Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
2. 5. 2015,
19.23

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sobota, 2. 5. 2015, 19.23

8 let, 3 mesece

Slovensko prebujenje v zadnji tretjini ni prineslo nagrade

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Slovenska hokejska reprezentanca je na uvodni tekmi 79. svetovnega prvenstva elitne skupine na Češkem z 2:4 izgubila proti Belorusiji. Nov preizkus jo čaka že v nedeljo ob 12.15 proti Rusiji.

Iz slovenskega tabora je zgodaj zjutraj prišla slaba novica, in sicer da risom zaradi povišane telesne temperature proti Belorusiji ne bo mogel pomagati Jan Urbas (po besedah predstavnika za odnose z javnostjo slovenske reprezentance bo izpustil tudi nedeljsko tekmo proti Rusom), ki bi moral zaigrati v napadu z Anžetom Kopitarjem in Janom Muršakom. Selektor Matjaž Kopitar je moral spremeniti načrte in ob izkušena napadalca postavil Miho Verliča, na tribuni pa je ob vratarju Gašperju Krošlju pustil še branilca Žigo Pavlina.

Beloruskemu selektorju Davu Lewisu, ki je sicer ostal brez edinega NHL-ovca Mihaila Grabovskega - vodstvo New York Islandersov mu po koncu klubske sezone ni dalo dovoljenja za nastop na SP –, se je uresničila želja, saj je lahko računal na kapetana Alekseja Kaljužnija, ki se je na četrtkovem treningu lažje poškodoval.

Risi hitro vrnili, Belorusi izkoristili zmedo

Po začetnem otipavanju, v katerem so več, a ne pretirano nevarno, poskušali Belorusi, so v tretji minuti do prvega strela prišli tudi risi, po podaji Roka Tičarja je z vrha krogov po sredini ustrelil Robert Sabolič, a se Kevin Lalande ni dal premagati. Najlepšo priložnost na slovenski strani je v šesti minuti zapravil Aleš Mušič, ki se je sam pripeljal pred nasprotnikovega vratarja, vendar streljal neposredno vanj. Belorusi so postajali nevarnejši, delo pa jim je v sedmi minuti še olajšal kaznovani Klemen Pretnar, a sta slovenska obramba in Lix zdržala. Je pa hladen tuš za rise prišel v 11. minuti, ko je že izgledalo, da bo Dmitriju Korobovu plošček pobegnil čez modro črto, a ga je branilec uspel zadržati in podati do Andreja Stasa, ki je z razdalje poskrbel za prvo vodstvo na tekmi.

A beloruski navijači, iz grl katerih je odmeval napev "šajba" (gol), se še niso dobro usedli, ko jih je nekoliko utišalo izenačenje. Strel Roka Tičarja je Lalande odbil, plošček pa je v zraku ustrelil Žiga Jeglič in razveselil slovensko občinstvo. Na žalost privržencev Slovencev izenačenje ni trajalo prav dolgo, v 14. minuti je udaril Stas, Kristan ploščka ni uspel zadržati, do njega je prišel Andrej Kosticin, ki je izkoristil zmedo v slovenski obrambi in s strelom med nogama premagal Kristana ter postavil izid tretjine. Risom se je kmalu po prejetem zadetku ponudila priložnost za izenačenje z igralcem več, ki mu je bil še najbližje Jeglič, a je Lalande ostal nepremagan. Ob koncu tretjine so z igralcem več napadli še Belorusi, načrti pa se jim kljub prizadevanjem po zvišanju vodstva niso uresničili.

Za pozabo

Druga tretjina se je za Slovenijo začela na najslabši mogoč način. Hitri in taktično podkovani Belorusi, ki jim je ostalo še nekaj igre z igralcem več, so izvajali hud pritisk, kar se jim je obrestovalo v 24. minuti. Kristan je zadrsal iz vrat, da bi prvi prišel do ploščka, a se je ta odbil na palico kapetana Alekseja Kaljužnega, ki mu ni bilo težko zadeti praznega gola in zvišati na 3:1. Še naprej se je igra odvijala v slovenski obrambni tretjini, Lix je bil izjemno zaposlen, "bizoni" so ga obstreljevali iz najrazličnejših položajev, a je uspešno skrbel, da se zaostanek ni še zvišal.

Kopitarjevi varovanci, z nenatančnimi podajami v srednji tretjini so izgubili preveč ploščkov, so se prebudili šele v drugem delu tretjine, ko je v 33. minuti Mitja Robar sprožil šele drugi strel. Do konca so bili sicer nekoliko bolj podjetni, vendar streli Jegliča, Muršaka in Boštjana Goličiča, ki je ustrelil mimo praznih vrat, niso našli cilja in Belorusi so se na drugi odmor odpravili z zasluženim vodstvom.

Ko bi tako igrali že prej …

Kaj so se med odmorom pogovarjali v slovenski slačilnici, bo verjetno ostala skrivnost. A več kot očitno je pogovor zalegel. Risi so se namreč na led vrnili odločnejši in oni so bili tisti, ki so narekovali ritem. Beloruski vratar še nikoli na tekmi ni bil tako oblegan kot v uvodnih minutah zadnje tretjine.

Najprej ga je s strelom z razdalje ogrel Aleš Kranjc, nadaljevali so Sabolič, Tičar, Kopitar, pa kapetan Tomaž Razingar, ki je v zadnji tretjini, v kateri so igrali le na tri napade, namesto Verliča zaigral ob Kopitarju in Muršaku, kar se je izkazalo za dobro poživitev. In ta je sadove obrodila v 52. minuti, ko je Kopitar dobil boj ob ogradi, podal do Razingarja, ta pa plošček z desne strani prenesel na levo, kjer je čakal Žiga Pance in z zadetkom vrnil upanje. Belorusi, ki so bili v tem delu povsem podrejeni, so svoje priložnosti iskali predvsem iz protinapadov, a je Lix njihove redke strele zaustavil. Dve minuti pred koncem so Slovenci izenačenje in vsaj točko lovili brez vratarja, 40 sekund pred koncem so imeli še "power-play", a je Aleksander Kitarov ukradel plošček, zdrvel v protinapad in s strelom v prazen gol postavil končni rezultat 4:2.

Časa za premlevanje uvodne tekme Slovenci ne bodo imeli prav veliko, saj bodo v nedeljo že v času kosila (12.15) palice prekrižali z aktualnimi svetovnimi prvaki Rusi. Ti bodo pogrešali Danisa Zaripova in Viktorja Tihonova, ki sta se poškodovala na prvem obračunu, ko so Rusi visoko, s 6:2, premagali Norvežane.

Ne spreglejte