Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
3. 4. 2017,
15.11

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,53

Natisni članek

svetovno prvenstvo v hokeju Pariz in Koln 2017 Nik Zupančič slovenska hokejska reprezentanca risi Anže Kopitar Anže Kopitar SP v hokeju 2017

Ponedeljek, 3. 4. 2017, 15.11

6 let, 6 mesecev

Začetek uradnih priprav na SP

Slovenci se pripravljajo na drugi vrhunec sezone, o prihodu Kopitarja še prehitro govoriti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,53
slovenska hokejska reprezentanca

Slovenska hokejska reprezentanca je v ponedeljek na Bledu začela uradne priprave na majsko svetovno prvenstvo. Pod taktirko selektorja Nika Zupančiča je drsalo 21 hokejistov, v kratkem pričakuje še dodatno moč. Upa tudi na pomoč Anžeta Kopitarja, za katerega je danes postalo jasno, da bo klubsko sezono v ligi NHL končal že čez teden dni.

Medtem ko slovenske hokejistke na drugem koncu sveta na prizorišču prihodnjih olimpijskih iger v Pjongčangu v Južni Koreji igrajo na svetovnem prvenstvu, so v bazni postaji na Bledu uradne priprave na svoje svetovno prvenstvo začeli tudi člani moške reprezentance.

Četo Nika Zupančiča od drugega vrhunca sezone loči dober mesec dni, v katerem se bo pripravljala tako v Sloveniji kot v Rusiji. Risi so septembra z odliko opravili prvo večjo nalogo sezone – v Minsku so si drugič zapored priigrali olimpijske igre –, druga jih čaka v Franciji.

Natančneje v Parizu, ki bo ob Kölnu od 5. maja gostil svetovno prvenstvo hokejske smetane. Prvi cilj slovenske reprezentance je obstanek, kar ji pred dvema letoma v Ostravi ni uspelo. Slovenci bodo v skupini igrali z aktualnimi svetovnimi prvaki Kanadčani, podprvaki Finci, Švicarji, Čehi, Belorusi, Norvežani in Francozi.

Moštvo še ni popolno

Zupančič je na prvi zbor na Bled povabil 25 hokejistov (štiri vratarje sedem branilcev, 14 napadalcev), ki so že končali klubske sezone. Ekipa še ni popolna, saj manjka še kar nekaj legionarjev s klubskimi obveznostmi, prav tako na pripravah še ni hokejistov iz slovenskih klubov, ki se pripravljajo na začetek državnega prvenstva (četrtek).

Seznam vabljenih hokejistov na ponedeljkov zbor

Vratarji: Gašper Krošelj (AIK, Allsvenskan, druga švedska liga), Luka Gračnar (Red Bull Salzburg, liga EBEL), Matija Pintarič (Lyon, Ligue Magnus), Andrej Hočevar (Epinal, Ligue Magnus)

Branilci: Klemen Pretnar (Yunost Minsk, beloruska Extraliga), Sabahudin Kovačevič (Yunost Minsk, beloruska Extraliga), Aleš Kranjc (Bad Nauheim, DEL2), Andrej Tavželj (Angers, Ligue Magnus), Matic Podlipnik (LHC Lyon, Ligue Magnus), Miha Štebih (Frydek-Mistek, WSM liga, druga češka liga), Jurij Repe (Kladno, WSM liga, druga češka liga)

Napadalci: Rok Tičar (Avtomobilist Jekaterinburg, Liga KHL), Jan Muršak (CSKA Moskva, liga KHL), Robert Sabolič (Admiral Vladivostok, liga KHL), Žiga Jeglič (Slovan Bratislava, liga KHL), David Rodman, Boštjan Goličič, Anže Kuralt (vsi Grenoble, Ligue Magnus), Ken Ograjenšek (Graz 99ers, liga EBEL), Jan Urbas, Miha Verlič (oba VSV Beljak, liga EBEL), Nik Pem (Heilbronner Falken, DEL2), Andrej Hebar (Ujpesti TE, Liga MOL), Nik Simšič (Södertälje SK J20), Gregor Koblar (Lyon, Ligue Magnus)

Selektor: Nik Zupančič

Za zdaj je le vratarska vrsta popolna. Trenirali so vsi štirje povalbljeni čuvaji mreže. Gašper Krošelj, Luka Gračnar, Matija Pintarič in Andrej Hočevar. | Foto: Za zdaj je le vratarska vrsta popolna. Trenirali so vsi štirje povalbljeni čuvaji mreže. Gašper Krošelj, Luka Gračnar, Matija Pintarič in Andrej Hočevar.

V torek je na Gorenjskem drsalo 21 od povabljenih 25 hokejistov, kmalu pridejo še kapetan Jan Muršak, David Rodman (v sredo) in "beloruska" branilca Sabahudin Kovačević in Klemen Pretnar.

