Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
1. 4. 2010,
9.21

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Četrtek, 1. 4. 2010, 9.21

8 let

Slovenski športni hram

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Dvorana Tivoli je osrednji športni objekt v Sloveniji. Letos praznuje 45-obletnico od prvega večjega tekmovanja. V njej so se zvrstili številni mednarodni športni dogodki, koncerti in drugi spektakli.

Novembra leta 1963 so pod Šišenskim hribom začeli graditi športni objekt Tivoli, ki je bil dograjen leta 1965. Objekt sta zasnovala arhitekta Marjan Božič in Stanko Bloudek. Že prvo leto je Tivoli gostil svetovno prvenstvo v namiznem tenisu, leto zatem pa je Ljubljana gostila največjih hokejski dogodek, ko se je na svetovnem prvenstvu skupine A zbrala elita. V letih 1969, 1974, 1991, 1998 in 2007 so bile v dvorani odigrane tekme hokejskega svetovnega prvenstva, vendar nižjih divizij.

Ob tem je gostila tudi številna druga svetovna prvenstva. Leta 1970 v košarki (reprezentanca Jugoslavije je takrat z legendarnim Ivom Daneuom osvojila naslov svetovnih prvakov), v umetnostnem drsanju in v gimnastiki, leta 1982 v dvigovanju uteži in leta 1984 v kegljanju. V zadnjem času sta bila največja dogodka evropsko prvenstvo v rokometu leta 2004 (slovenska izbrana vrsta je s srebrno kolajno poskrbela za največji uspeh v moštvenih športih) in evropsko prvenstvo v športni gimnastiki leta 2004 (Aljaž Pegan je postal prvak na drogu).

Poleg športnih, je v Hali Tivoli gostovalo veliko število znanih imen s sveta glasbe. Prvi glasbeni gost je bil sloviti ameriški jazzovski glasbenik Louis Armstrong, ki je nastopil pred približno 6000 poslušalci. Rekordno število obiskovalcev je velika dvorana dosegla leta 1986 na koncertu britanske skupine Dire Straits, ki si ga je ogledalo kar 8000 poslušalcev. Poleg omenjenih so v dvorani Tivoli gostovali še B.B. King, Tina Turner, Joe Cocker, Bob Dylan, Iggy Pop, Eros Ramazzoti, David Bowie, Anastacia, Bryan Adams, Sting ter skupine The Queen, Spandau Ballet, The Dubliners, Iron Maiden, Deep Purple, Nirvana, Living Colour, Faith No More ...

Ne spreglejte