Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
14. 5. 2016,
22.51

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,13

Natisni članek

hokej svetovno prvenstvo v hokeju svetovno hokejsko prvenstvo v Rusiji

Sobota, 14. 5. 2016, 22.51

6 let, 7 mesecev

Slovaki občutili kanadsko petardo, tudi Rusi suvereno, Madžarom je uspelo po 77 letih

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,13

Foto: Reuters

Kanadčani so na svetovnem prvenstvu hokejske elite zvečer premagali Slovake, Latvijci pa Kazahstance, ki so se poslovili od elite. Madžari so slavili prvič po 77 letih.

Kvartet že v četrtfinalu

Izločilne boje, ki se bodo začeli v četrtek, sta si v vsaki skupini že zagotovili dve reprezentanci. V Moskvi je to uspelo domačinom in Čehom, v Sankt Peterburgu pa Kanadčanom in Fincem.

Kot prvi sta v skupini A palice prekrižali sosedi. Favorizirani Švedi so imeli proti Norvežanom nemalo težav, a so si na koncu le izborili popoln izkupiček in se povsem približali četrtfinalnim bojem.

Švedi so na začetku druge tretjine povedli, na začetku tretje pa ob igralcu manj zvišali na 2:0. Vikingi se niso dali in hitro znižali, nato pa je Robert Rosen zmagovalcem v 52. minuti priskrbel novo vodstvo s +2. A švedska barka še ni zaplula v mirne vode, saj je Andreas Martinsen dve minuti pred koncem rednega dela znižal na 2:3. Norvežani so nato napadli z vsemi silami, celo pospravili še tretji plošček v švedski gol, a so ga sodniki razveljavili in Švedi so v žep pospravili vse tri točke.

Rusi prvič z vsemi NHL-ovci uspešno prek Švice

V Moskvi so bili na delu gostitelji, ki so se premierno predstavili z zadnjimi NHL-okrepitvami Washington Capitals – Aleksandrom Ovečkinom, Dmitrijem Orlovim in Jevgenijem Kuznecovom. Švicarje so premagali suvereno, s 5:1.

Zbornaja komanda je Švico odpravila s 5:1. | Foto: Reuters Zbornaja komanda je Švico odpravila s 5:1. Foto: Reuters

Zbornaja komanda je povedla v šesti minuti, ko je zadel igralec tekme Ivan Telegin, in od takrat vodstva (najvišje je bilo +4) ni več spustila iz rok. Edini zadetek za Švicarje je v 59. minuti dosegel Simon Moser in preprečil, da bi Sergej Bobrovski še drugo tekmo zapored zaklenil svoja vrata. Rusi na drugem mestu za vodilnimi Čehi, ki so že v četrtfinalu, zaostajajo točko, Švicarji pa se oklepajo zadnjega mesta, ki še pelje v izločilne boje.

Kazahstan se vrača v nižjo divizijo

Zvečer sta izjemno pomembno srečanje v boju za obstanek odigrali zadnjeuvrščeni reprezentanci Kazahstana in Latvije. Z 2:1 so zmagali slednji in Kazahstance poslali v divizijo I, skupino A, kamor se vračajo po enem letu.

Finci še niso oddali točke Finci so na petih tekmah premagali vseh pet nasprotnikov. | Foto: Reuters Finci so na petih tekmah premagali vseh pet nasprotnikov. Foto: Reuters

V skupini B sta se na matineji pomerili še neporažena Finska in gostiteljica prihodnjega prvenstva Francija. S 3:1 so slavili Nordijci, ki imajo po petih tekmah na računu vseh mogočih 15 točk.

Hokejisti iz dežele tisočerih jezer so vse zadetke dosegli v drugi tretjini, ko so Esa Lindell, Aleksander Barkov in Patrik Laine francosko mrežo trikrat zatresli v razmiku desetih minut. Častni gol za galske peteline je v 53. minuti dosegel Pierre Bellemare.

Madžari do pomembnih točk

Popoldan je prvo zmago in prepotrebne točke na SP  vknjižila Madžarska. Naši vzhodni sosedi so na derbiju začelja s 5:2 odpravili lanske četrtfinaliste Beloruse in zapustili zadnje mesto na lestvici. To je prva madžarska zmaga na SP elite po 77 letih. Zadnjič so februarja leta 1939 v Zurichu z 8:1 ugnali Švicarje. Obe izbrani vrsti imata na računu le tri točke in sta v najslabšem položaju za nazadovanje v divizijo I.

Iz te je letos napredovala Slovenija. Že včeraj pa je postalo jasno, da so se med elito ob risih uvrstili tudi Italijani.

Tako so se naši vzhodni sosedi veselili prve zmage na SP elite po 77 letih. | Foto: Reuters Tako so se naši vzhodni sosedi veselili prve zmage na SP elite po 77 letih. Foto: Reuters

Svetovni prvaki so se znesli nad Slovaki

Slovaki so doživeli tretji poraz zapored. Zanj so poskrbeli Kanadčani, ki so slavili s 5:0. To je bila njihova peta zmaga, 15. točka, dosegli so že 30 golov, prejeli pa le 4. Lani so do naslova v Pragi prišli z desetimi zmagami, dosegli so 66 zadetkov, prejeli pa le 15 ... bodo letos ponovili vajo?

Svetovno prvenstvo, 9. dan (A – Moskva, B – Sankt Peterburg):

Skupinski del

Sobota, 14. maj:
Skupina A
Norveška : Švedska 2:3 (0:0, 0:1, 2:2)
Olsen 44., Martinsen 59.; Nyquist 21., Lundberg 43. (SH), Rosen 52. (PP)

Rusija : Švica 5:1 (1:0, 1:0, 3:1)
Telegin 6., 49., Kuznecov 29., Širokov 56., Mozjakin 60.; Moser 59.

Kazahstan : Latvija 1:2 (1:0, 0:1, 0:1)
Ivanov 4.; Daugavins 36., Bicevskis 55.

PP-zadetek z igralcem več
SH-zadetek z igralcem manj

Skupina B
Francija : Finska 1:3 (0:0, 0:3, 1:0)
Bellemare 53.; Lindell 26. (PP), Barkov 31., Laine 35.

Madžarska : Belorusija 5:2 (2:1, 2:1, 1:0)
Nagy 6., Vas 11. (SH), 60. (SH; EN), Sebok 31., Gallo 34.; Platt 13., Gavrus 27.

Kanada : Slovaška  5:0 (2:0, 2:0, 1:0)
Rielly 12., Duchene 19., Hall 34., Scheifele 39., Brassard 51.

PP-zadetek z igralcem več
SH-zadetek z igralcem manj
EN-zadetek v prazen gol

Celoten spored svetovnega prvenstva

Ne spreglejte