Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
1. 1. 2012,
16.33

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Nedelja, 1. 1. 2012, 16.33

7 let, 12 mesecev

Prva ameriška ekipa s Stanleyjevem pokalom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
New York Rangers veljajo za eno izmed najstarejših franšiz, ustanovljeni so bili daljnega leta 1926 in spadajo v skupino ''original six''. V svojih vitrinah imajo štiri naslove Stanleyjevega prvaka.

V NHL sodelujejo od samega začetka, saj so ena izmed šestih ekip, ob njih še Detroit Red Wings, Toronto Maple Leafs, Montreal Canadiens, Boston Bruins in Chicago Blackhawks, ki spadajo v skupino ''original six''. So prva ameriška franšiza, ki je osvojila naslov Stanleyjevega prvaka. V svoji zgodovini so skupaj osvojili štiri naslove, nazadnje v sezoni 1993/94.

V NHL so začeli sodelovati v sezoni 1926/27, leto zatem pa že prišli do prvega naslova prvaka. V finalu so s 3:2 v zmagah ugnali Montreal Maroons. Tudi leto po uspehu so bili na dobri poti, da ubranijo naslov prvaka, a jim je spodrsnilo v finalu. So pa do drugega naslova prvaka prišli v sezoni 1932/33, ko so bili v finalni seriji s 3:1 v zmagah uspešnejši od Toronta. Sedem let zatem so prišli še do tretjega naslova prvaka, nato pa se jim je zaustavilo.

Hkrati se je liga nekajkrat razširila, sprejela nove ekipe, ekipa ni bila najboljša, v 16 sezonah se jim kar dvanajstkrat ni uspelo prebiti v končnico. Na začetku sedemdesetih let prejšnjega stoletja so je rezultatska krivulja znova začela dvigovati, Rangers pa so se preselili že v četrto verzijo Madison Square Gardena. V tem času so se dvakrat prebili do finala, a obakrat izgubili. Leta 1972 proti Bostonu in leta 1979 proti Montrealu. Leta 1972 so prejeli tudi 4 milijone ameriških dolarjev, katere so morali plačati pri New York Islanders kot del teritorialne kompenzacije, saj so se v omenjenem letu ''otočani'' priključili ligi.

Po letu 1980 so se Rangers bolj ali manj uvrščali v končnico, a niso bili preveč uspešni. Nato pa je prišla sezona 1993/94, ko je na klopi sedel Mike Keenan, ki je svoje izbrance popeljal vse do konca. ''Rangerji'' so se veselili naslova prvaka prvič po 54 letih, hkrati pa je to tudi zadnji naslov najboljše ekipe v NHL. Vodstvo je vse do danes iskalo ekipo, ki bi lahko dvignila Stanleyjev pokal, a mu še ni uspelo najti zmagovite kombinacije. Ekipa ima vsako leto enega izmed najvišjih proračunov, vidna imena svetovnega hokeja, ki pa niso upravičila svoje plače. Med najvidnejšimi igralci, ki so nosili dres New Yorka so Wayne Gretzky, Phil Esposito, Mike Gartner, Jari Kurri, Guy Lafleur, Brian Leech, Mark Messier, Luc Robitaille in drugi.

Ne spreglejte