Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
13. 4. 2016,
13.40

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,53

Natisni članek

hokej Marko Popovič Anže Pogačar državno prvenstvo liga EBEL HDD Jesenice HDD Olimpija

Sreda, 13. 4. 2016, 13.40

6 let, 6 mesecev

V iskanju ustreznega prostora

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,53
HDD Olimpija | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Klubska sezona novega državnega prvaka Olimpije in Jesenic je končana, prihodnost, ki je močno povezana s financami in v kateri obe društvi stremita le k ligi EBEL, pa še ni povsem jasna.

Za ljubljansko Olimpijo, že štiri sezone edini slovenski klub z oznako "profesionalni", ki je v svojem jedru vse prej kot to, kar njeni člani zadnje čase tudi na glas priznavajo, je nova skromna mednarodna sezona. Vodstvo kluba si je lani avgusta oddahnilo. Sodišče je potrdilo poenostavljeno prisilno poravnavo, v kateri se je društvo zavezalo, da bo v štirih letih upnikom povrnilo 20 odstotkov dolga v skupni vrednosti malce več kot 600 tisoč evrov.

 

Potem ko so se rešili stečaja in so jim odpisali skoraj 2,5 milijona evrov obveznosti, so se Ljubljančani zakopali v novo tekmovalno obdobje razširjenega avstrijskega prvenstva. To po pričakovanjih ni prineslo prav veliko novega. Redni del in kvalifikacije za končnico so končali zasidrani na dnu, redna izplačila so bila prej izjema kot pravilo, predčasnim odhodom – tokrat slačilnice sredi sezone niso zapustili le igralci, pač pa tudi trener – prav tako niso ubežali.

 

Druge možnosti ne vidi

Na 54 tekmah so zbrali rekordno nizko število zmag, deset, njihova nekonkurenčnost je zmotila nekatere klube, ki bi ligo celo krčili, saj si želijo na vsaki tekmi derbi. A Olimpija vztraja. "Edina možnost je liga EBEL," pravi predsednik Marko Popovič, ki nam je konec februarja po povzetku EBEL-ligaške sezone dejal, da bo vztrajal le v primeru igranja v tem tekmovanju. Ob tem pa na vprašanje, ali je pripravljen na životarjenje še v naslednjih sezonah, odgovoril: "Če to pomeni, da bomo čez štiri leta boljši, potem sem."  

Predsednika Olimpije Marka Popoviča in ekipo čaka še veliko trdega dela. | Foto: Ana Kovač Predsednika Olimpije Marka Popoviča in ekipo čaka še veliko trdega dela. Foto: Ana Kovač

Vprašanje je, kako se bo na to odzvalo vodstvo lige EBEL, ki po Popovičevih besedah podpira Olimpijino sanacijo, ni pa zadovoljno z zamudami. Ljubitelji hokeja so s praznimi tribunami že povedali svoje. V celotni sezoni so ob 182 sezonskih vstopnicah prodali zgolj 4.380 vstopnic za 27 domačih tekem, ki so včasih privabljale množice, danes pa le še največje navdušence.

 

Obliž lovorik močno premajhen, da bi prekril rane

Na Celovški 25 so sicer vitrine obogatili z dvema državnima lovorikama – s krožnikom za naslov pokalnih zmagovalcev in pokalom za naslov državnih prvakov –, a ti sta bolj slab obliž na rane najtežje Popovičeve sezone pri Olimpiji.

Osvojeni lovoriki – zmaji so postali pokalni in državni prvaki – sta bolj slaba tolažba za vse rane, ki so se razpirale med novo težko sezono. | Foto: Vid Ponikvar Osvojeni lovoriki – zmaji so postali pokalni in državni prvaki – sta bolj slaba tolažba za vse rane, ki so se razpirale med novo težko sezono. Foto: Vid Ponikvar

"Z amaterskim pogonom v profesionalni ligi ne bo šlo več dolgo," in "Tehtno bo treba premisliti o svoji prihodnosti, če se stvari ne bodo uredile," so po 15. državni zvezdici povedali nekateri igralci in trener Bojan Zajc. A težko je verjeti, da bi se stvari lahko kmalu drastično spremenile na bolje, zdi pa se, da bi se marsikdo lahko pustil zapeljati v še en začaran krog.

 

Nesmiselno jim je dajati, kar jih ne zanima

Svoje mesto pod soncem iščejo tudi Jeseničani. Ti so zadnje tri sezone sodelovali v drugorazredni ligi INL, iz katere želijo pobegniti še pred začetkom nove. V prvi, ko so s pomočjo Hokejske zveze Slovenija s Team Jesenice ohranili članski hokej, je bila liga kot naročena, tudi s HDD Sij Acroni Jesenice je prvo leto še šlo, po drugem letu pa Zgornjesavska dolina neumorno želi več.

 | Foto:

Predsednik jeseniškega društva Anže Pogačar nam je v začetku tedna razočarano razlagal, da v tej sezoni z obiskom niso pokrili niti ene same organizacije tekme lige INL (to se lani ni zgodilo). Tudi polfinalnih obračunov z Lustenauom ne. Drugačna je zgodba, ko se v Podmežakli oglasijo večni slovenski tekmeci. A kaj ko je takšnih obiskov v zadnjih časih bore malo.

 

"Zato pa pravim, da je ljudem nesmiselno dajati, kar jih ne zanima," se Pogačar dobro zaveda, da je železarje čim prej treba vrniti v pravi profesionalizem. Na Jesenicah si prizadevajo, da bi jim vodstvo lige EBEL in klubi kaj kmalu odprli vrata in jim omogočili vrnitev.

 

Za tujce smešno, za Slovence realno

Vodilni možje lige so si Podmežaklo ogledali in ji dali pozitivno oceno, svoje zadnje načrte, tudi finančne, pa je klub pretekli četrtek predstavil na sestanku v Salzburgu. Koliko moštev (se bo liga širila?) in katera bodo v prihodnje del tekmovanja, še ni znano. Po Pogačarjevih besedah naj bi bil do konca aprila jasen sistem lige EBEL in tudi to, kako bo potekalo drugokakovostno tekmovanje (EBEL2?) ter ali bodo klubi iz ene napredovali oziroma nazadovali v drugo.

Predsednik Jesenic Anže Pogačar čaka na odločitev lige EBEL o njeni prihodnosti. | Foto: Vid Ponikvar Predsednik Jesenic Anže Pogačar čaka na odločitev lige EBEL o njeni prihodnosti. Foto: Vid Ponikvar

Če bi se železarjem uresničila velika želja, bi njihov proračun v ligi EBEL znašal okoli milijon evrov. Dodatne pomoči med 500 in 700 tisoč evri, ki jo je na dan četrtkovega sestanka avstrijski Kleine Zeitung Jeseničanom "poslal" z naslova Anžeta Kopitarja, ne bo, nam je zatrdil Pogačar. Ta je moral posledično na sestanku zanikati namigovanja, da bo slovenski NHL-ovec res pomagal v takšni meri.

 

Milijon evrov je za večino preostalih EBEL-ligašev precej nizka, a za trenutno stanje v Sloveniji realna številka, ob kateri se mnogi sprašujejo, ali je res vredno iti v ligo EBEL za vsako ceno.

Ne spreglejte