Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
20. 5. 2015,
15.53

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Češka Praga Ostrava

Sreda, 20. 5. 2015, 15.53

5 let, 2 meseca

Rekordno, dominantno, težko ponovljivo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Hvalnice na račun 79. svetovnega hokejskega prvenstva tudi nekaj dni po koncu še niso potihnile. Mnogi se strinjajo, da bo težko preseči novo rekordno številko gledalcev, še težje kanadsko dominanco.

Čehi so zadnje slabe tri tedne živeli za hokej, s Prago in Ostravo so po 11 letih – prvenstvo sta gostili leta 2004 – spet želeli dokazali, da gre za še kako hokejsko deželo, ki ve, kako se stvarem streže. Svojo nalogo so opravili z odliko, s presežki v marsikaterih pogledih pa niso pustili ravnodušnega niti prvega moža Mednarodne hokejske zveze (IIHF) Reneja Fasela.

S takšnimi številkami kar dvakrat letno

"Z več kot 700 tisoč obiskovalci in več kot milijardo gledalcev bi lahko imeli prvenstvo dvakrat letno," je prvi mož IIHF na druženju z novinarji odvrnil na vprašanje, ali ne bi bilo bolj smiselno svetovno prvenstvo organizirati vsako drugo leto in ne vsako, ter dodal: "Nobenih problemov ni bilo, vse je teklo, kot je moralo. Kaj sploh še reči kot to, da smo videli mnogo močnih ekip in da smo bili priča pravemu hokejskemu šovu." Morda mu bomo na Češkem spet priča čez osem let, Čehi namreč že na glas razmišljajo o letu 2023 in novem spektaklu.

"Vrnite nam rekord"

Levji delež k nori hokejski zabavi je prispevala prestolnica z mogočno O2 Areno, ki je sprejela 17.383 gledalcev na tekmo, organizatorji pa so izračunali, da si je boje v njej ogledalo kar 507.200 ljubiteljev najhitrejše ekipne igre. Polovica manj jih je prisostvovala obračunom v Ostravi, ČEZ Arena, ki verjetno v kakšni manj hokejski državi ne bi dobila zelene luči IIHF za organizacijo, pa je pozdravila 234.490 obiskovalcev.

Mesti sta tako z roko v roki našteli rekordnih 741.690 gledalcev, v poprečju 11.589 na tekmo, kar je dobrih sto tisoč več od prejšnjega rekorda, ki ga je eno leto držal Minsk (640.044) - Belorusi so ga lani "ukradli" Čehom (do lani je bilo rekordno leto 2004), jim ga kaj hitro vrnili.

Da je vse potekalo kar se da gladko, je skrbelo tisoč prostovoljcev z različnimi nalogami, od medijskih zadolžitev, hostes, prevoznikov, varnostnikov, do delavcev v marketingu, akreditacijskih in medijskih središčih.

Najbolj prepričljivi v postsovjetskem času?

Hokejsko poezijo so po ledu praške dvorane že od prve tekme pisali novi svetovni prvaki Kanadčani. Prišli so z ekipo, zbrano z vseh vetrov, še zdaleč ne z najbolj zvenečo, a bili so daleč pred preostalim hokejskim svetom. Ena od redkih tekem, na kateri se je zdelo, da so ranljivi, je bila tista s Švedi že v predtekmovanju, ko so zaostajali z 0:3, na koncu slavili s 6:4 in po besedah kapetana Sidneyja Crosbyja dobili še več samozaupanja.

Ta jih je do naslova pripeljal brez praske. Na desetih tekmah so desetkrat zmagali, 66-krat zatresli mrežo nasprotnika – največ po letu 1977, ko so hokejisti Sovjetske zveze dosegli 77 zadetkov –, prejeli pa le 15 zadetkov. V oči bode tudi sproščen sprehod po izločilih bojih (z 9:0 do odpravili Belorusijo, z 2:0 Češko, s 6:1 Rusijo), s katerim se je v spomin prikradla suverena sovjetska era.

Kanadčani po finalni zmagi niso hoteli vleči vzporednic z reprezentanco Sovjetske zveze, saj je ta prevladovala skoraj štiri desetletja, so se pa varovanci Todda McLellana strinjali, da je bila to res suverena predstava moštva, v katerem se je vzpostavila močna kemija.

Odprta vrata in slovesa

Prvenstvo je in verjetno še bo mnogim odprlo vrata v močnejše lige in v kakovostnejše klube. Eden takih, ki se mu lahko smeji, je Finec Joonas Donskoi. Triindvajsetletnika (pet zadetkov, tri podaje na osmih tekmah) so leta 2010 na NHL naboru izbrali pri Florida Panthers, a lige NHL še ni okusil, jo bo pa lahko s San Jose Sharks, h katerim se seli.

Okolje bo zamenjal tudi slovenski vratar Gašper Krošelj, ki je izkoristil klavzulo v pogodbi s švedskim drugoligašem, ki mu je dovoljevala odhod v ligo KHL.

Nekateri so si odprli nova vrata, drugi so jih zaprli. Tako se je, tokrat menda za vedno, od reprezentančnega dresa poslovil 43-letni češki veteran Jaromir Jagr.

To še zdaleč ni bilo edino uradno slovo. Od slovenske selektorske taktirke se je poslovil Matjaž Kopitar - v slovenski krovni hokejski organizaciji pravijo, da ga bo zamenjal slovenski strateg (kaj lahko dozdajšnji pomočnik Nik Zupančič) -, od slovaške pa Vladimir Vujtek. Neke vrste slovo je doživela slovenska reprezentanca, ki je skupaj z Avstrijo pomahala eliti in se preselila v skupino B.

Na svidenje v Rusiji

Jubilejno 80. svetovno prvenstvo bo med 6. in 22. majem gostila Rusija, ki ji je čast spet pripadla po letu 2007. Šestnajst reprezentanc bo cilje poskušalo izpolniti v Moskvi (VTB Ice Palce Arena – kapaciteta 12.100 gledalcev) in St. Peterburgu (Jubilejni Sports Palace – 7.100 gledalcev). Namesto Slovenije in Avstrije se bosta 14-erici pridružila Madžarska in Kazahstan.

Ne spreglejte