Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
1. 9. 2009,
12.01

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Torek, 1. 9. 2009, 12.01

8 let

"Rdeči biki" vedno med glavnimi favoriti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Moštvo, ki ga je med vsemi v ligi EBEL najmanj prizadela recesija. Red Bull Salzburg, ki je aktualni podprvak, bo tako tudi v novi glavni favorit za naslov prvaka.

Na najvišji ravni se je hokej v Salzburgu začel igrati v sezoni 1977/78, ko je HCS nekoliko nepričakovano osvojil tretje mesto v prvi diviziji. Deset let zatem je bilo moštvo znova na dobri poti, da osvoji naslov prvaka, a jim je na koncu malo zmanjkalo. Sledile so finančne težave in izpad v nižjo ligo.

Uspehi so se pričeli z vrnitvijo glavnega sponzorja Red Bulla in moštvo se je počasi pričelo prebijati proti vrhu. Sicer so bili v sezoni 2004/05 zadnji v prvi ligi, že leto zatem so se uvrstili v finale, kjer so klonili proti VSV-ju. Sledili sta sezoni, ko so "rdeči biki" osvojili naslov prvaka, dve sezoni nazaj prav proti slovenski Olimpiji, ki pa je v veliki meri, zaradi znane napake pri seštevanju točk, sama kriva, da je pokal ostal v "Mozartovem mestu". Sezono 2008/09 je Salzburg končal na drugem mestu, ko je v finalu s 3:4 v zmagah klonil proti Celovčanom.

Page sedaj kupuje mlade igralce

Na trenerski klopi kljub nekaterim govoricam, ki so se začele pojavljati v minuli sezoni, še vedno ostaja Pierre Page. Kanadski strateg je imel lani kar nekaj izpadov glede sojenja, prejel je tudi suspenz, a na koncu le ostal v trenerskem sedlu.

Kanadski strateg je znan po skorajda nehumanih treningih. Trener, ki ima tudi izkušnje z vodenjem NHL ekip (vodil je Minnesoto North Stars, Quebec Nordiques, Calgary Flames in Anaheim Mighty Ducks), prisega tudi na disciplino izven igrišča, saj ne dovoljuje nešportnega življenja. V zadnjih dveh letih je nekoliko spremenil taktiko nakupov, saj se v večji meri ne odloča več za preverjena imena, ki so imela za sabo tudi številne tekme v ligi NHL. Še vedno prisega na okrepitve, ki prihajajo iz Severne Amerike, le da je njihova starost tam nekje do 24 let.

Avstrijci ostajajo nosilci

Tako pri klubu iz Mozartovega mesta veliko vlogo igrajo prav avstrijski igralci, še posebej Thomas Koch, ki je bil najboljši strelec ekipe v zadnjih dveh sezonah. Ob njem pa so tu še Matthias Trattnig, Marco Pewal, Martin Ulmer, Manuel Latusa, Daniel Welser in naturalizirani Avstrijec Jeremy Rebek.

Sta pa Salzburg zapustila dva pomembna obrambna igralca, Mario Scalzo, ki je odšel v Nemčijo in Lee Sweatt, ki je odšel v Latvijo. Vrzel bo skušal zapolniti Doug Lynch, ki se po letu igranja na Dunaju vrača v staro gnezdo. Od ostalih okrepitev, ki so prišli iz Severne Amerike, pa je prezgodaj ocenjevati kaj lahko pokažejo, saj že kot omenjeno, ne gre za preizkušena imena.

Ne spreglejte