liga EBEL HK Triglav Kranj HKMK Bled

Ponedeljek, 19. 9. 2016, 20.09

6 let, 6 mesecev

Sportalov zakaj, Sportalov zato

Zakaj so slovenski klubi razpršeni v različnih tekmovanjih in kakšne so želje HZS?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,60
Olimpija Jesenice hokej | Foto Matic Klanšek Velej/Sportida

Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Olimpija v ligi EBEL, Jesenice v Alpski ligi, peterica pa v državnem prvenstvu, ki se mu bosta prva dva pridružila pozneje. Sedem klubov, tri različna tekmovanja. Pri tem, kje bo kdo igral, glavno vlogo igra denar, ki ga kronično primanjkuje. Na HZS kot idealen scenarij vidijo dva kluba v profesionalni ligi.
 

Slovenska hokejska reprezentanca se je na začetku meseca še drugič zapored uvrstila na olimpijske igre. V Pjongčangu bo tako leta 2018 ob gostiteljih Južnih Korejcih nastopila v elitni reprezentančni druščini. Vse prej kot z besedo elitno pa bi lahko opisali dogajanje na domači klubski sceni.

Sedem članskih klubov je tudi v letošnji sezoni sestavilo moštva, ki bodo večji del tekmovalnega obdobja preživela v treh različnih tekmovanjih. HK Playboy Slavija, HK ECE Celje, HKMK Bled, HDK Maribor in HK Triglav Kranj nastopajo le v slovenskem državnem prvenstvu, HDD Sij Acroni Jesenice v Alpski ligi, HDD Olimpija Ljubljana pa v razširjenem avstrijskem prvenstvu.

Večna tekmeca se bosta seveda v boju za državni naslov pridružila peterici, a šele v drugi polovici marca oziroma ko bodo na sporedu izločilni boji, tako da bosta odigrala le peščico tekem.

Težko prilepiti oznako profesionalizem

Olimpija je edini slovenski predstavnik v popolnoma profesionalni ligi. | Foto: Urban Urbanc/Sportida Olimpija je edini slovenski predstavnik v popolnoma profesionalni ligi. Foto: Urban Urbanc/Sportida

Močne hokejske države imajo kakovostne profesionalne klube in svoje lige, v katere ponekod privabljajo tudi tuje kolektive, mali slovenski palček pa si česa podobnega seveda ne more privoščiti. Vse težje si kdo sploh lahko privošči pobeg v kakovostnejše mednarodno tekmovanje.

Denar je tudi v hokeju sveta vladar. Sploh v slovenskem ga kronično primanjkuje, zato pred katerikoli klub težko prilepimo oznako profesionalizem.

Moštva, obsojena le na državno prvenstvo, delujejo na povsem amaterski ravni, na Jesenicah iščejo pot nazaj do profesionalizma, ljubljansko Olimpijo, kjer hokejisti zaradi finančne nediscipline ne želijo igrati, pa navkljub sodelovanju v profesionalni ligi EBEL težko označimo s to priponko.

Olimpija – liga EBEL

Hokejisti Olimpije deseto sezono zapored nastopajo v ligi EBEL, četrtič zapored so v njej edini slovenski predstavnik. Liga združuje 12 klubov iz petih držav, ob slovenskemu še osem avstrijskih, italijanskega, madžarskega in češkega. DP se Olimpija pridruži v izločilnih bojih.

Kako poteka tekmovanje?

 

Jesenice – Alpska hokejska liga

Hokejisti Jesenic so se priključili obujeni Alpski ligi, ki od te sezone združuje 16 klubov. V njej je le en slovenski predstavnik ter osem avstrijskih in sedem italijanskih klubov. DP se Jesenice pridružijo v izločilnih bojih.

Kako poteka tekmovanje?

 

Slavija, Celje, Bled, Maribor, Kranj – prvi del državnega prvenstva

Pet slovenskih klubov je po informacijah HZS vključenih v prvi del slovenskega državnega prvenstva, ki so se jim tudi letos pridružili srbski in hrvaški klubi (Crvena zvezda, Zagreb, Medveščak in Mladost). Ti bodo med seboj igrali do sredine marca, nato se bosta slovenskim klubom v izločilnih bojih pridružila Olimpija in Jesenice.

