Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
8. 5. 2015,
19.29

Osveženo pred

6 let, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Petek, 8. 5. 2015, 19.29

6 let, 10 mesecev

Vikingi z učinkovitim power-playem še zmanjšali možnosti Slovencev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Slovenska reprezentanca po petem porazu na SP, z 1:3 je izgubila proti Norvežanom, ostaja brez točk prikovana na dno skupine B. Možnosti za obstanek so še, a zdaj niso več odvisni le od sebe.

Norvežani, s katerimi so se risi do popoldanske tekme med elito srečali le enkrat, v Stockholmu so s 3:1 slavili Vikingi, so v obračun vstopili bolj spočiti kot Slovenci. Ti so zadnjo tekmo odigrali v četrtek ob 20.15, zadnja norveška pa je bila na sporedu v sredo zvečer. Takrat so si varovanci Roya Johansena priigrali še eno prednost pred Slovenci, saj so ukanili Slovake in na račun vpisali velike tri točke v boju za obstanek, v katerem sodelujejo še risi z nič točkami in Danci z eno.

V vratih čete Matjaža Kopitarja, ki je morala iti na vse ali nič, je začel Robert Kristan, ki se je včeraj proti Fincem spočil, Jan Muršak se je po kratkem četrtkovem izletu v tretji napad vrnil v prvega k Anžetu Kopitarju in Janu Urbasu, posledično je kapetan Tomaž Razingar spet zaigral z Žigo Pancetom in Alešem Mušičem. Sprememba se je zgodila tudi v četrtem napadu, saj je namesto kaznovanega Boštjana Goličiča zaigral Miha Verlič. Zamenjala sta se tudi prvi in tretji branilski par, Sabahudin Kovačević je zaigral v prvem ob Alešu Kranjcu, Klemen Pretnar pa je združil moči z Luko Vidmarjem. Na tribuni je ob kaznovanem Goličiču in vratarju Luki Gračnarju ostal še branilec Žiga Pavlin.

Slovenci ob tokrat najbolj bučni podpori s tribun na dozdajšnjem prvenstvu srečanja niso začeli najbolje. Norvežani, ki so zlahka prihajali do odprtih strelov, so že v prvih minutah prek Matsa Olsna Rosselija, Niklasa Roesta in Mortena Aska dodobra ogreli Kristana, na drugi strani pa so Kopitarjevi izbranci prvi resen strel sprožili šele v osmi minuti. Jan Muršak je ob ogradi v svoji obrambni tretjini prišel do ploščka, pobegnil po levi proti nasprotnikovemu golu, podal pred gol do Jana Urbasa, ta pa je streljal neposredno v Larsa Haugna.

Norvežani so hitro po zamujeni slovenski priložnosti zaigrali z igralcem več in po le devetih sekundah poskrbeli za nejevoljo v slovenskem taboru. Z vrha krogov je ustrelil Patrick Thoresen in Lixa premagal med nogama. Še naprej so nadzorovali potek srečanja, bili hitrejši in uspešnejši v dvobojih ena na ena vse do 13. minute, ko so do številčne prednosti prišli Slovenci, ki pa igralca več, tudi na račun požrtvovalne igre v obrambi Norvežanov, niso izkoristili. Ob koncu tretjine je do še enega strela prišel Urbas, a se Haugen ni dal premagati.

Vikingi kaznovali vsako izključitev Slovencev

Je pa še v prejšnji sezoni član Dinama iz Minska lahko le nemo pogledal v 15. sekundi nadaljevanja, ko ga je Jan Muršak po lepi akciji – Aleš Kranjc je podal do Anžeta Kopitarja, ta pa z leve na desno do hitrega Štajerca – matiral s strelom pod prečko. Vroče je bilo pred Haugnom že v naslednjih sekundah, ko je Muršak zadrsal za gol in podal na modro linijo do samega Kranjca, ta je streljal mimo vrat. Norvežani so se začetnega slovenskega pritiska otresli v 22. minuti, ko je moral na kazensko klop Luka Vidmar, drugo številčno prednost je v novo vodstvo preoblikoval Patrick Bastiansen.

Slovenci so po novem zaostanku poleteli, norveška vrata so ogrozili Muršak, Žiga Pance, Tomaž Razingar, ki je imel lepo priložnost za izenačenje, a je zgrešil gol, in pred golom osameli Robert Sabolič, a slabo streljal, na drugi strani pa je Kristana v ritmu držal Morten Ask. V 38. minuti so sodniki na kazensko klop poslali še Roberta Saboliča, Norvežani pa z zadetkom kronali še tretjo številčno premoč na tekmi. Kristana je s strelom z modre črte premagal član udarne peterke Jonas Holos, ki je soigralce na zadnji odmor popeljal s +2.

Pogled, usmerjen proti Dancem

Norvežani so v zadnjem delu držali vse niti v svojih rokah in pametno obdržali vodstvo vse do konca srečanja, na katerem so si priigrali drugi komplet točk in so na pragu obstanka, še več, selektor pogleduje celo proti četrtfinalu. Če bodo Američani zvečer premagali Dance, bodo Vikingi prihodnje leto zagotovo potovali v Rusijo, kjer bo prvenstvo.

Od nje pa je vse bolj oddaljena Slovenija, ki kljub petemu porazu še ohranja upe na obstanek, a ta zdaj ni več odvisno le od nje, temveč je treba pogledovati k preostalim tekmam Dancev. Ti imajo na računu eno točko, odigrali pa bodo še tri tekme (z Američani, Norvežani in Slovenci), medtem ko naše hokejiste čakata še dve tekmi, na katerih lahko osvojijo šest točk. Zadnjo, za katero v slovenskem taboru upajo, da bo še lahko odločala o obstanku, bodo odigrali prav proti Dancem.

Ne spreglejte