Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
15. 9. 2016,
11.40

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23

Natisni članek

liga EBEL HDD Olimpija Red Bull Salzburg Orli Znojmo VIenna Capitals Black Wings Linz VSV Beljak Graz 99ers hokej

Četrtek, 15. 9. 2016, 11.40

6 let, 6 mesecev

Kot prva se bosta udarila Dunaj in Linz

Začenja se bitka za naslov prvaka lige EBEL

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23

Dobrih pet mesecev za tem, ko so hokejisti Red Bull Salzburga ubranili naslov prvaka lige EBEL, se je s tekmo med Dunajem in Linzem - po podaljšku so s 4:3 slavili prvi - začela nova sezona razširjenega avstrijskega prvenstva. Največ možnosti za končni uspeh spet pripisujejo rdečim bikom iz Salzburga.

S tekmo med Dunajem in Linzem, po podaljšku so slavili prestolničarji, se je začela sezona lige EBEL. | Foto: Sportida S tekmo med Dunajem in Linzem, po podaljšku so slavili prestolničarji, se je začela sezona lige EBEL. Foto: Sportida

Avstrijska prestolnica je bila prizorišče prvega dvoboja nove sezone razširjenega avstrijskega prvenstva, v katerem ni večjih sprememb. Potem ko je Olimpija po vseh peripetijah sredi junija le dobila zeleno luč za obstanek v ligi EBEL, bo v tekmovanju sodelovalo istih 12 klubov, ki jih spremljamo zadnje sezone, iz petih držav.

Med njimi je, kot vselej, največ avstrijskih kolektivov: Salzburg, Celovec, Dunaj, Linz, Gradec, Beljak, Dornbirn, Innsbruck, italijanski Bolzano, češki Znojmo, madžarska Sapa Fehervar in slovenska Olimpija.

Četrtina navijačev stavi na Salzburg

Kdo so favoriti? Kot vedno tisti, ki imajo največ pod palcem. Gre predvsem za avstrijske klube, ki jim ni težko na široko odpreti denarnice. V anketi, ki so jo opravili pred začetkom sezone, je kar 24 odstotkov glasovalcev kot glavnega favorita izbralo Salzburg. Klub iz Solnograške, katerega član bo tudi to sezono slovenski vratar Luka Gračnar, je v 12 izvedbah lige EBEL kar šestkrat postal prvak.

Zadnji dve sezoni ga je na prestol popeljal nekdanji avstrijski selektor Dan Ratushny, ki pa se je po aprilskem uspehu odpravil novim ciljem naproti in se preselil k švicarskemu prvoligašu Lausanne. Rdeče bike - kot edini EBEL-ligaš so se uspeli uvrstiti v izločilne boje lige prvakov - bo tako vodil Američan Gregg Poss,trenerske izkušnje je nabiral v prvi nemški ligi, zadnjih sedem sezon pa v ligi ECHL.

V sezoni 2007/08 finalista lige EBEL. Salzburg je še danes kandidat za vrh, Olimpija pa za dno lestvice. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida V sezoni 2007/08 finalista lige EBEL. Salzburg je še danes kandidat za vrh, Olimpija pa za dno lestvice. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Ob Salzburgu, ki se mu je lani v finalu dobro upiral češki Znojmo (sploh prvič, odkar nastopa v ligi EBEL, je zaigral v finalu), med kandidati za vrh ne smemo pozabiti še Dunaja, Celovca, Linza … Podrobnejše razmerje moči ekip bo znano že po nekaj krogih, ko bo tudi bolj jasno, kdo bo težko dohajal najboljše.

Olimpija brez končnice že štiri sezone

Med temi gre pričakovati ljubljansko Olimpijo, za katero bo to deseta sezona v ligi. Ljubljančani imajo že več let finančne težave,  zaradi katerih so med zadnjimi sezonami pobegnili marsikateri tujci, sredi zadnje tudi trener Fabian Dahlem. Še pred začetkom nove sezone se v zeleno-belem taboru, ki ga trenira Bojan Zajc, zapleta s pogodbami dolgoletnih članov zmajev Aleša Mušiča in Mateja Hočevarja.

"Dejstvo je, da s financami ne moremo konkurirati preostalim klubom v ligi. To vemo že zadnjih nekaj let. A s tem, kar imamo, poskušamo delati čim bolje. To je naša ekipa. Verjamem, da imajo mladi potencial. Moramo biti optimistični, drugače je povsem nesmiselno," je pred novim tekmovalnim obdobjem dejal trener Olimpije, ki je zadnje štiri sezone ostala brez končnice. Zadnjič jo je videla v sezoni 2011/12.

Risi med legionarji v ligi EBEL

Žiga Pance bo po Olimpiji, Bolzanu in Beljaku nastopil še za četrti klub v ligi EBEL. Nosil bo dres Celovca. | Foto: Sportida Žiga Pance bo po Olimpiji, Bolzanu in Beljaku nastopil še za četrti klub v ligi EBEL. Nosil bo dres Celovca. Foto: Sportida

Kar nekaj slovenskih reprezentantov si bo kruh služilo v tujih klubih lige EBEL.

V Salzburgu že lep čas domuje vratar Luka Gračnar, barve Beljaka bosta branila napadalca Jan Urbas in Miha Verlič, za bogati Celovec bosta igrala napadalec Žiga Pance in branilec Mitja Robar.

Med graškimi panterji, ki jih vodi Ivo Jan, bo drsal napadalec Ken Ograjenšek.  

Prvak bo znan najpozneje 13. aprila

Kdo bo prvak razširjenega avstrijskega prvenstva, bo znano še pred sredino aprila. | Foto: Sportida Kdo bo prvak razširjenega avstrijskega prvenstva, bo znano še pred sredino aprila. Foto: Sportida

V prvem sklopu rednega dela tekmovanja bo vsako moštvo odigralo 44 tekem (z vsakim se bo srečalo štirikrat: dvakrat doma, dvakrat v gosteh).

Prvemu sklopu bo sledil še vmesni del, v katerem bodo, razdeljeni v dve skupini, vsi odigrali še deset tekem.

Najboljših šest klubov se bo po prvem sklopu neposredno uvrstilo v končnico in bo v vmesnem delu igralo za razvrstitev od prvega do šestega mesta, preostalih šest pa se bo v kvalifikacijski skupini bojevalo za dve preostali vstopnici za končnico.

Ta se bo s četrtfinalnimi srečanji začela 26. februarja. Tako v četrtfinalu kot v polfinalu in finalu bodo igrali na štiri zmage. Prvak bo okronan najpozneje 13. aprila.

V četrtek zvečer sta se kot prva udarila Dunaj in Linz (s 4:3 je po podaljšku zmagal Dunaj), Olimpija bo sezono začela v petek, ko bo v Tivoliju gostoval Beljak, h kateremu se je po lanski sezoni iz Ljubljane zatekel tudi odlični vratar Olivier Roy.

Pari 1. kroga lige EBEL, sezona 2016/17:


Četrtek, 15. september
Vienna Capitals : Black Wings Linz 4:3* (0:1, 1:1, 2:1, 1:0)
Rotter 34., Holzapfel 45., 55 (PP), Fraser 61.; Lebler 1., 33. (PP), Dorion 50.

*Po podaljšku.

Petek, 16. september
19.15 HDD Olimpija Ljubljana – EC VSV
Orli Znojmo – EC Red Bull Salzburg
KAC Celovec – Sapa Fehervar
Dornbirner – Graz99ers
Innsbruck – Bolzano

 

Ne spreglejte