"Internacionalizacija je pomembna za razvoj na vseh področjih, tudi športnem. Tako, kot si mi želimo sodelovanja z najboljšimi ekipami, si naši sosedje želijo sodelovanja z nami. Konec koncev imamo s strani IIHF (Mednarodna hokejska zveza) vodilno vlogo pri razvoju hokeja na Balkanu," o priključitvi tujih klubov v slovensko prvenstvo razmišlja predsednik HZS Matjaž Rakovec.

Ideal in želje proti realnosti

Na HZS ne skrivajo želje, da bi večna tekmeca kmalu spet zaigrala v istem, profesionalnem tekmovanju. Idealno bi bilo, da bi si preostali lahko privoščili Alpsko ligo. A ideal je daleč od realnosti. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Na HZS ne skrivajo želje, da bi večna tekmeca kmalu spet zaigrala v istem, profesionalnem tekmovanju. Idealno bi bilo, da bi si preostali lahko privoščili Alpsko ligo. A ideal je daleč od realnosti. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Na Hokejski zvezi Slovenije so si močno želeli, da bi železarji že letos zaigrali v ligi EBEL in bi večna tekmeca končno spet zaigrala v istem tekmovanju, a se to ni uresničilo. In se, po naših informacijah, še lep čas ne bo, vsaj v ligi EBEL ne.

Kljub temu pri HZS ne bodo nehali stremeti k temu cilju.

"Seveda bi bilo dobro, da bi vsi klubi igrali v isti ligi. Idealno bi bilo, seveda, če bi finančna sredstva zadoščala, da bi vsaj Olimpija in Jesenice igrala s slovenskimi igralci (ob dveh, treh kvalitetnih tujcih) profesionalno ligo, ostali klubi pa Alpsko hokejsko ligo," nam je dobro znane želje naše krovne hokejske organizacije danes ponovil njen predsednik Matjaž Rakovec.

Med njegovimi zamislimi je bila tudi ta, da bi že v uvodni sezoni Alpske lige v njej igralo več slovenskih moštev, a so v njej le državni podprvaki.

"Menim, da bi Štajerci morali imeti v tej ligi enega predstavnika, Gorenjci vsaj dva, Ljubljana enega … Je pa to stvar ljudi, kakšne ambicije imajo. Jesenice so ugriznile v dvakrat večje finančno jabolko, podvojile proračun, dobile selektorja za trenerja," je dejal na junijski redni skupščini.

Vizija HZS

Vsaj dva resnično urejena profesionalna kluba, ostali klubi pa urejeni na način, ki bi zagotavljal osnovne pogoje za razvoj mlajših hokejistov, ki bodo pripravljeni za vstop na profesionalno, polamatersko ali amatersko raven, odvisno od kakovosti posameznika.

Slavija in Celje sta še lani igrala v mednarodni ligi INL, letos si Alpske lige nista mogla privoščiti. | Foto: Urban Urbanc/Sportida Slavija in Celje sta še lani igrala v mednarodni ligi INL, letos si Alpske lige nista mogla privoščiti. Foto: Urban Urbanc/Sportida

A slovenski hokej je iz dneva v dan bolj oddaljen od teh optimističnih idej. V sezoni 2011/12, ko je klavrno ugašal HK Jesenice, smo imeli zadnjič dva kluba v profesionalni ligi (EBEL).

Pred dvema sezonama smo imeli v drugoligaški mednarodni ligi INL še pet klubov (Jesenice, Slavija, Celje, Kranj in Bled), lani tri (Jesenice, Slavija, Celje), letos si novoustanovljeno Alpsko ligo od teh lahko privoščijo le Jesenice.

Ali bo kakšna želja HZS v sezoni 2017/18 uresničena, bo pokazal čas, a razmere za zdaj ne vzbujajo optimizma.

Ne spreglejte