"Ponovili smo prakso, da so se fantje, ki so zgodaj končali, pripravljali že prej v Kranju. Izpeljali smo program, kar je samo plus zanje. Slabo bi bilo, če bi bili prepuščeni sami sebi. Za prvi trening se mi je zdelo povsem v redu, a manjkajo tekme, tega pa ne moreš nadomestiti," je po prvem skupnem treningu dejal mož s slovensko taktirko, ki v teh dneh deluje na dveh koncih (v reprezentanci in na Jesenicah). Na ledu so mu pomagali pomočniki Edo Terglav, Aleš Burnik in Gaber Glavič, zadnji je bdel nad kvartetom vratarjev.

Na koga še računa?

Slovenski selektor pogleduje tudi proti tistim, ki še drsajo na klubskih ledenih ploskvah. Kot pravi, med drugimi čaka še Celovčana Žigo Panceta in Mitjo Robarja (igrata v finalu lige EBEL), branilca Luko Vidmarja (na Danskem se bojuje za finale), Blaža Gregorca (v elitni češki ligi igra v polfinalu), hokejiste Olimpije.

Odpisan ni niti branilec Žiga Pavlin, ki se s Češkimi Budejovicami bojuje za napredovanje v elitno češko ligo, a kot pravi Zupančič, se lahko "Pavlinov baraž zavleče krepko v april, tako da bomo še videli. A to so vsi igralci, ki so še v igri."

Za Kopitarja še počakajmo

Danes je postalo jasno, da edini slovenski NHL-ovec Anže Kopitar z Los Angeles Kings ne more več v končnico severnoameriški lige. Kaj o morebitni pomoči reprezentanci 29-letnega kapetana Kraljev pravi selektor?

"Takoj po koncu zadnje tekme bomo stopili v stik z njim. Mislim, da se že zdaj pogovarjamo, a bi bilo prenagljeno dajati pozitivne informacije. Počakajmo, da se konča NHL-sezona. Vedno je bil pripravljen pomagati. Je pa to igralec, ki v naši reprezentanci ogromno pomeni."

Zupančič o Kopitarju:

Zdravniški karton: Sabolič bo kmalu dobil odgovore

Robert Sabolič naj bi v torek prejel pomembne informacije o tem, kako se je zacelila poškodba prsta. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Robert Sabolič naj bi v torek prejel pomembne informacije o tem, kako se je zacelila poškodba prsta. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

"Robert Sabolič (od konca februarja okreva po zlomljenem prstu, op. a.) trenira z mavcem na roki, česar se sicer ne vidi. To je pri našem športu nekaj vsakdanjega.

V torek ima pregled, takrat bodo zdravniki povedali pomembno informacijo. Sneli naj bi mu namreč mavčno oblogo in takrat se bo videlo, kako se je zaraslo. Glede drsanja in kondicije ne bi smelo biti težav, zadnja dva tedna se je pripravljal na ledu. A zadnjo besedo bodo imeli zdravniki, ki bodo povedali, v kakšnem stanju je in kako hitro bi lahko začel trenirati na vso moč. Preostali za zdaj nimajo nobenih težav," je zdravstveno stanje slovenske reprezentance komentiral Zupančič.

Mojstri improvizacije

Risi bodo do četrtka trenirali na Bledu, nato se bodo zaradi zasedenosti dvorane preselili na Jesenice.

"Določene stvari je težko uskladiti, tudi zaradi naše infrastrukture, za katero vemo, da ni najširša. Na Bledu bo v prihpdnjih dneh še svetovno prvenstvo do 18 let, ampak saj smo mojstri improvizacije. Vedno se trudimo po najboljših močeh in po navadi naredimo stvari optimalno."

V Celju nad Madžare, proti koncu meseca v Rusijo

Slovenska reprezentanca bo pred prvenstvom odigrala vsaj šest tekem. Prvo že čez dober teden dni. V torek, 11. aprila, bo v Celju gostila Madžare, štiri dni zatem bo v Ljubljani pričakala Kazahstan, 18. aprila se bodo mudila v Budimpešti, 23. aprila pa še v Italiji.

Drugi del priprav bodo risi opravili v Rusiji, v Sankt Peterburg bodo odpotovali 25. aprila. Tam bodo odigrali še vsaj dve prijateljski tekmi.

 

Časovnica priprav na prvenstvo:

3. april–25. april: priprave v Sloveniji, na Bledu in na Jesenicah
11. april: tekma v Celju proti Madžarski
15. april: tekma v Ljubljani proti Kazahstanu
18. april: tekma v Budimpešti proti Madžarski
23. april: tekma v Egni/Neumarkt proti Italiji
25. april: pot na priprave v Sankt Peterburg, kjer bodo ostali do 2. maja in odigrali vsaj dve pripravljalni tekmi
5. maj: začetek SP, Slovenija bo prvo tekmo odigrala 6. maja proti Švici

 

Slovenske tekme v skupinskem delu SP, Pariz:

Sobota, 6. maj: 12.15 Švica – Slovenija
Nedelja, 7. maj: 12.15 Slovenija – Kanada
Torek, 9. maj: 16.15 Slovenija – Norveška
Sreda, 10. maj: 20.15 Finska – Slovenija
Petek, 12. maj: 16.15 Češka – Slovenija
Sobota, 13. maj: Slovenija – Belorusija
Ponedeljek, 15. maj: Francija – Slovenija

Ne spreglejte